Long gold, short s&p

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
adam400
Bywalec
Bywalec

Long gold, short s&p

Nieprzeczytany post autor: adam400 »

To bardzo prosta strategia, nie moja, ale zaczerpnieta z serwisu z, ktorego korzystam. najważniejsze ze skuteczna.

Chodzi o zarabianie na różnicy między złotem a S&P

Wejscie w trade powinnobyc w momencie gdy cena złota jest równa lub najlepiej nizsza niż cena za S&P

Wówczas spread miedzy tymi instrumentami jest negatywny. Kupujemy identyczna sume złota co sprzedajemy S&P.

Czekamy na spread aż wzrośnie do 15 i zamykamy obie pozycje.

Strategia na najblizszy miesiac. Dobrze się sprawdza. widac ewidentnie pozytywny trend po stronie złota.

Oczywiscie nalezy byc ostroznym z dzwignia.

Jeżeli kogos interesuje obraz historyczny tej relacji zlota do S&p prosze sobie poszukac wyjkres o nazwie ' S&P priced in gold'
:)

stophouse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stophouse »

Obejrzałem ten wykres na stronie http://seekingalpha.com/article/171294- ... ed-in-gold i dochodzę do odmiennych wniosków.

Złoto jest przewartościowane względem S&P. Bardzo silnym oporem jest poziom 0,7 uncji za S&P. Jest to poziom ustanowiony w pierwszej połowie 2009 roku. Wtedy była duża panika. Myślę, że S&P raczej nie stanieje poniżej 0,7 uncji złota. Wszyscy wiedzą, że jest kryzys i nawet jakieś kolejne bankructwa raczej nie wywołają takiej fali paniki aby zepchnąć S&P poniżej ceny 0,7 uncji złota.

Historycznie jesteśmy poniżej średniej S&P/Gold, która wynosi 1,72. Wydaje mi się, że raczej należałoby przyjąć pozycję krótką w Gold i długą w S&P (kupić akcje za złoto). I wytrzymać w tej pozycji z parę lat.

Poprawa sytuacji gospodarczej może skłonić do wycofania pieniędzy z lokat w złocie i przesunięciu ich w akcje itp. To może spowodować odwrócenie trendu.
Obecny trend musi się przecież w pewnym momencie skończyć. Jeśli by było inaczej, to w pewnym momencie S&P stałoby się bezwartościowe lub cena GOLD poszybowałby do nieskończoności.

ODPOWIEDZ