[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
slavko
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: slavko »

surowce drożeją, Japonia musi je kupować, aby produkować. Drogie surowce obniżają wartość Jena, dobrze myślę ?
z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Nie do końca tak jest. Po pierwsze - na wartość waluty ma wpływ wiele czynników, nawet tych politycznych. Po drugie - jeśli np. drożeją surowce to dlaczego nie miało by to wpłynąć na spadek innych walut, w tym dolara. Więc jeśli kurs jest stosunkiem wartości jednej waluty do drugiej to jeśli surowce zdrożeją to spadnie wartość dolara i jena, a kurs się nie ruszy.
Oczywiście to taki czysto schematyczny przykład, bo jedni są bardziej uzależnieni od surowców inni mniej.
A jeśli chodzi o ten opór slavko to 92.35 wcale nie jest tak daleko. Może to być nawet kwestia tygodnia. Zobacz, że ostatnio w tydzień kurs zmienił się aż o 600 pipsów ( 27.11 84.80 - 04.12 90.74 )
Solą życia jest kasa.

slavko
Bywalec
Bywalec

Oczywiście to taki czysto schematyczny przykład, bo jedni są bardziej uzależnieni od surowców inni mniej. [/quote]

Właśnie, Japonia raczej musi wszystko kupować.
USA i Rosja zarabiają na wzroście surowców, (zwykle tak jest).
Oczywiście, chodziło mi oto że Rosja jest bogata w surowce, ale mentalność tego kraju robi swoje.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

A może to nie drożeją surowce tylko dolar ciągle słabnie ? Bo ceny surowców podawane są właśnie w dolarach. Spadek wartości dolara też łumaczyłby ciągły trend spadkowy na parze USDJPY.
Solą życia jest kasa.

slavko
Bywalec
Bywalec

no tak, tylko czy Japonia kupuje w dolarach czy w jenach.
USA wzięły pożyczkę z Chin w dolarach czy juanach ?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Tego nie będę dociekał i nie będę się z Tobą spierał. Chciałem Ci tylko uświadomić, że to wszystko jest ze sobą bardzo mocno powiązane. Nie mówię, że nie masz racji.
Solą życia jest kasa.

slavko
Bywalec
Bywalec

dzięki za pomoc, personov.
zawsze to coś.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Mamy konsolidację w poztaci trójkąta. Wybicie z niego może być dosyć mocne. Szczególnie w górę. Zobaczymy czy przypadkiem to nie nastąpi po dzisiejszych danych z USA - godz 14.30 i 15.15.
Obstawiam, że poleci na północ gdzieś pod opór 92.35.
A Wy co o tym myślicie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

slavko
Bywalec
Bywalec

dzięki, dzisiaj obstawiałem longa od 2.15 w nocy, ale co chwilę coś przestawiałem, zamykałem i nic nie zarobiłem. Może w końcu ustawię w tą jedną stronę, z jednym stop lossem.
teraz przynajmniej wiem jak daleko może polecieć z poślizgiem, dzięki ;)

ebe
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ebe »

personov pisze:Mamy konsolidację w poztaci trójkąta. Wybicie z niego może być dosyć mocne. Szczególnie w górę.
no i mamy wybicie ale racze nie dzięki a pomimo danym z US&A ;>
Jestem początkującym graczem i według tego co czytałem to przy takim wybiciu powinien być znacznie zwiekszony wolumen, tutaj go nie widzę.
No i pewna, korekta, 'próba powrotu' do formacji trójkąta: pytanie czy ten ruch na 20pps w dół w pewnym momencie można za takową zaliczyć? Co sądzicie?

ODPOWIEDZ