Tu akurat problemem (jeśli można to tak nazwać) nie jest minimalna wielkość transakcji ale strategia i zdefiniowane w niej ryzyko. Jeśli ktoś stosuje skalping i bardzo ciasny SL to 0.1 i depozyt typu 2000 zł to nie problem, natomiast jeśli ktoś preferuje grę długoterminową z odległbym stop lossem to oczywiście będzie to za mało. Trzeba na to spojrzeć z różnych perspektyw.oskar20051 pisze:Największym problemem jest dla mnie wielkość transakcji 0,1 lota. Wg. moich doświadczeń nie jest możliwe wygrać z tym brokerem przy rozmiarach rachunku np. 2000-10000 zlotych. To jest rownież bardzo problematyczne przy 100.000 zl.
XTB
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Bywalec
Dzisiaj byłem na darmowym szkoleniu XTB w Białymstoku. Platforma jest bardzo profesjonalna, już po samym procesie zakładania konta widac że porządna firma (kurier musi Cię zobaczyć i z Tobą osobiście podpisać umowę). Bardzo mnie zaciekawiły opcje binarne (czyli obstawianie czy danego dnia kurs będzie wynosił więcej czy mniej niż np 1.555). Dowiedziałem się także że XTB udziela pożyczki w wysokości 100,000 zł na GPW, tylko musisz posiadać własne 30% (30 tyś) na okres jednego dnia, to znaczy pożyczasz od nich te 100 tyś, otwierasz pozycje ale musisz tego samego dnia zamknąc ją i jak zyskasz coś to profit jest twój do tych 30 tysięcy a 70 im sie automatycznie zwraca. Jak przeciągniesz pozycje do dnia kolejnego to już niestety musisz im oddawać fizycznie te 70$ zeby dopełnić do 100$ bo "inaczej komornik".Chyba założe konto bo firma rzetelna...nie to co PLUS500 czy Eforex
Z tą rzetelnością to uważaj, bo oni skubią na wszystkim co się da.
Ja gram zawsze ostro to przekonałem się co to oznacza. Raz nawet musiałem uzupełniać debet na koncie -2zł o który upomnieli się już 4 dnia. Spread u nich na danych i niekiedy w nocy lata jak szalony. W ogóle to mają 2 razy wyższe te spready niż standardowe u reszty brokerów. Swapy są zabójcze na wszystkim.
Choć kiedyś jak wziąłem pszenicę na spadek w kwietniu przez miesiąc to ładnie narobił się plus za swapy.
Jedyny plus wg mnie to analizy Przemysława Kwietnia, który w marcu 2008 przepowiedział spadek cen ryżu i dał zarobić ponad 7k PLN w krótkim czasie.
Nie wiem jak jest teraz, ale ten gościu wie o co chodzi na rynku wszak to główny ekonomista.
Ja gram zawsze ostro to przekonałem się co to oznacza. Raz nawet musiałem uzupełniać debet na koncie -2zł o który upomnieli się już 4 dnia. Spread u nich na danych i niekiedy w nocy lata jak szalony. W ogóle to mają 2 razy wyższe te spready niż standardowe u reszty brokerów. Swapy są zabójcze na wszystkim.
Choć kiedyś jak wziąłem pszenicę na spadek w kwietniu przez miesiąc to ładnie narobił się plus za swapy.
Jedyny plus wg mnie to analizy Przemysława Kwietnia, który w marcu 2008 przepowiedział spadek cen ryżu i dał zarobić ponad 7k PLN w krótkim czasie.
Nie wiem jak jest teraz, ale ten gościu wie o co chodzi na rynku wszak to główny ekonomista.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”
Blecho Byleś całe 7 godzin? Bo tak podali na stronie że było od 10.00 do 17.00Blecho pisze:Dzisiaj byłem na darmowym szkoleniu XTB w Białymstoku
Strasznie długie te szkolenie

-
- Stały bywalec
w XTB nie ma swapów na pszenicy, to co wziąłeś na swapach przy rolowaniu kontraktu "oddałeś" w cenie, czyli nowy fut na pszenicę był wyżej od poprzedniego, co oczywiście nie zmienia faktu że mogłeś dobrze wyjść na całości.Szwajcar pisze:Choć kiedyś jak wziąłem pszenicę na spadek w kwietniu przez miesiąc to ładnie narobił się plus za swapy.
pzdr
Mylisz się, może teraz nie ma,
ale ja pisałem o kwietniu 2008 a wtedy były całkiem spore swapy na pozycji krótkiej było 5 a długa -13. Swapy naliczali wtedy codziennie. Potem już nie wiem co zrobili z tym, bo wypłaciłem kasę i tylko czasem obserwuję ich platformę.
A w rolowanie, o którym piszesz to ja się nie bawiłem w takie cuda i zawsze zamykałem pozycję przed wygaśnięciem.
ale ja pisałem o kwietniu 2008 a wtedy były całkiem spore swapy na pozycji krótkiej było 5 a długa -13. Swapy naliczali wtedy codziennie. Potem już nie wiem co zrobili z tym, bo wypłaciłem kasę i tylko czasem obserwuję ich platformę.
A w rolowanie, o którym piszesz to ja się nie bawiłem w takie cuda i zawsze zamykałem pozycję przed wygaśnięciem.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”
Mógłby ktoś wrzucić pliki SRV do platformy demo-XTB?
Próbowałem wyszukać, ale na całym forum tylko kilka tematów zahacza o te pliki. Te, które mam to chyba już przestarzałe, bo połączyć się nie mogę. Ich platformy nie chcę instalować, gdyż chcę mieć dostęp tylko poglądowy do niektórych instrumentów jakie oni oferują.
Z góry dzięki i sorry za offtop...
Próbowałem wyszukać, ale na całym forum tylko kilka tematów zahacza o te pliki. Te, które mam to chyba już przestarzałe, bo połączyć się nie mogę. Ich platformy nie chcę instalować, gdyż chcę mieć dostęp tylko poglądowy do niektórych instrumentów jakie oni oferują.
Z góry dzięki i sorry za offtop...