Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
MaNoCBR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaNoCBR »

a po co mi 3600zł za 40lat jak tyle może będzie kosztować paczka papierosów (Już to kiedyś przerabialiśmy (inflacja po kilkadziesiąt % w miesiącu. Kto z Was mi zagwarantuje ze to się nie powtórzy?)
Walczmy o minimum do GODNEGO egzystowania a nie o 3600zł/ m-c
Są rejony na świecie gdzie całkiem dobrze idzie przeżyć za 20$ na miesiąc a jak masz 50$ to jesteś Bogiem.... 8)
Z kącików uśmiechu można obliczyć rozpiętość wolności [WOLF 1982-2007]

Adrenalina uzależnia ;-)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MaNoCBR pisze:Walczmy o minimum do GODNEGO egzystowania a nie o 3600zł/ m-c
Zgoda.Tylko nie będziesz miał godnego życia mając 20-200-600 zł.
Zebyśmy się jasno rozumieli ja nikogo nie zmuszam aby to robił.
Mnie tylko chodzi o to aby każdy miał możliwość wyboru co do inwestowania swoich pieniędzy które Państwo pod przymusem nam zabiera.Natomiast czy ktoś chce z tego korzystać czy nie to mnie nie interesuje.........

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

MaNoCBR pisze: Walczmy o minimum do GODNEGO egzystowania a nie o 3600zł/ m-c
Kto CI zagwarantuje że ta kwota będzie mniejsza o 1 zł od kwoty potrzebnej do godnego egzystowania.

Co to w ogóle jest godne egzystowanie, do roku 2019 używając dzisiejszej technologii jesteśmy w stanie wylądować na Marsie, w tym roku w Dani grupa zapaleńców ( dwuosobowa ) zamierza wysłać człowieka w kosmos ( dokładniej odbędzie się to na wyspie Bornholm więc część z was może się załapać na podziwianie tej chwili ). Świat rozwija się jak się rozwija, więc czym może być godne egzystowanie za lat 30-40?

Raczej dbajcie o dzień dzisiejszy ( swój, swoich bliskich i całego świata ) a dzień jutrzejszy sam o siebie zadba.

Po prostu oddajcie mi te moje 23 złote już teraz ja sobie jakoś poradzę.

Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

vindemiatrix pisze:Po prostu oddajcie mi te moje 23 złote już teraz ja sobie jakoś poradzę.
Skoro przez 30-40 lat zabiorą Tobie 1 500 000-4 500 000 zł to obawiam się że te 23 zł niczego Tobie nie rozwiążą nawet jeżeli z ZUS dorzucą 550 zł.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

4,5 mln to prawie 10 tys. miesięcznie, które rzekomo ktoś mi zabiera, zz. Jak płacisz tyle składki emerytalnej to 23 zł emerytury ci chyba nie grożą.

zz
Maniak
Maniak

4,5 mln to prawie 10 tys. miesięcznie
Mówiąc szczerze to już nie mam sił.
Noob skoro Ty bankowiec po studiach finansowych masz takie podejście to nie zrozum mnie żle lecz trzeba się poważnie zastanowić czy z tego wariatkowa nie trzeba wypierniczać.
Tymek miał niestety całkowitą rację że z powodu tego wyemigrował twierdząc jednocześnie że bardzo wysokich zarobków policzyli jemu 80 zł miesięcznie i nic się nie da w tym temacie zrobić.

Pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

MF planuje zwolnienie z CIT zagranicznych funduszy

PAP | 06.03.2010 | 10:20
MF planuje zwolnienie z CIT zagranicznych funduszy

Zagraniczne fundusze emerytalne i inwestycyjne, podobnie jak polskie, mają uzyskać zwolnienie z podatku dochodowego - przewidują przygotowane przez MF założenia do projektu nowelizacji ustawy o PIT i CIT.
MF tłumaczy, że planowana nowelizacja ma dostosować przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych i ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych do prawa wspólnotowego. Ponadto ma na celu doprecyzowanie zasad opodatkowania dochodów uzyskiwanych przez podatników podatków dochodowych z tytułu udziału w spółkach nie będących osobami prawnymi.

