AMA,KAMA

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

AMA,KAMA

Nieprzeczytany post autor: oiro »

Witam,
poszukuje jekiś informacji na temat Adaptative Moving Average/ KAMA (Kaufman AMA)/FRAMA (Fraktal AMA), chodzi mi o wzory jak one powstają (jakie dane wejściowe pobierają), jakiś wskażników (implementacji w mql tych średnich itd).
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hs2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hs2 »

jakiś czas temu zgłębiałem ten temat średniej adaptacyjnej - powiem tobie tyle że jest kilka interpretacji.

Ogólna idea tej średniej jest taka aby znaleźć się jak najbliżej ceny w potencjalnie prawdopodobnym punkcie zmiany trendu z kilku interpretacji w mojej ocenie warta jest uwagi ta że w raz ze wzrostem zmienności średnia obliczana jest za mniejszy okres (bardziej aktualne świeczki) aczkolwiek tak jak czytałem na zagranicznych forach jest jeszcze kilka innych metod jej wyliczania nie tylko opartych na zmienności.

Generalnie średnia nie jest wskaźnikiem binarnym, jak zależy ci na skuteczności koło 50% to nie ma na nią szans przy średnich.

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: oiro »

chodziło mi bardziej o wzory oraz ich implementacje, idea jest mi znana (tz KAMA operuje na zmienności natomiast FRAMA na cyklach). Kwestia skuteczności to otwarty temat, zależy jak ją liczyć i względem czego (zysków w $, sygnałów itd), wszystko jest kwestią tego jak dane przecięcie zinterpretujemy.

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Proszę na probkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

ostatnio się w to zagłębiałem, muszę przyznać, że wygląda nieźle
Yaaa man

Awatar użytkownika
hs2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hs2 »

zależy jak ich użyjesz, ogólnie na pewno są lepsze niż zwykła średnia ale ma też te same wady - pochodna ceny.

ltrz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ltrz »

Witam.

To jest mój pierwszy post, ponieważ z reguły nie siedzę na tym forum ;) (i nie wiem czy tu będę regularnie wchodził).

Zaprogramowałem robo "na kaufmanach". Po 4 miesiacach cieżkiej pracy, robo stoi na zdalnym serwerze a ja mogę zapomnieć o siedzeniu na kompie. Dzięki poprawnemu dobraniu parametrów (kaufmana) oraz SL podążającym za jedną z krzywych, nie boję się o straty.
Testowałem na Crude Pointach bo na Every Ticku by to szło tydzień. Ale tutaj akurat Crude Pointy nie mają zbyt wielkiego znaczenia...
Mega istotny jest moment wejścia na który trzeba poczekać żeby zminimalizować straty.

Od razu zaznaczam, że tym robotem nie zarabia się od razu wielkich milionów. Zrobiłem jego wersję scalpingową na M1 i też chodził ale.... Rynek jest zmienny. Dobrałem parametry w taki sposób, że gdyby pracował w okresie tzw "kryzysu" (kto w niego w ogóle wierzy?) to nie wyzerowałbym konta. I o to mi właśnie chodziło - żeby nie wyzerować konta ;)

Początkowa gra 0.1 lota, w miarę rozwoju sytuacji zwiększamy (gdyby robot grał 0.2 lota profit byłby 2x większy itd...)
Finalne statsy w załączniku. Powiem Wam jedno jak dla mnie, to jest genialny wskaźnik.

pozdro, Łukasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zanghue
Uczestnik
Uczestnik

Re: AMA,KAMA

Nieprzeczytany post autor: zanghue »

hmm, miałem kilka lat ekonometrii i zdaję sobie z tego sprawę :). Natomiast bardziej zastanawiałem się jak jeszcze można do tego podejść tj. jak można jeszcze wykorzystać modele e
OMAR

ODPOWIEDZ