Ewolucja Tradera
Jak jesteś na 2 etapie to polecam ci zastanowienie się nad korzystaniem WYŁĄCZNIE z formacji cenowych w interwale od 1H wzwyż.
Przeczytaj koniecznie J.Schwager "Analiza Techniczna rynków terminowych", książka jest droga ale warta swojej ceny.
Aha no i oczywiście pamiętaj o kontroli ryzyka. Ty ustalaj wielkość jednostki transakcyjnej w odniesieniu do kapitału na rachunku. Szukaj brokera oferującego możliwość decydowania o wielkości tradu.
Przy określaniu celów patrz na wielkość posiadanego kapitału i podejmowane ryzyko - to pozwoli Ci trzymać kontakt z bazą i nie tracić czasu na myślenie o nierealnych historiach.
Powodzenia, życzę trafnych wyborów otwartej głowy i wytrwałości.
Przeczytaj koniecznie J.Schwager "Analiza Techniczna rynków terminowych", książka jest droga ale warta swojej ceny.
Aha no i oczywiście pamiętaj o kontroli ryzyka. Ty ustalaj wielkość jednostki transakcyjnej w odniesieniu do kapitału na rachunku. Szukaj brokera oferującego możliwość decydowania o wielkości tradu.
Przy określaniu celów patrz na wielkość posiadanego kapitału i podejmowane ryzyko - to pozwoli Ci trzymać kontakt z bazą i nie tracić czasu na myślenie o nierealnych historiach.
Powodzenia, życzę trafnych wyborów otwartej głowy i wytrwałości.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Tekścik fajny, można w nim rzeczywiście odnaleźć swoje miejsce 
Wg tekstu jestem na drugim etapie, Początki live po treningach na sucho były niezłe, 300 pipów w 7 dni to jak na początek chyba nieźle.
Problem pojawił sie gdy doszło do konsolidacji i zaczołem robic bezsensowne ruchy, wszysykie mozliwe błędy o których czytałem wielektotnie a które wyeliminowałem na demo
.
CHCIWOŚĆ - zwiekszanie pozycji
STRACH - zamykanie przed zmianą kierunku oczywiście ze stratą...
CWANIACTWO - nie wierzyłem tym którzy mieli więcej wiedzy
Zyski poszły w zapomnienie, na szczęsie tylko zyski...
Do 3 etaapu mi jeszcze troche brakuje ale dzieki takim tekstom człowiek przypomina sobie gdzie jest jego miejsce w szeregu i że nie ma co cwaniakować tylko trzeba brać sie do nauki, a nauka kosztuje niestety...
To forum dzięki rzeszy posjonatów pomaga napewno takim ludziom jak ja, mam nadzieje że kiedyś będę mógł dac coś więcej od siebie nastepnej grupie poczatkujacych traderów

Wg tekstu jestem na drugim etapie, Początki live po treningach na sucho były niezłe, 300 pipów w 7 dni to jak na początek chyba nieźle.
Problem pojawił sie gdy doszło do konsolidacji i zaczołem robic bezsensowne ruchy, wszysykie mozliwe błędy o których czytałem wielektotnie a które wyeliminowałem na demo

CHCIWOŚĆ - zwiekszanie pozycji
STRACH - zamykanie przed zmianą kierunku oczywiście ze stratą...
CWANIACTWO - nie wierzyłem tym którzy mieli więcej wiedzy
Zyski poszły w zapomnienie, na szczęsie tylko zyski...
Do 3 etaapu mi jeszcze troche brakuje ale dzieki takim tekstom człowiek przypomina sobie gdzie jest jego miejsce w szeregu i że nie ma co cwaniakować tylko trzeba brać sie do nauki, a nauka kosztuje niestety...
To forum dzięki rzeszy posjonatów pomaga napewno takim ludziom jak ja, mam nadzieje że kiedyś będę mógł dac coś więcej od siebie nastepnej grupie poczatkujacych traderów

