G A N N
Poczułem się zobowiązany coś napisać, skoro reptile zacytował to co wcześniej pisałem (no może nie pisałem, bo też był to cytat z TTTA, tyle, że to przetłumaczyłem). No dobrze, a więc ...
wrzucę coś, by to co nieodgadnione, w otchłani zapomnienia od wieków i mroku tajemniczości ukryte, przybliżyć w stronę światła zrozumienia, by skąpane w jej blasku otworzyło przed nami swoje najskrytsze sekrety ...
No dobrze, dosyć tych bzdur, tak mi się jakoś nastrój włączył, bo temat zakręcony jak słoik smalcu ...Do rzeczy
Sepharial - prawdziwe nazwisko: W. Gorn Old, astrolog brytyjski, ur. 20 marca 1864; Handsworth, Wielka Brytania; zm. 23 grudnia 1929 w Hove, Wielka Brytania. Autor wielu książek, również z dziedziny astrologii finansowej, takich jak:
"New Dictionary of Astrology"
"The New Manual of Astrology"
"Astrology Explained"
"The Book Of The Simple Way"
"The Kabala of Numbers"
"The Silver Key".
"Cosmic Symbolism".
"Science of Foreknowledge".
Sepharial and Charubel: "Degrees of the Zodiac Symbolised".
Kim Farnell: "Astral Tramp (a to już jest biografia Sepharial).
Wrzucam cytat z : “THE ARCANA OR STOCK & SHARE KEY” (ksiązki nie wymienionej wyżej, tak jak wiele innych publikacji tego autora, o których nie wspomniałem)
The RADIX of any company is the noon of the date and place of registration of that Company, whereby, under the laws of the country the promotors are given powers to form the company and proceed with business.
The RADIX of a Stock Exchange IS THE NOON OF THE DATE OF FOUNDING. The charts for New York and London are attached hereto and will serve as examples of all others. FROM THIS RADIX or root figure of the heavens a variety of influences are by natural process of celestrial motions indicated. These are found to depend altogether upon the Sun, which is the controlling center of their interactions.
(…)
The New York Chart is set for noon on the 17th of May, 1792 as shown in the map herewith. Now at the tragic assassination of President Abraham Lincoln we find the years from the above date of founding to the date of that event, APRIL 14TH, 1865, to be a period of 73 YEARS ONE MONTH. This at the rate of 59' 8" per day (year) is 72 degrees 2 minutes (...).
Jeśli chodzi o słowo RADIX, to wrzucam cytat z netu:
"radix" - from the Latin word meaning "root" or "source," referring to that force which gives rise to all movement, feeling and growth in a person and in life. It is the life force...chi...prana...that unites body, mind, emotions and spirit.
Czyli to musi być tzw początek, o którym na forum było już wielokrotnie pisane
Dopisuję publikacje tego wybitnego gościa do wydłużającej się listy nieprzeczytanych książek, stojących na drodze do odkrycia nieodgadnionego. Gann musiał korzystać z jego publikacji, a pewne założenia do jego teorii zostały sformułowane już wcześniej ...
wrzucę coś, by to co nieodgadnione, w otchłani zapomnienia od wieków i mroku tajemniczości ukryte, przybliżyć w stronę światła zrozumienia, by skąpane w jej blasku otworzyło przed nami swoje najskrytsze sekrety ...
No dobrze, dosyć tych bzdur, tak mi się jakoś nastrój włączył, bo temat zakręcony jak słoik smalcu ...Do rzeczy
Sepharial - prawdziwe nazwisko: W. Gorn Old, astrolog brytyjski, ur. 20 marca 1864; Handsworth, Wielka Brytania; zm. 23 grudnia 1929 w Hove, Wielka Brytania. Autor wielu książek, również z dziedziny astrologii finansowej, takich jak:
"New Dictionary of Astrology"
"The New Manual of Astrology"
"Astrology Explained"
"The Book Of The Simple Way"
"The Kabala of Numbers"
"The Silver Key".
"Cosmic Symbolism".
"Science of Foreknowledge".
Sepharial and Charubel: "Degrees of the Zodiac Symbolised".
Kim Farnell: "Astral Tramp (a to już jest biografia Sepharial).
