Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
mdurlik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mdurlik »

Teraz moje pytanie, czy zakładając w Deleware firmę i sprzedając w/w
towar w polsce poprzez sklep internetowy będzie ten proceder legalny?
Tak.
Jak
wiadomo sprzedając w Polsce musze doliczać 22% VAT, a jak w tej kwestii
wyglądato w USA? Jeżeli kupię towar na frimę w Deleware i sprzedam coś w
Polsce, to czy do ceny za sprzedaż doliczam także 22% VAT? Jeżeli
można, prosił bym o krótkie naświetlenie mi tej sprawy, serdecznie dziękuję i
pozdrawiam.
Nie, wg. prawa stanu Delaware płacisz tylko 250$ franchise tax rocznie
Sklep, który już istnieje na polskim rynku i sprzedaje podobny asortyment w swojej zakładace 'kontakt' ma wpis odnośnie siedziby firmy, jest to własnie Delaware w USA, a obłsuga klienta w Polsce (gdzie podał takze nip i regon)

Czy jest to legalne?
Tak, ale jesli chcesz podasz dane firmy w Polsce (szczególnie NIP i REGON) musisz zaznaczyć ze zajmuję się ona wyłącznie obsługą klienta (inaczej US może Ci udowodnić że osiągasz dochód na terenie RP).

poppe
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: poppe »

Dziękuję serdecznie za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie.

Kupując np: od hurtowni w polsce towar, który kosztuje u nich netto 35zł/szt. A brutto 46zł/szt to wtedy jak wygląda etap kupna przez firmę w Deleware? Kupuję po cenie netto bez VATu, czy źle to rozumuję na tą chwilę?

Drugie pytanie, jezeli w polsce miesci sie tylko obsluga klienta a firma jest w Delware i to ona przynosi zyski, to czy ja jako oblsuga klienta w pelni legalnie moge pobrac w polsce zarobione przez moja firme pieniadze? Bez zbednych komplikacji z US w naszym kraju?

Ps. Drogi mdurlik'u czy zajmujesz sie profesinalnym doradzaniem i zakladaniem firm w rajach podatkowych min. w Deleware?

mdurlik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mdurlik »

Kupując np: od hurtowni w polsce towar, który kosztuje u nich netto 35zł/szt. A brutto 46zł/szt to wtedy jak wygląda etap kupna przez firmę w Deleware? Kupuję po cenie netto bez VATu, czy źle to rozumuję na tą chwilę?
Jako firma z USA nie możesz kupić towarów bez VATu.

Poza tym jeżeli chciałbyś potem sprzedać towar kontrachentowi z Polski, byłoby to uznane za import towarów spoza UE i wg. prawa klient powinien zgłosić się do Urzędu Celnego i zapłacić cło + VAT.

Oczywiście taka opcja może być ciekawa , jeżeli importowany przedmiot jest aktualnie zwolniony z opłat celnych , wtedy moglbys dogadać się z klientem i legalnie sprzedać mu przedmiot bez żadnych podatków.
Drugie pytanie, jezeli w polsce miesci sie tylko obsluga klienta a firma jest w Delware i to ona przynosi zyski, to czy ja jako oblsuga klienta w pelni legalnie moge pobrac w polsce zarobione przez moja firme pieniadze? Bez zbednych komplikacji z US w naszym kraju?
Wynagrodzenie nie będzie opodatkowane tylko gdy Twoja firma prowadzi "działania promocyjne" tj.
1. uzyskiwanie i dostarczanie informacji,
2. prowadzenie reklamy,
3. prowadzenie badań marketingowych lub wykonywanie podobnej działalności o przygotowawczym lub pomocniczym charakterze.
Później dokumentujesz to wystawiając faktury z VAT 0%.

A jeżeli będziesz prowadził sprzedaż i przyjmował zlecenia, w imieniu firmy z Delaware , wtedy US moze wykazac ze prowadzisz "zakład" i będziesz musiał zapłacic podatek.
Ps. Drogi mdurlik'u czy zajmujesz sie profesinalnym doradzaniem i zakladaniem firm w rajach podatkowych min. w Deleware?
Nie, interesuję się tym głównie na własne potrzeby. ;-)

tomek_25
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomek_25 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Również jestem zainteresowany tematem założenia LLC w stanie Delaware :D .
http://www.delawareinc.com/ są nawet nieźli tylko
chcialem wziac ten pakiet ]http://www.delawareinc.com/ourservices/int_basic.cfm
do tego z tego co rozumiem potrzeba mi jeszcze forwarding poczty (najtańszy 125$) plus numer EIN (95$).
Z tego co jeszcze zrozumiałem potrzebuje jeszcze
http://www.delawareinc.com/ourservices/goodstanding.cfm
aby mogli mi założyc konto w banku.
Teraz moje pytanie.
Jeśli już będę mieć założoną spółkę LLC ,będę posiadać numer EIN oraz certyfikat Good standing (Czy jak to się tam zwie :) to co mam dalej robić?
Chodzi mi tu głównie o konto bankowe. Czy da się załatwić jakoś procedurę Online? Czy może nie ma innej opcji jak wysyłka dokumentów do USA?
Jak wygląda procedura zakładania konta bankowego przez spółke LLc zalozona w Delaware.
Z góry dziękuje za odpowiedzi jeśli będą :)
Pozdrawiam
tomek_25

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Cześć Tomek

Odpowiedzi na swoje pytania masz w tym temacie.

