System C4, skalping na TF 5 min choć nie tylko ...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
broda79
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: broda79 »

Działa, ale trzeba skalpować tylko i wyłącznie w momentach które są zaznaczone prez strategię.

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

darekj pisze:[quote="LesioS]A ma ktoś może Renko, które otwiera się w dodatkowym oknie, jako indyk? Byłbym wdzięczny...
Do wyboru, do koloru ;)[/quote][/quote]Podziękował ładnie :lol:
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
szakal_
Bywalec
Bywalec

Renko.

Nieprzeczytany post autor: szakal_ »

Czy jest tu ktoś oprócz mnie, kto skalpuje z czystego (bez wskaźników) wykresu Renko? Mam pytanie.

laylow
Uczestnik
Uczestnik

Re: Renko.

Nieprzeczytany post autor: laylow »

szakal_ pisze:Czy jest tu ktoś oprócz mnie, kto skalpuje z czystego (bez wskaźników) wykresu Renko? Mam pytanie.
Ja właśnie zabieram się za skalpowanie z Renko.
Znalazłem kilka ciekawych systemów na FF i w paru innych miejscach.
Jak do czegoś fajnego dojdę to się odezwę.

W międzyczasie możesz dokładnie opisać Twój system oparty na Renko?
Mówisz, że wykorzystujesz S/R, a dokładniej?

Pozdr.

Awatar użytkownika
szakal_
Bywalec
Bywalec

Re: Renko.

laylow pisze:W międzyczasie możesz dokładnie opisać Twój system oparty na Renko? Mówisz, że wykorzystujesz S/R, a dokładniej?
Opisywanie mojego „systemu” w tym miejscu nie ma większego sensu, jako że nie jest to sposób gry oparty na mechanicznych przesłankach. Nie mam jasno określonych zasad wejścia i wyjścia, z góry ściśle określonego TP, czy SL. Moje wyniki nie mogłyby się przełożyć na wyniki kogokolwiek innego, gdyż opieram się głównie na osobistej obserwacji PA. Generalnie rzecz ujmując momenty wejścia uzależnione są od tego, w jakim stadium znajduje się rynek:

1) Rynek porusza się z trendem – wejście uzależnione od korelacji pomiędzy poszczególnymi parami, moment wejścia głównie po „retracement” w kierunku trendu, przed wejściem w rynek konieczne określenie poziomów S/R, by uniknąć wejścia w miejscu silnego oporu czy wsparcia.

2) Rynek znajduje się w konsolidacji. W tym przypadku wejście uzależnione jest od korelacji pomiędzy parami, a także znajomości punktów, pomiędzy którymi „konsoliduje się” rynek. Przedstawia to wykres poniżej - zwróć uwagę, jak PA porusza się pomiędzy czerwonymi liniami.

Jeśli chodzi o korelację, gram na EUR/JPY i posiłkuję się głównie GBP/JPY, która to para prawie zawsze wyprzedza „ejka”. Spoglądam także na przebieg sesji giełdy nowojorskiej, która, co oczywiste, dość ściśle skorelowana jest z kursem dolara, a poprzez to pośrednio oddziaływuje również na pary jenowe.

Oczywiście to tylko ogólne zarysy, generalnie wszystko zależy od osoby system obsługującej. W przypadku skalpowania z RENKO szczególnie ważne jest doświadczenie i czas spędzony na obserwacji wykresów. Przestawienie się z wykresów świecowych, nabranie odpowiedniego wyczucia, zabiera sporo czasu.

Podobnie jak niemal w każdym systemie opartym na skalpowaniu, należy zdawać sobie sprawę, że to sposób gry bardzo stresujący i wymagający doświadczenia. W przypadku skalpowania utrzymanie R:R na poziomie 1:1 jest praktycznie niemożliwe, stąd szczególnie istotne jest zamykanie transakcji w odpowiednim momencie. Mechanizm czekania aż rynek się odwróci i pójdzie w naszą stronę, znany każdemu traderowi, prawie zawsze kończy się nieciekawie. W przypadku skalpowania zakończyć się może wręcz katastrofą.

Odnośnie mojego pytania, czy jest ktoś, kto gra live używając RENKO na MBT Navigator?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Michal222
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michal222 »

Mam do Was pytanie powiedzcie mi jak zainstalowac te renko na głowne okno i dokladnie ktore bo jest ich kilka

zrobilem tak jak tu ale nic nie dziala

Directions for Installing as a script :

Must be done each time you restart mt4:

1. Place the mq4 code in the Experts/scripts directory.

2. Make sure to check the "Allow DLL imports" and "Allow import of external experts" boxes (both of them) are checked. they are under the Saftey section of the Common tab

3. Drop the script on a live chart, preferably the 1 minute chart of any instrument. The comment will tell you which offline chart to open.

Directions for Installing as an Indicator :

1. Place the mq4 code in the Experts/Indicator directory.

2. Make sure to check the "Allow DLL imports" and "Allow import of external experts" boxes (both of them) are checked. they are under the Saftey section of the Common tab

3. Drop the script on a live chart, preferably the 1 minute chart of any instrument. The comment will tell you which offline chart to open.

accelerate
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: accelerate »

Jestem tu całkiem nowy, od paru dni testuję system C4 na demie na EUR/USD.
Chciałbym podzielić się z Wami moimi uwagami i z chęcią wysłucham także Waszych doświadczeń.