REKLAMA Czytaj dalej

Zgodnie z obecnymi przepisami z CIT zwolnione są polskie fundusze inwestycyjne i emerytalne działające na podstawie polskiego prawa (ustawy o funduszach inwestycyjnych i ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych). Zwolnienia nie obejmują dochodów funduszy utworzonych w oparciu o przepisy innych państw UE i Europejskiego Obszaru Gospodarczego, uzyskiwanych w Polsce z dywidend lub odsetek.

Zdaniem Komisji Europejskiej, polskie przepisy w sposób nierówny traktują fundusze polskie i zagraniczne, tym samym naruszają unijną zasadę swobody przepływu kapitału.

"Aby usunąć wskazane przez Komisję Europejską naruszenie i zrównać w prawach podatkowych polskie i zagraniczne fundusze, nie pozbawiając polskich podatników praw nabytych, należy dokonać rozszerzenia zakresu zwolnień podmiotowych na odpowiednie fundusze inwestycyjne i emerytalne, podlegające nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w innych krajach UE lub EOG" - napisano w założeniach do projektu.

Według MF, nowe przepisy powinny wejść w życie 1 stycznia 2011 r. Resort szacuje, że wprowadzenie zwolnienia będzie kosztować budżet państwa ok. 55,5 mln zł, a samorządy terytorialne ok. 16,5 mln zł.

Ministerstwo planuje także zmianę przepisów odnoszących się do spółek nieposiadających osobowości prawnej. Chodzi o podatników prowadzących działalność gospodarczą w formie spółki cywilnej oraz posiadających udziały (akcje) w spółkach osobowych prawa handlowego: jawnej, partnerskiej, komandytowej i komandytowo-akcyjnej.

Zgodnie z obecnymi przepisami ustaw o CIT i PIT spółki, które nie są osobami prawnymi, nie są podmiotami podatku dochodowego. Podatnikami w tym przypadku są wyłącznie wspólnicy tych spółek.

"Potrzeba dokonania zmian w ustawie PIT oraz ustawie CIT wynika przede wszystkim ze zgłaszanych problemów interpretacyjnych związanych z brakiem precyzyjnych przepisów regulujących zasady opodatkowania dochodów osiąganych przez wspólników spółek nie będących osobami prawnymi" - wyjaśnia MF w dokumencie.

Projektowana ustawa będzie regulowała m.in. skutki podatkowe wniesienia wkładu do spółki niebędącej osobą prawną, czy zasady wyceny i amortyzacji składników majątkowych wniesionych do takiej spółki. Nowela ma objąć ponadto zasady ustalania kosztów przy zbyciu przedmiotu wkładu, skutki podatkowe likwidacji spółki, czy regulacje dotyczące amortyzacji składników majątkowych w przypadku przekształcenia spółki niebędącej osobą prawną w kapitałową i kapitałowej w spółkę niebędącą osobą prawną.//////

Mówiąc szczerze to jestem w szoku...............
:P

Ja się od dwóch lat zapluwam aby było to dostępne dla zwykłych obywateli..............i nic.M.F. samo z siebie daje to bez żadnego problemu ..... najbogatszym funduszom na świecie .Wniosek jest z tego jeden mianowicie że władza ma nas za kompletne bydło.....

Pozdrawiam.

Dodano po 6 minutach:

Ps. przypominam że to o czym się zapluwam jest jednocześnie wpisane w program PO oraz PiS nie przeszkasza im to wycofać się z tego programu po trzech tygodniach od wyborów....ponieważ ciężka sytuacja budżetu a tu..... :P taki klops...... :P .W sumie tak nas traktują jak się dajemy traktować.....

