Jankes dziennik

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Jankes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jankes »

Dziś jest czym się pochwalić : 99,5 pipsa na 3ech pozycjach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się, że masz problemy z myciem naczyń...

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Jankes gratki. Ze tak powiem: przywaliłeś z grubej rury :). Moze opowiesz cos o swoim nowym podejsciu, zasadach itp?

Jankes
Gaduła
Gaduła

Przeniosłem się z M1/M5 na H4. Obawiałem się zawsze takiej zmiany, że niby to za wielki interwał i za długo się czeka na TP itp. Okazało się, że to nie prawda. Gram zgodnie z trendem oraz oporami/wsparciami na H4. Momenty wejść określam na M30. Również zwracam uwagę na S/R na tym interwale. Wchodzić można wg dowolnego wskaźnika/wyczucia.
Mam nadzieję, że to zaowocuje na dłuższą metę.
Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się, że masz problemy z myciem naczyń...

Jankes
Gaduła
Gaduła

fx_killer - dzięki za podpowiedź jednak na razie nie skorzystam z tej rady. Muszę się ustabilizować foreksowo. Jednym z moich błędów było skakanie po systemach lub wprowadzanie ulepszeń...nie wiadomo po co. Teraz chciałbym spróbować trwać przy jednych zasadach przez dłuższy czas (liczony w tygodniach).

Mój kłopot to jednak nadal brak pewności przy wchodzeniu w trejdy.
Najbezpieczniejsze są te w zgodzie z H4 jednak i tak nie zawsze,

Wczoraj wieczorem wszedłem w dwa - niby zgodne i logiczne.
- Edek Long : kanał wzrostowy na Edku.
- Franek Short : kanał spadkowy na Franku.

Sygnały do wejścia były już aktywne od kilkunastu minut ale...teraz mam zagwozdkę jak to się skończy.

Mówić krótko : nie potrafię jeszcze odsiewać ziarna od plew.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Jankes pisze:Najbezpieczniejsze są te w zgodzie z H4 jednak i tak nie zawsze,
Hejka - hmm musze Cie zmartwic. Nie ma jednego logicznego szablonu podejmowania decyzji ktory mozna stosowac i ktory nie przyniesie zadnego miesiaca bez strat. Pewne zalozenia sprawdzaja sie w takich okresach jak teraz (niska zmiennosc, uspokojenie gospodarcze) ale niestety przychodza okresy kryzysu gdzie indeksy zacznaja szalec i tam nasza strategia pada na leb. Najtrudniejsze jest chyba rozpoznac moment w ktorym rynek zaczyna sie diametralnie zmieniac. Dlatego wg mnie tak wazne sa testy zalozen w roznych okresach na reprezentatywnej ilosci danych. To strasznie czasochlonne ale wykonanie takich testow da ci pelne informacje o tym kiedy twoj system dziala najlepiej.

Dla przykladu zalaczam wyniki mojego sysa, w pierwszej jego czesci wzialem pod lupe pare miesiecy z szalejacego kryzysu i wzrostu zmiennosci - pozniej natomiast zerknalem jak sys sprawdza sie w okresie uspokojenia gospodarczego. Wyniki są tak rozne ze moglo to niejednych przyprawic o palpitacje serca.

Jankes
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj byłem trochę nerwowy, rynek nie miał chęci na zabawę ze mną : +24,80 pips

Jankes
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy wynik to : +40,80 pips.
Najtrudniej było czekać na dogodne wejście...czas, czas...plus brak cierpliwości ;-)
Jedna pozycja wciąż otwarta, SL na BE więc nie zakłóci już dzisiejszego wyniku i tak zostawiam ją do rana 18.11.2009.

Jankes
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy wynik całkiem całkiem. Pamiętajmy, że greed to zło : + 24,3 pips.

Dodatkowo mała analiza transakcji, z której wyszedłem zbyt szybko. Wyjście było jednak zgodne z zasadami systemu jaki stosuję. Z drugiej strony można było "ryzykować" ustawiając SL na BE i niech się dzieje wola Foreksu ;-).
Ja jednak wolałem mieć wróbla w garści niż gołębia na dachu i tak oto ominęła mnie gromada pipsów.

Czerwona linia to opór jaki uznałem za istotny.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Jankes ty normalnie wymiatasz :). Kurcze jeszcze pamietam jak razem sie wkurzalismy i nie wiedzielismy jak dobrze inwestowac a teraz :). Gratki!

Jankes
Gaduła
Gaduła

MaxRipper ciągle się uczę i nadal robię błędy tylko już innego rodzaju ;-). Mam nadzieję, że to nie fart tylko nareszcie jakiś sprawny system.

ODPOWIEDZ