SwingMan UltraSuper Trix generuje sygnał w większości momentów przecięcia się świecy z linią MA. Przecięcie od dołu - sygnał kupna, przecięcie od góry - sprzedaży. Często także w trakcie formowania się świecy gdy ruch się odwraca, sygnał znika, zmienia się. W tym kontekście dobrze jest czekać na zamknięcie się świecy, o czym pisał chojnak.
Obserwując tylko ten sygnał wyniki mam kiepskie.

Nakładając na to Trix MTF - gdy oba wskaźniki pokazują ten sam sygnał wyniki dużo lepsze. trudność sprawia jednak fakt, że Trix MTF generuje sygnał z reguły dopiero na następnej świecy (możemy nie zdążyć wskoczyć do tramwaju).

Patrząc historycznie na sygnały z reguły jak oba wskaźniki się pokrywają (sygnały) kurs poruszał się we wskazanym kierunku. Obserwując wykresy na bieżąco jest jednak trudniej, bo często formująca się świeca może wytworzyć sygnał, który za chwilę zniknie lub się odwróci. MTF daje sygnał z reguły z poślizgem czasowym.

Zamierzam jeszcze pare dni potestować ten system.

Jest on ciekawy - dzięki za opisanie swoich doświadczeń chojnak.

Jako, że system zaprezentował Edgetrader, który został zbanowany na FF i jest podejrzewany o nieuczciwe działanie, mam pytanie do osób, które próbowały grać tym systemem - czy jwarto inwestować w to dalej swój czas?

Zabieram się do poczytania wątku o C4 na ForexFactory, ale patrząc na jego rozmiar i brak czasu może mi to trochę zająć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szakal_
Bywalec
Bywalec

Michal222 pisze:Mam do Was pytanie powiedzcie mi jak zainstalowac te renko na głowne okno i dokladnie ktore bo jest ich kilka.
Nie wiem, które RENKO dokładnie chcesz zainstalować. Pamiętaj, że RENKO to offline skrypt. Upewnij sie, ze masz renko w folderze "scripts" albo w folderze "expert advisors", bo nie pójdzie ci jako indicator. Jak już się upewnisz i przeciągniesz RENKO na wykres jednominutowy, musisz najzwyczajniej otworzyć nowy wykres renko. Wchodzisz na FILE, później OPEN OFFLINE i szukasz wykresu M2 pary, na którą przeciągnąłeś RENKO.

Pamiętaj, że M2 wcale nie znaczy, że to wykres dwuminutowy - RENKO to RENKO, czynnik czasowy jest wyeliminoway zupełnie.
accelerate pisze: Jako, że system zaprezentował Edgetrader, który został zbanowany na FF i jest podejrzewany o nieuczciwe działanie, mam pytanie do osób, które próbowały grać tym systemem - czy jwarto inwestować w to dalej swój czas?

Zabieram się do poczytania wątku o C4 na ForexFactory, ale patrząc na jego rozmiar i brak czasu może mi to trochę zająć.
Wszystko zależy od tego, czy masz doświadczenie w scalpowaniu. Jeśli nie - moim zdaniem strata czasu. Znajdziesz w wątku kwieciste opisy Edgetradera, przechwałki, kult osobowości i takie tam. System pod względem MM jest wręcz kuriozalny - na początku Edge mówił o 10 TP i 20 SL, później zmienił na 5TP i 20 SL, na końcu zmienił zdanie i rekomendował 3 TP i 30 SL, co jest z gruntu rzeczy założeniem wręcz pozbawionym sensu (o ile 2:1 RR przy odpowiedniej skuteczności i doświadczeniu tradera może jak najbardziej działać). Jeśli zaczynasz scalping, doprowadzi cię to prędzej czy później do frustracji - nigdy, powtarzam nigdy, nie będziesz zarabiać pieniędzy z takim MM, nawet przy 90% skuteczności.

System ma oczywiście potencjał, jeśli sam dopracujesz zasady MM. Rozmiary wątku niech Cię nie przerażają, od połowy Edge zaprezentował system NITRO - z Renko właśnie, załączając statement z 100% wygranych, rajd od 3 tys $ do 50 tys $ w miesiąc - przyznam, że sam się na to nabrałem :)

Wiem, że jest gdzieś (chyba już w koszu) wątek założony przez niejakiego Frankenpip - C4 for poor traders, czy jakoś tak. Franken również okazał się oszustem, kolejny dramat, ale modyfikacja systemu wyglądała rozsądnie z tego co pamiętam. Jest też dobry wątek na FF, wciąż aktywny, prowadzony przez Indrka, poświęcony C4 na wyższych przedziałach czasowych. Jeśli taki sposób gry preferujesz, warto rozważyć.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Grałem przez jakiś czas C4 używając martingle poczynając od 0,01 lota, TP=SL, na różnych parach walutowych. Niestety bez większych rezultatów. W dłuższym okresie martingle może wyjść na MC.

leinad_1986
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: leinad_1986 »

witam, może ktos z Was pomoże systemowi? http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9823 pozdrawiam

ODPOWIEDZ