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

zz pisze:Ja się od dwóch lat zapluwam aby było to dostępne dla zwykłych obywateli..............i nic.
Tak z ciekawosci, mozna wiedziec co zrobiles konkretnego w tej sprawie, w ramach tego "zapluwania" ?

zz
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:Tak z ciekawosci, mozna wiedziec co zrobiles konkretnego w tej sprawie, w ramach tego "zapluwania" ?
To co taki szarak jak ja może zrobić czyli naciskałem na polityków,staram się ludziom to wyjaśniać,piszę o tym na forum.Może jak powstanie stowarzyszenie będzie można zrobić więcej?.

Pozdrawiam.

Ps, w zasadzie wszyscy się zgadzają politycy pokazywali mi swoje programy w których to jest napisane...Niestety po wyborach z wszystkiego się wycofują.

zz
Maniak
Maniak

Istotna informacja z KNF
KNF: Komunikat w sprawie indywidualnych kont emerytalnych
(pap, pw/09.03.2010, godz. 11:26)
O emeryturę trzeba zadbać samemu - ile odłożymy, tyle będziemy mieli "na starość". Przewiduje się, że emerytura wypłacana z dwóch obowiązkowych filarów - Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (zarządzanego przez ZUS) i otwartych funduszy emerytalnych (OFE) - będzie o ponad połowę niższa od ostatniego miesięcznego wynagrodzenia.

W najtrudniejszej sytuacji materialnej mogą znaleźć się osoby odprowadzające najniższe składki (np. prowadzące działalność gospodarczą na własny rachunek). Liczba osób oszczędzających na dodatkową emeryturę w dobrowolnym III filarze jest w Polsce niewielka. Z danych UKNF wynika, że pod koniec 2009 r. 1,14 mln osób korzystało z możliwości odkładania pieniędzy z myślą o przyszłej emeryturze, z czego ok. 30% poprzez pracownicze programy emerytalne (PPE) oraz ok. 70% poprzez indywidualne konta emerytalne (IKE).

IKE działa podobnie do długoterminowej lokaty, chociaż zysk może być wyższy niż na lokacie. Zyski są zwolnione z podatku od dochodów kapitałowych (tzw. "podatku Belki") w przypadku wypłaty środków po 60. roku życia. Każdy, kto chce korzystać ze zwolnienia od podatku może posiadać jedno IKE, ale wolno je przekształcać już po roku bez żadnych dodatkowych opłat oraz wpłacać dowolne kwoty w różnych odstępach czasu. Aby stać się uczestnikiem IKE wystarczy mieć ukończone 16 lat. IKE daje możliwość wyboru sposobu oszczędzania, który należy dopasować do swoich oczekiwań oraz wiedzy z zakresu finansów. Umowa o prowadzenie IKE zawierana jest w formie pisemnej pomiędzy oszczędzającym a jedną z czterech grup instytucji finansowych nadzorowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego (KNF): bankiem - w formie rachunku bankowego (rachunku oszczędnościowego), funduszem inwestycyjnym - w formie inwestycji w jednostki uczestnictwa wybranych funduszy inwestycyjnych, zarządzanych przez towarzystwo funduszy inwestycyjnych, zakładem ubezpieczeń - w formie ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym, podmiotem prowadzącym działalność maklerską - w formie świadczenia usług, polegających na wykonywaniu zleceń dotyczących instrumentów finansowych i prowadzenie rachunku papierów wartościowych oraz rachunku pieniężnego.

Dodatkowe oszczędzanie na emeryturę jest szczególnie opłacalne dla osób młodych - dzięki procentowi składanemu regularne odkładanie nawet niewielkich kwot, nie obciążających nadmiernie budżetu domowego, może pozwolić uzyskać znacząco wyższą emeryturę. Im wcześniej zaczniemy odkładać środki na emeryturę, tym większy kapitał mamy szansę zgromadzić.

Do poczytania.

Pozdro.

Dodano po 8 minutach:

Ps. sorry nie umieściłem tytułu tego oświadczenia KNF z tym że uważam że to i tak jest zbyt optymistyczne

KNF: emerytura będzie o ponad połowę niższa od ostatniej pensji/////

ODPOWIEDZ