potrzebne historyczne notowania intraday 1min do testów
potrzebne historyczne notowania intraday 1min do testów
Witam,
Na potrzeby backtestingu i walk-forward analysis potrzebuję danych intra 1-minutowych z przestrzeni minimum 5-6 lat (im więcej tym lepiej) dla następujących instrumentów:
FDX.F (DAX Future)
ES.F (S&P500 E-Mini Future 24h)
NQ.F (NASDAQ100 E-Mini Future 24h)
YM.F (Dow Jones E-Mini Future 24h)
XAGUSD (Silver spot)
XAUUSD (Gold spot)
CL.F (Crude oil future)
HG.F (Copper future)
W zamian mogę się podzielić następującymi notowaniami 1-minutowymi (od 2000-2001 roku):
AUDJPY
AUDUSD
CHFJPY
EURCAD
EURCHF
EURGBP
EURJPY
EURUSD
GBPCHF
GBPJPY
GBPUSD
NZDUSD
USDCAD
USDCHF
USDJPY
FW20
Pozdrawiam,
Paweł
Na potrzeby backtestingu i walk-forward analysis potrzebuję danych intra 1-minutowych z przestrzeni minimum 5-6 lat (im więcej tym lepiej) dla następujących instrumentów:
FDX.F (DAX Future)
ES.F (S&P500 E-Mini Future 24h)
NQ.F (NASDAQ100 E-Mini Future 24h)
YM.F (Dow Jones E-Mini Future 24h)
XAGUSD (Silver spot)
XAUUSD (Gold spot)
CL.F (Crude oil future)
HG.F (Copper future)
W zamian mogę się podzielić następującymi notowaniami 1-minutowymi (od 2000-2001 roku):
AUDJPY
AUDUSD
CHFJPY
EURCAD
EURCHF
EURGBP
EURJPY
EURUSD
GBPCHF
GBPJPY
GBPUSD
NZDUSD
USDCAD
USDCHF
USDJPY
FW20
Pozdrawiam,
Paweł
w ms daje dukaskopy... przeglądaj ECN'y ale nie te z mt4 (zwykle trzeba się rejestrować)Enigma71 pisze: W zamian mogę się podzielić następującymi notowaniami 1-minutowymi (od 2000-2001 roku):
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Zarejestrowałem się na próbny okres 14 dni i ściągnąłem poprzez ich platformę JForex 
Dane z Dukascopy są kiepskie bo:
1. są "włochate" tj. na większości świec są dużo dłuższe cienie niż w rzeczywistości, co totalnie nie kwalifikuje się jako dane pod testowanie (żeby było śmieszniej, to wygląda na to że przez to całe grupy świec mają jednakową wysokość od low do high)
2. nie mają luk weekendowych (!!!) tzn. od piątku wieczór do niedzieli wieczór co minutę jest świeca o takich samych wartosciach OHLC, dzięki czemu potem na wykresie intraday masz taką piękną poziomą krechę przez kilkadziesiąt godzin.

1. są "włochate" tj. na większości świec są dużo dłuższe cienie niż w rzeczywistości, co totalnie nie kwalifikuje się jako dane pod testowanie (żeby było śmieszniej, to wygląda na to że przez to całe grupy świec mają jednakową wysokość od low do high)
2. nie mają luk weekendowych (!!!) tzn. od piątku wieczór do niedzieli wieczór co minutę jest świeca o takich samych wartosciach OHLC, dzięki czemu potem na wykresie intraday masz taką piękną poziomą krechę przez kilkadziesiąt godzin.
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... istorical/Enigma71 pisze:Zarejestrowałem się na próbny okres 14 dni i ściągnąłem poprzez ich platformę JForex
http://www.dukascopy.com/plugins/fxMarketWatch/
* nie trzeba się rejestrować
Czy ktoś zna jeszcze jakieś ECN'y gdzie są bazy tickowe ?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
1. Skąd masz dane historyczne z fxdd ? Z mt4 ? To zdaje się że popełniasz podstawowy błąd w ocenie danych z Dukasa. To są dane z ECN - dłuższe cienie są dłuższe bo właśnie tak wyglądają w rzeczywistości - natomiast to co widzisz w MT4 to trochę "inna rzeczywistość" tworzona przez MM.Enigma71 pisze:Zarejestrowałem się na próbny okres 14 dni i ściągnąłem poprzez ich platformę JForex Wink
2. Dane z Dukasa są zestandaryzowane. Tzn: czas GMT, dane co odpowiedni interwał, powtarzane jeśli rynek nie działa. Nie ma więc luk wekendowych - ale nie problem wyciąć sobie to co trzeba aby były.
3. Reasumując: stwierdzenie, że dane z Dukasa są kiepskie mija się z prawdą. Co nie znaczy, że będą się nadawały do testowania Twojej strategii w MT4.
4. Dax'a nie znajdziesz w Dukasie - ale z tym nie powinno być problemu, Dax powinien być pewnie np. w yahoo
green7
1. Historyczne ze strony FXDD. Dane faktycznie są mi potrzebne do testów pod MT4.
2. "nie problem wyciąć sobie co trzeba aby były" - jakaś sugestia poza wycinaniem ręcznym?
3. No i właśnie nie nadają się, a to je dla mnie dyskwalifikuje. BTW, wczoraj gadałem z p.Filipowiczem z Dukascopy (jeden z account managerów) i powiedział, że w przeciągu paru tygodni będą mieli MT4 i minimalną wielkość 0.1 lota.
4. Potrzebne mi Futy DAXa, nie sam DAX. Poza tym naprawdę nie mam czasu na ściąganie po jednej sesji.
1. Historyczne ze strony FXDD. Dane faktycznie są mi potrzebne do testów pod MT4.
2. "nie problem wyciąć sobie co trzeba aby były" - jakaś sugestia poza wycinaniem ręcznym?
3. No i właśnie nie nadają się, a to je dla mnie dyskwalifikuje. BTW, wczoraj gadałem z p.Filipowiczem z Dukascopy (jeden z account managerów) i powiedział, że w przeciągu paru tygodni będą mieli MT4 i minimalną wielkość 0.1 lota.
4. Potrzebne mi Futy DAXa, nie sam DAX. Poza tym naprawdę nie mam czasu na ściąganie po jednej sesji.