Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

zz grupa 100 000 obywateli dla rzadu jest nic niewartą bandą idiotów marzących o lepszym życiu. Wszyscy chcemy zmian, ale rząd chce własnych :)
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Uważam, że pieniądze przeznaczone na emerytury nie powinny być inwestowane w akcje, a tym bardziej w inwestycje na foreksie - są to sposoby zbyt ryzykowne, a 99% ludzi nie ma wystarczającej wiedzy, by rozsądnie wybierać tego typu inwestycje. Celem emerytur jest zmuszenie ludzi do oszczędzania, tak by przez n ostatnich lat swojego życia mieli na nie środki nie pracując. Nie potrzebne jest wprowadzanie żadnych zmian w metodach inwestowania. Wystarczy sobie przejrzeć tabele MWPR, żeby zobaczyć, jakie środki można zgromadzić przy 40 latach oszczędzania przy stopie 5%.

Absurdem jest właśnie druga poruszona kwestia, tzn. to jakie prowizje biorą OFE za świadczenie usług, które polegają głównie na wyborze bezpiecznych papierów. To co jest moim zdaniem osiągalne i co powinno być pierwszym krokiem zanim rozpocznie się dyskusja na temat głębokich zmian w systemie to zmniejszenie prowizji OFE do 1% i zapewnienie swobody zmian funduszy. To całkowicie wystarczy, żeby ludzie mieli środki na godne życie.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Przede wszystkim - zmiany w prawie, skoro oni mają problem z zabezpieczeniem swojego portfela to jest jakaś masakra... A wystarcz dać zapis o użyciu futures tylko i wyłącznie do zabezpieczenia portfela przed spadkami w celu zmniejszenia strat.

Emerytury a Forex? W IKE jak najbardziej, kto chce, niech dodatkowo sobie zarabia. Choć IKE samo w sobie i tak jest niedoskonałe.
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Nievinny pisze:Emerytury a Forex? W IKE jak najbardziej, kto chce, niech dodatkowo sobie zarabia
Jest to kropla w morzu potrzeb lecz OK dobre i to.
Nievinny pisze:Choć IKE samo w sobie i tak jest niedoskonałe
Istnieją miliony innych możliwości miejmy nadzieję że pomału to będzie się rozwijać np. jeżeli ktoś bardzo poważnie podchodzi do sprawy i nie chce mieć tylko kontraktów bez pokrycia lecz z realnym pokryciem np. w złocie,ropie itp. to idealne rozwiązanie to współpraca z Brytyjskim bankiem Leader Bank.
Jest niestety jak piszesz

Nievinny pisze:masakra
Miejmy tylko nadzieję że krok po kroku to się będzie zmieniać............
:lol:

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

zz
Maniak
Maniak

MF: reforma finansów może dać prawie 12 mld oszczędności do 2012 r.

PAP | 02.03.2010 | 17:20
MF: reforma finansów może dać prawie 12 mld oszczędności do 2012 r.

Minister finansów Jacek Rostowski
(fot. wp.pl / Konrad Żelazowski)

Prawie 12 mld zł oszczędności chce uzyskać resort finansów do 2012 r. z planowanej reformy finansów publicznych. Wstępne założenia zmian przedstawił minister finansów Jacek Rostowski podczas posiedzenia Narodowej Rady Rozwoju w Pałacu Prezydenckim.

Projekty zmian przewiduje też włączenie funkcjonariuszy i żołnierzy do powszechnego systemu emerytalnego. Założenia przewidują m.in, że odbędzie się to z uwzględnieniem szczególnych warunków ich służby - np. w wywiadzie, antyterrorystów, saperów, marynarzy i nurków oraz skoczków spadochronowych i personelu latającego. Wygaszanie obecnego systemu ma się zakończyć w 2040 r. gdy ostatni objęty nim funkcjonariusz lub żołnierz przejdzie na emeryturę.

W ramach pakietu zmienić się mają też zasady naliczania rent. Mają one zostać powiązane z wysokością odprowadzanych składek - podobnie jak emerytury. Zmiany mają dotyczyć osób urodzonych po 31 grudnia 1948 r. Ich efektem ma być przyjęcie jednakowej podstawy obliczenia emerytur i rent i doprowadzenie do zachowania odpowiedniej relacji między nimi.

Chodzi o to, by nie doszło do sytuacji, gdy renta będzie wyższa od przyszłej emerytury. Podczas zmian ma być zachowana zasada gwarantowanej wypłaty minimalnego świadczenia, jeśli po obliczeniu renty okaże się ona niższa od tego minimum.

