Interpretacja MACD

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
MohSETH
Gaduła
Gaduła

Interpretacja MACD

Nieprzeczytany post autor: MohSETH »

Witam sedecznie!

Ostatnio przyglądałem się wskaźnikowi MACD. W załaczniku zaznaczyłem linię trendu na MACD i zastanawiam się czy prawidłowa jest moja interpretacja... Jak Widać na MACD kolejny szczyt cenowy został osiągnięty przy słabszej sile trendu, który wskazuje MACD, mimo tego, że drugi szczyt uformował się wyżej od poprzedniego co wskazawało by w pewnej interpretacji na kontynuowanie wzrostów. Cena jednak spadła... Czy można w ten sposób interpretować MACD? Czy się mylę?:) Aha... Interwał na załączniku jest jednodniowy.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.

Awatar użytkownika
peregrinus
Bywalec
Bywalec

Re: Interpretacja MACD

Nieprzeczytany post autor: peregrinus »

MohSETH pisze:Witam sedecznie!
Czy można w ten sposób interpretować MACD? Czy się mylę?:)
Mozna, nawet sie to bardzo ladnie i egzotycznie nazywa - dywergencja ;)
Podobnie mozna postepowac z innymi oscylujacymi wskaznikami, problem w tym, ze (jak ktos policzyl) wiecej daje to sygnalow falszywych niz poprawnych...

troche lektury na ten temat np tu:
http://www.investopedia.com/...

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Gandalf »

MohSETH pisze: Jak Widać na MACD kolejny szczyt cenowy został osiągnięty przy słabszej sile trendu, który wskazuje MACD, mimo tego, że drugi szczyt uformował się wyżej od poprzedniego co wskazawało by w pewnej interpretacji na kontynuowanie wzrostów.
Dywergencja niedźwiedzia którą widać na Twoim screenie zapowiada spadki co w efekcie nastąpiło. Na końcu wykresu zaś kroi się kolejna dywergencja, tym razem wzrostowa, jeżeli formujący się dołek na histogramie MACD nie spadnie poniżej poprzedniego dołka na MACD i histogram zacznie zawracać w kierunku zera, należy spodziewać się korekty w górę.
Pozwoliłem sobie dodać kilka kresek z interpretacją do Twojego zrzutu (macd.gif).

EDIT: Mogę zaproponować Ci prosty sposób gry wykorzystujący dywergencje MACD i przecięcie StDeviation channel. Po wystąpieniu dywergencji rysujesz kanał i po zamknięciu świecy poza kanałem otwierasz pozycję zgodnie z kierunkiem dywergencji. Wychodzisz z pozycji gdy linia sygnału przecina histogram MACD. Wszystko jest pokazane na zrzucie macd2.gif. Na MACD jednak radzę uważać, potrafi robić niezłe zmyłki, należy stosować inny wskaźnik w celu potwierdzenia, np jakiś oscylator.
Obrazek

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Gandalf - tylko tyle, że pięknie to pokazałeś i odwalasz na forum kawał dobrej roboty.

Pozdrawiam
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

FX TEAM pisze:Gandalf - tylko tyle, że pięknie to pokazałeś i odwalasz na forum kawał dobrej roboty.
Miło słyszeć, a raczej widzieć dobre słowo, dzięki FxTeam :)
Ty też robisz co trzeba.
Obrazek

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fryk »

dejski1: gdybys rzucil przykladzikiem z obrazkiem to zaglosuje na ten watek jako best of the year
Owoce sukcesu rosną na drzewach cierpliwości...

NOWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NOWY »

MACD 8,17,9 skąd takie parametry

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

NOWY pisze:MACD 8,17,9 skąd takie parametry
Sądzę, że na świecach 1h i wyżej sprawdzaja się lepiej od domyślnych, stosuje je np. DiNapoli, prawidłowo powinny wynosić 8.3896, 17.5185 i 9.0503
Obrazek

Awatar użytkownika
wyczestom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wyczestom »

Witam wlsnie w pracy zainstalowalem sobie mt4 i wyczailem ladna dywergencje MACD no i chcialem sie pochwalic Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

wyczestom pisze: wyczailem ladna dywergencje MACD
Linia dywergencji na wykresie ceny powinna być nad słupkami a nie pod. Linia na histogramie jest ok. Zwróć uwagę na screeny z poprzedniej strony tego tematu.
Poza tym wyczaiłeś dobrze...
Obrazek

ODPOWIEDZ