Różne TrailingStop'y :)

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

...dążymy do sytuacji, gdzie każde zlecenie będzie miało ustawiony SL, lub SL zostanie ustawiony przez aplikacje wspomagające...

:)
myślę, że to obejmuje również to o czym napisałeś.
Ale powtarzam, że to tylko baza dla programistów, wszelkie modyfikacje i udoskonalenia pozostawiam zainteresowanym.

pzdr.
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

otworzyłem zlecenie, chciałem dać TS i nic nie działa, to dałem SL i TP spróbowałem TS odpalić i na pole SL świeci się na żółto, ale TS się nie przesuwa, ocb?

Przed TS trzeba ustawić wcześniej jakieś SL?

Czy można po otwarciu zlecenia od razu ustawić TS?
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

Najlepiej wstaw kod i zobaczymy ocb...
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Czy da się w MT4 włączyć TS za pomocą skryptu? Nie chodzi mi o EA, które nadzorowało by to, tylko o włączenie standardowego TS wbudowanego w platformę (pojawia się wtedy literka "T" na pozycji).
Korzystam ze skryptu, który automatycznie ustawia SL i TP, chciałbym aby dodatkowo pozycja lądowała w terminalu z włączonym Trailing Stop dla minimalnej wartości na którą zezwala brok.
Jeśli się nie da włączyć TS przed wysłaniem zlecenia, to może da się chociaż włączyć TS dla wszystkich zleceń wiszących w terminalu?
Szukałem długo takiego rozwiązania i nic nie znalazłem.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Witam,
Wymysliłem sobie coś co nazywam Trailing Stopem Kapitałowym. Tzn. Moje EA zamyka aktualnie wszystkie otwarte zlecenia w chwili gdy Equity przewyższy aktualny Balance o jakąś podaną z zewnątrz wartość Target. Kod:

Kod: Zaznacz cały

//profit target

if(AccountEquity()>(AccountBalance()+ProfitTarget)

)
   {
      CloseOrders(magicnumber);
      return(0);
   }
Chciałbym żeby jednak nie zamykał, tylko ciągnął dalej pozycje przesuwając jednocześnie poziom zamknęcia in plus oczywiście. Taki klasyczny trailing stop, ale odnoszący się do aktualnego stanu konta.

Macie jakies pomysły?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

JAREK67 pisze:Macie jakies pomysły?
Zapamiętujesz najwyższy stan kapitału i jeśli zejdzie o X to zamykasz wszystko i zapamiętujesz nowy stan kapitału i jak otworzysz pozycje to znów to samo.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Tig3r pisze:
Zapamiętujesz najwyższy stan kapitału i jeśli zejdzie o X to zamykasz wszystko i zapamiętujesz nowy stan kapitału i jak otworzysz pozycje to znów to samo.
tez tak kombinowałem, ale ja tego nie napiszę, za cienki ze mnie programista. Mógłbyś pomóc? :wink:

Dodano po 9 godzinach 29 minutach:
JAREK67 pisze:
Tig3r pisze:
tez tak kombinowałem, ale ja tego nie napiszę, za cienki ze mnie programista. Mógłbyś pomóc? :wink:
Znikąd pomocy :cry:

harami26
Uczestnik
Uczestnik

Re:

Nieprzeczytany post autor: harami26 »

Ykee pisze:// --- TrailingStop procentowy
(w odpowiedzi na http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=8325 )

Kod: Zaznacz cały

...

if((OrderType() == OP_BUY) && (Bid > (OrderOpenPrice() + TS_ActivatedLevel*Point))){
     double exec_perc = ((High[0] - OrderOpenPrice()))/(OrderTakeProfit()-OrderOpenPrice());  // --- stosunek ceny (Bid) do TP
     double ts_lev = NormalizeDouble((OrderOpenPrice() + ((High[0] - OrderOpenPrice())*exec_perc),MarketInfo(OrderSymbol(),MODE_DIGITS); // -- stosunek ceny (Bid) do Ceny otwarcia...
     if(OrderStopLoss() < ts_lev){  
          OrderModify(OrderTicket(), OrderOpenPrice(), ts_lev, OrderTakeProfit(), OrderExpiration(), Gold);
     }
}
if((OrderType() == OP_SELL) && (Ask < (OrderOpenPrice() - TS_ActivatedLevel*Point))){
     double exec_perc = ((OrderOpenPrice() - Low[0]))/(OrderOpenPrice() - OrderTakeProfit()); 
     double ts_lev = NormalizeDouble((OrderOpenPrice() - ((OrderOpenPrice()-Low[0])*exec_perc),MarketInfo(OrderSymbol(),MODE_DIGITS);
     if(OrderStopLoss() > ts_lev){  
          OrderModify(OrderTicket(), OrderOpenPrice(), ts_lev, OrderTakeProfit(), OrderExpiration(), Gold);
     }  
}
Oczywiście musimy do czegoś ten procent wyliczyć, więc w złożonym zleceniu otwarcia musi być jakiś TP...

TWÓJ POMYSŁ JEST DOBRY ALE JEST PEWIEN PROBLEM. OTÓŻ, META EDITOR WYKAZUJE BŁĄD PRZY
TS_ActivatedLevel
exec_perc - CO TO ZA FUNKCJA ?.
ts_lev
RESZTA, CZYLI 99% AUTOMATU JEST OK.
AKTUALNIE KORZYSTAM Z TS, KTÓRY OPIERA SIĘ O OKREŚLONĄ ILOŚĆ PIPSÓW.

jaronFX
Uczestnik
Uczestnik

Re: Różne TrailingStop'y :)

Nieprzeczytany post autor: jaronFX »

Witam,
u wiekszości brokerów ninimalna odległość SL od ceny to 15pips, teraz pytanie jak sprawdzić na danej parze u danego brokera tą wartość min., czy da się to zrobić w kodzie po to żeby usprawnić TS-a czyli żeby zawsze TS zadziałał mimo np. zmiany spreadu, bo jak się domyślam ma on wpływ na TS-a ? a może ma ktoś kod, który rozwiązuje ten problem ?

cesiek
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Różne TrailingStop'y :)

Nieprzeczytany post autor: cesiek »

Moim zdaniem nie ma sensu budować pojedynczych systemów stawiam na zintegrowane narzędzia z edycją na pulpicie z możliwością zmian wielu parametrów w zależności od dynamiki rynku np. W chwili ogłaszania ważnych danych ceny gwałtownie się zmieniają i nie zdążymy nawet kupić dobrym rozwiązaniem są zlecenia BUY_STOP i SELL_STOP ja wystawiam je na kilka sekund przed podaniem ważnych danych a po zawarciu transakcji program już sam wpisuje SL i TP
Obrazek

ODPOWIEDZ