Interpretacja MACD
Interpretacja MACD
Witam sedecznie!
Ostatnio przyglądałem się wskaźnikowi MACD. W załaczniku zaznaczyłem linię trendu na MACD i zastanawiam się czy prawidłowa jest moja interpretacja... Jak Widać na MACD kolejny szczyt cenowy został osiągnięty przy słabszej sile trendu, który wskazuje MACD, mimo tego, że drugi szczyt uformował się wyżej od poprzedniego co wskazawało by w pewnej interpretacji na kontynuowanie wzrostów. Cena jednak spadła... Czy można w ten sposób interpretować MACD? Czy się mylę?:) Aha... Interwał na załączniku jest jednodniowy.
Pozdrawiam
Ostatnio przyglądałem się wskaźnikowi MACD. W załaczniku zaznaczyłem linię trendu na MACD i zastanawiam się czy prawidłowa jest moja interpretacja... Jak Widać na MACD kolejny szczyt cenowy został osiągnięty przy słabszej sile trendu, który wskazuje MACD, mimo tego, że drugi szczyt uformował się wyżej od poprzedniego co wskazawało by w pewnej interpretacji na kontynuowanie wzrostów. Cena jednak spadła... Czy można w ten sposób interpretować MACD? Czy się mylę?:) Aha... Interwał na załączniku jest jednodniowy.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.
- peregrinus
- Bywalec
Re: Interpretacja MACD
Mozna, nawet sie to bardzo ladnie i egzotycznie nazywa - dywergencjaMohSETH pisze:Witam sedecznie!
Czy można w ten sposób interpretować MACD? Czy się mylę?:)
Podobnie mozna postepowac z innymi oscylujacymi wskaznikami, problem w tym, ze (jak ktos policzyl) wiecej daje to sygnalow falszywych niz poprawnych...
troche lektury na ten temat np tu:
http://www.investopedia.com/...
Dywergencja niedźwiedzia którą widać na Twoim screenie zapowiada spadki co w efekcie nastąpiło. Na końcu wykresu zaś kroi się kolejna dywergencja, tym razem wzrostowa, jeżeli formujący się dołek na histogramie MACD nie spadnie poniżej poprzedniego dołka na MACD i histogram zacznie zawracać w kierunku zera, należy spodziewać się korekty w górę.MohSETH pisze: Jak Widać na MACD kolejny szczyt cenowy został osiągnięty przy słabszej sile trendu, który wskazuje MACD, mimo tego, że drugi szczyt uformował się wyżej od poprzedniego co wskazawało by w pewnej interpretacji na kontynuowanie wzrostów.
Pozwoliłem sobie dodać kilka kresek z interpretacją do Twojego zrzutu (macd.gif).
EDIT: Mogę zaproponować Ci prosty sposób gry wykorzystujący dywergencje MACD i przecięcie StDeviation channel. Po wystąpieniu dywergencji rysujesz kanał i po zamknięciu świecy poza kanałem otwierasz pozycję zgodnie z kierunkiem dywergencji. Wychodzisz z pozycji gdy linia sygnału przecina histogram MACD. Wszystko jest pokazane na zrzucie macd2.gif. Na MACD jednak radzę uważać, potrafi robić niezłe zmyłki, należy stosować inny wskaźnik w celu potwierdzenia, np jakiś oscylator.
Linia dywergencji na wykresie ceny powinna być nad słupkami a nie pod. Linia na histogramie jest ok. Zwróć uwagę na screeny z poprzedniej strony tego tematu.wyczestom pisze: wyczailem ladna dywergencje MACD
Poza tym wyczaiłeś dobrze...