Wrzucam cytat z : “THE ARCANA OR STOCK & SHARE KEY” (ksiązki nie wymienionej wyżej, tak jak wiele innych publikacji tego autora, o których nie wspomniałem)
The RADIX of any company is the noon of the date and place of registration of that Company, whereby, under the laws of the country the promotors are given powers to form the company and proceed with business.
The RADIX of a Stock Exchange IS THE NOON OF THE DATE OF FOUNDING. The charts for New York and London are attached hereto and will serve as examples of all others. FROM THIS RADIX or root figure of the heavens a variety of influences are by natural process of celestrial motions indicated. These are found to depend altogether upon the Sun, which is the controlling center of their interactions.
(…)
The New York Chart is set for noon on the 17th of May, 1792 as shown in the map herewith. Now at the tragic assassination of President Abraham Lincoln we find the years from the above date of founding to the date of that event, APRIL 14TH, 1865, to be a period of 73 YEARS ONE MONTH. This at the rate of 59' 8" per day (year) is 72 degrees 2 minutes (...).
Jeśli chodzi o słowo RADIX, to wrzucam cytat z netu:
"radix" - from the Latin word meaning "root" or "source," referring to that force which gives rise to all movement, feeling and growth in a person and in life. It is the life force...chi...prana...that unites body, mind, emotions and spirit.
Czyli to musi być tzw początek, o którym na forum było już wielokrotnie pisane
Dopisuję publikacje tego wybitnego gościa do wydłużającej się listy nieprzeczytanych książek, stojących na drodze do odkrycia nieodgadnionego. Gann musiał korzystać z jego publikacji, a pewne założenia do jego teorii zostały sformułowane już wcześniej ...
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.
-
- Uczestnik
- siersciuch
- Pasjonat
Zaproponowalem sie jako tlumacz bo jak widac Bud to pasjonat ale z jezykiem polskim ma maly problem.xpep pisze:dokladnie czy w regulaminie nie ma ze nalezy pisac po polsku? juz sama trudnosc ogarniecia gana wystarczy a tu jeszcze wloskija bym wolał po polskiemu
Jesli ktos ma dobry pomysl bym mogl jego posty tlumaczyc tak by nie robic balaganu i byl porzadek w temacie to chetnie z tego skorzystam.
BTW jak do tej pory angielski kalashnikovarta nikomu nie przeszkadzal, a to juz dyskryminacja

W poscie wyzej Bud wrzucil obrazki z Gana mniej znane, miedzy innymi fazy ksiezycowe, zauwazyl on (Bud) ze malo w tym watku mowi sie o tej dzialce, dodanie kalendarza z fazami ksiezycowymi do Ganzilli mogloby byc bardzo interesujace.
Bud poszukuje w wersji pdf ksiazki: Pentagonal Time Cykle Theory
do Bud'a
I ragazzi si incazzano perche non capiscono niente di quello che scriviamo, gia Gann e difficile da capire, figuriamoci quando lo spieghi in italiano a un polacco. Dobbiamo elaborare un sistema di traduzione che lasciera il tema trasparente, se no sono capaci di bannarci.
Scrivo senza accenti, qui non li riconosce.
Pozdrawiam wszystkich dubeltowo
Greg
- klonmarcin
- Maniak
No no - co ja widzę - nasze forum robi się już międzynarodowe
Tylko pewnie nie wszyscy z tego skorzystają - niestety

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
eh ta matura..kto nie siedzial 10h nad matma do niej....hyld3n pisze:No w sumie oczywiste - kąty będą i tak w tym samym miejscu - troche za bardzo sie w tym sq 9 dopatruje magii zamiast matematyki- a tak na marginesie jakby mi ktoś rok temu powiedział że nadejdzie tydzień w którym spędze ponad 50 godzin siedząc nad matematyką to bym nie uwierzył
do matury siedziałem może 10
TEMPLAR:
Podstawowa zasada i chyba oczywista dla wszystkich jest taka, że gdyby było jakieś opracowanie lub książka lub cokolwiek, które krok po kroku prowadziło by do sekretu ganna nie było by do kupienia ani za 100 ani za 100 tysiecy. Niby wszyscy o tym wiedzą ale interes się kręci zdrowo mimo wszystko.
“ The thing that hath been, it is that which shall be; and that which
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.