Nauka kosztuje...
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
osobiste doświadczenia - zgadzam się z opisem faz
jestem w fazie 3 i tuż tuż już zaraz wielka 4 -a
jeszcze tylko lekkie braki w kosekwencji
ale już wyłączyłem niepotrzebne wprowadzajace chaos w umyśle wskaźniki teraz są tylko 3 + doświadczenie, trochę czuja (intuicja) własna strategia i jest ok
trwało to prawie 2 lata i w sumie - 53 924,37 zł strat
w miedzy czasie zarabiałem dziennie 14 tys. zł w miesiąc z 3 tysięcy zrobiłem 72 tys. zł na Euro/ USD
potem zachciało mi się wiecej i przeszedłem na ropę - w ciągu 2 dni -52 tysie
i jak się obudziłem po 2 dniach to siwe brwi, stres jak Everest
potem ciągłe szarpanie nerwy i ciągłe wpłaty ,ale i rekordy w ciągu 10 dni z 450 zł zrobiłem 8 tysi ia potem spadek
a teraz jest spokój nie muszę być milionerem w ciągu 2 miesięcy mogę to zrobić w ciągu 2 lat na spokojnie
pozdrawiam i życzę wszystkim konekwencji i cierpliwości
jeszcze tylko lekkie braki w kosekwencji
ale już wyłączyłem niepotrzebne wprowadzajace chaos w umyśle wskaźniki teraz są tylko 3 + doświadczenie, trochę czuja (intuicja) własna strategia i jest ok
w miedzy czasie zarabiałem dziennie 14 tys. zł w miesiąc z 3 tysięcy zrobiłem 72 tys. zł na Euro/ USD
potem ciągłe szarpanie nerwy i ciągłe wpłaty ,ale i rekordy w ciągu 10 dni z 450 zł zrobiłem 8 tysi ia potem spadek
a teraz jest spokój nie muszę być milionerem w ciągu 2 miesięcy mogę to zrobić w ciągu 2 lat na spokojnie

- klonmarcin
- Maniak
I niestety większość ludzi kończy na tym etapie - jeśli szukasz strategii to na forum jest wiele opisane - ale najlepiej skupić się na metodach opartych o Price Action (to jest moja opinia) - choć metod zarabiania jest bardzo dużo - ale aby zarabiać potrzeba znaleźć metodę która nam odpowiada - co jednej osobie odpowiada innej już niekonieczne.manygridi pisze:a ja w fazie 2...
Ja swojej metody szukałem ponad rok - teraz jestem na etapie utrzymywania depozytu tzn. cały czas lekko na minusie lub lekko na plusie.
pozdrawiam i życzę powodzenia Marcin

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
O i coś prawie o mnie:) Inne kwoty i okres ale bardzo podobna historia. Z tym, że ja jeszcze chcę być FX-owym milionerem do końca roku, pewnie mi przejdzie z kolejną partią siwych włosów:Dpafo001 pisze:jeszcze tylko lekkie braki w kosekwencji
I szczerze tylko dlatego jeszcze się tym bawię, bo wiem, że da się zrobić kasę. Problem leży w jej utrzymaniu. I tu widzę problem psychologiczno-wytrzymałościowy. Ciężko mi jest utrzymać maksymalną koncentrację na dłużej niż 2-3 dni, a po serii dobrych transakcji trudno mi odejść od monitora aby się przespać i zapomnieć o FX na kilka dni... i wiadomo jak się to kończy:)
Nie interesują mnie też strategie zakładające 20-30% rocznie. Bo wcale nie są, moim zdaniem, dużo bardziej bezpieczne od bardziej agresywnej zabawy a zysk jest zdecydowanie za mały. Moim zdaniem, praca nad sobą, wypracowanie optymalnego czasu poświęcanego na grę, utrzymywanie koncentracji to klucz do wygranej.
- klonmarcin
- Maniak
U mnie największym problemem było to, że nie skupiałem się na danym systemie wystarczająco długo - kilka wtop i przesiadka na inny.
Odkąd jestem przy jednym systemie widzę ogromne postępy i oby tak dalej.
pozdrawiam i nie poddawajcie się bez walki
Odkąd jestem przy jednym systemie widzę ogromne postępy i oby tak dalej.
pozdrawiam i nie poddawajcie się bez walki

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
No pain - No gain