Ps. o jaki kraj Tobie chodzi w sprawie konta bankowego ?
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

tomek_25
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomek_25 »

MrYogi czytałem cały temat i już mam mętlik w głowie :(.
Wszystko rozumiem tylko chodzi mi o kwestie konta bankowego.
Czy polskie banki zaakceptują spółke LLC w USA i zalożą polskie konto.
Które banki PL zaakceptują LLC i jakie dokumenty potrzebuję aby założyć konto firmowe w Polsce?
Wolałbym szczerze mówiąc mieć PL konto na te LLC ale jeśli trzeba amerykańskie to chciałbym wiedzieć co trzeba zrobić aby mieć konta bankowe w USA.
MrYogi udzielasz może płatnych porad odnośnie rejestracji oraz wszelkich procedur związanych z firmą w Delaware?
Wolałbym komuś zapłacić , zadać listę swoich pytań i mieć pewność na 100% że jest jak myśle albo nie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

tomek_25 pisze:MrYogi czytałem cały temat i już mam mętlik w głowie :(.
Wszystko rozumiem tylko chodzi mi o kwestie konta bankowego.
Czy polskie banki zaakceptują spółke LLC w USA i zalożą polskie konto.
Które banki PL zaakceptują LLC i jakie dokumenty potrzebuję aby założyć konto firmowe w Polsce?
Wolałbym szczerze mówiąc mieć PL konto na te LLC ale jeśli trzeba amerykańskie to chciałbym wiedzieć co trzeba zrobić aby mieć konta bankowe w USA.
MrYogi udzielasz może płatnych porad odnośnie rejestracji oraz wszelkich procedur związanych z firmą w Delaware?
Wolałbym komuś zapłacić , zadać listę swoich pytań i mieć pewność na 100% że jest jak myśle albo nie.
Pozdrawiam.
Przeczytaj wątek jeszcze raz. Wszystko masz. Jak nie pasuje to polecam google.pl i poszukać sobie jakaś firmę co prowadzi takie usługi jak zakładanie firm w stanie Delaware.
Nie udzielam prywatnie porad, czy to płatnie cy bezpłatnie. WSZYSTKO masz tutaj.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

verson7
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: verson7 »

Witam,

Jestem zainteresowany założeniem spółki w Delaware za około 2 tygodnie będę zakładał korzystając z delawareinc.com

Mam tylko jedno pytanie co do tego pelnomocnictwa do otwarcia rachunku bankowego w Polsce w Alior Banku bądź w PKO. Kto mi je wystawia Agent Delawareinc.com czy ja sam jako prezes firmy i zarazem agent w Polsce.

Bardzo proszę o odpowiedź.

I z góry dziękuję

Orish
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Orish »

Również witam wszystkich forumowiczów.

Dużo miejsca w tym temacie zostało poświęcone temu, jak uniknąć podatku w Polsce. Parę razy zostało wspomniane, że pod żadnym pozorem nie można przelewać pieniędzy z konta firmowego na konto osobiste, bo US nałoży kary. No dobrze, ale nawet jeśli normalnie zapłaci się PIT od tych pieniędzy? Mnie w sumie aż tak na uniknięciu dochodowego nie zależy, główny problem stanowią ZUS i VAT. Nie da się jakoś "swobodnie" i otwarcie prowadzić działalności, będąc "czystym" wobec US?

Drugie pytanie mam bardziej ogólne, mianowicie jak postrzegane są firmy zarejestrowane w Delaware przez polskich partnerów? Czy mogą być niechętne do zawierania umów z tego względu, że np. nie płaci się VAT czy nie ma w Polsce siedziby?

No i trzecia rzecz, kilka postów wcześniej było o tym, że jeśli się kupi w Polsce towar i będzie się go chciało sprzedać także w Polsce, to klient musi zapłacić cło i VAT. Znaczy jeśli prowadzę serwis internetowy i kupię w Polsce jakieś gadżety reklamowe, a następnie będę je chciał sprzedać użytkownikom serwisu, oczywiście Polakom, to w sumie trzeba zapłacić 2x VAT oraz cło? Albo niezłe przegięcie, albo ja czegoś nie zrozumiałem.

tajnyagent
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: tajnyagent »

Dużo miejsca w tym temacie zostało poświęcone temu, jak uniknąć podatku w Polsce. Parę razy zostało wspomniane, że pod żadnym pozorem nie można przelewać pieniędzy z konta firmowego na konto osobiste, bo US nałoży kary. No dobrze, ale nawet jeśli normalnie zapłaci się PIT od tych pieniędzy?
Jak zaplacisz podatek to moim zdaniem nie ma problemu.
Drugie pytanie mam bardziej ogólne, mianowicie jak postrzegane są firmy zarejestrowane w Delaware przez polskich partnerów? Czy mogą być niechętne do zawierania umów z tego względu, że np. nie płaci się VAT czy nie ma w Polsce siedziby?
Nie zdarzylo mi sie jeszcze miec z tego powodu problemu.

Moje pytanie.
Czy US ma mozliwosc uzyskania danych o wlascicielach spolki Daleware? Gdzies przeczytalem, ze stan Daleware nie udzili takich informacji natomiast jakis czas temu wypelnilem formularz EIN, ktory zostal wyslany do IRS i mam pewne obawy czy ten formularz nie zostanie przeslany w razie zapytania do polskiego US.

ODPOWIEDZ