Niestety te zmiany idą w odwrotnym kierunku o który mi się rozchodzi.
Jeżeli po 40 latach pracy policzą nam mniej niż wynosi najniższa renta dla osób które w ogóle nie pracowały lub pracowały parę lat to Rostowski wspaniałomyślenie za te 40 lat pracy dorzuci nam parę groszy do minimum.........

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Nie do konca rozumiem twoj lament zz - o ile mi wiadomo to nie ma obowiazku oszczedzania na emeryture TYLKO za posrednictwem panstwa.

Fx a emerytura - ok jesli robisz to samemu, nie wyobrazam sobie zeby ktos zarzadzal przyszloscia tysiecy ludzi za posrednictwem tak ryzykownych instrumentow, za duzo bylo przykladow nieodpowiedzialnosci w ostatnich latach.

Akcje moga ew byc, obligacje jak najbardziej, szkoda tylko, ze jak na razie ich rynek jest bardzo plytki i firmy wola emitowac akcje (co jest i drozsze dla firm i ryzykowniejsze dla funduszy...). A obecne inwestowanie w obligacje skarbowe to jak dla mnie dodatkowe opodatkowanie dlugu publicznego, ktory MY splacamy - a przeciez mozna je latwo kupic bez posrednika

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

Yankee pisze:Nie do konca rozumiem twoj lament zz
Mi się wydaje, że zz wchodzi w ten okres przed emerytalny i wyszło mu, że jego emerytura wyniesie około 23 zł dlatego próbuje teraz buntować resztę licząc, że wpłynie na ministra finansów... Trochę to naiwne ale innego wyjaśnienia nie widzę.
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
MaNoCBR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaNoCBR »

Ja wybrałem 4 filar 8)
Najlepszym zabezpieczeniem mojej przyszłej emerytury mogę być TYLKO ja sam.
I nie potrzebuję całej reszty sępów, którzy i tak przejedzą moje ciężko wypracowane pieniądze.
Więc wpłacam niezbędne minimum, które i tak jest dosyć wysokie (kto prowadzi działalność ten wie :evil: ) a resztę inwestuję... Nieruchomości to coś co w długim przedziale czasu o jakim tu mowa nie stracą na wartości.
Za to wpłaty na różnego rodzaju Fundusze się zdewaluują. Do mojej emerytury z 5 razy zmieni się system emerytalny 10 razy rząd, podniosą wiek emerytalny itd...(wystarczy spojrzeć na obecnych emerytów co mają po 40latach pracy?)
A wynajem lokali handlowych będzie fajnym dodatkiem do ochłapu z ZUS
8)
Z kącików uśmiechu można obliczyć rozpiętość wolności [WOLF 1982-2007]

Adrenalina uzależnia ;-)

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

MaNoCBR pisze:Ja wybrałem 4 filar 8)
Najlepszym zabezpieczeniem mojej przyszłej emerytury mogę być TYLKO ja sam.
Dokladnie to mialem na mysli...

Zamiast wymyslac nowe sposoby lepiej pomyslec co zrobic zeby ograniczyc haracz ubezpieczen spolecznych. Tak juz jest, ze wszystko co panstwowo zarzadzane nie moze byc efektywne, mielismy tego przyklad przez 45lat.
Niestety US nie da sie sprywatyzowac, tzn da sie ale mogloby to byc oplakane w skutkach... My myslimy po swojemu, ale sa miliony osob, ktorym myslenie idzie ciezko i wlasnie dlatego haracze z ubezpieczen spol sa uzasadnione...

Ale dobrze by bylo gdyby zapewnialy one niezbedne minimum, a wszystko ponadto byloby w rekach prywatnych funduszy, badz naszych wlasnych i to my bysmy decydowali o tych sodkach

zz
Maniak
Maniak

Yankee pisze:Zamiast wymyslac nowe sposoby lepiej pomyslec co zrobic zeby ograniczyc haracz ubezpieczen spolecznych. Tak juz jest, ze wszystko co panstwowo zarzadzane nie moze byc efektywne, mielismy tego przyklad przez 45lat.
Przeczytaj pierszy post.Właśnie o to mi chodzi co napisałeś a jedyny sposób to jak wyżej.

Pytajnik pisze:Mi się wydaje, że zz wchodzi w ten okres przed emerytalny i wyszło mu, że jego emerytura wyniesie około 23 zł dlatego próbuje teraz buntować resztę licząc, że wpłynie na ministra finansów... Trochę to naiwne ale innego wyjaśnienia nie widzę
Widzę że zapluwam się na darmo.Nie chodzi o mnie tylko o nas wszystkich łącznie z Tobą.Po tej mojej pisaninie chyba zrozumiałeś już że jeżeli chcesz mieć minimum godnego życia to potrzebujesz ok. 1 000 000 zł i z tego dostaniesz ok. 950 Euro lub inaczej 3600 zł.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