Chojnakowy TREND FOLLOWER vel. system EKWILIBRIUM.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy uważasz, że w XXI wieku rynek ma na tyle długie trendy by móc na nich zarabiać podążając za nimi ?

Tak, większość z rynków (FX, kontrakty, akcje, towary)
20
25%
Tak, ale nie wszystkie.
16
20%
Nie, złote czasy Żółwi i trenfollowerów z lat 60tych i 70tych to już zamierzchła przeszłość.
16
20%
Obecnie trendy są krótsze, trzeba zachować dużą ostrożność.
27
33%
Nie wiem, w sumie nie inwestuje patrząc na trend...
2
2%

Liczba głosów: 81

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

@player1

twoja arogancja jest twoja osobista sprawa, zwaz na to, ze Misiu odwala kupe dobrej roboty i zwlaszcza z tego wzgledu nie powinienes bluzgac. Jesli jestes niesamowicie wybitny (w co watpie - wybitni ludzie sa pomocni i zyczliwi) to zrob pokazowke.

Dobranoc
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

player1 pisze:jeśli ten zestaw wskaźników byłby cokolwiek wart to zarabiałbyś na nim cięzki hajs a nie chodził do pracy
I było tak od razu, można podyskutować :D

Cóż, każdy system zarzucony przez mnie na nasze forum ma służyć dzieleniu się pewnymi poglądami oraz edukacją. Nie musi Ci odpowiadać, mało tego - możesz IMHO uznać go za denny i pozbawiony wartości, Twoje prawo. Bo każdy z nas jest inny i może korzystać z całkowicie sprzecznych i wzajemnie wykluczających się strategii. A to "nie chodzenia do pracy i utrzymywania się wyłącznie z forexu" to taki nasz Eden, american dream - im człowiek starszy i dojrzalszy tym z większym dystansem do tego pochodzi.
Z resztą czy widziałeś gdzieś jaskrawy napis "TEN SYSTEM KOSI PIPSY, GWARANTOWANE 200% W TYDZIEŃ" ? Ja nie, i chyba reszta uczestników forum też. Swoją drogą ostatnie takie napisy widziałem na amerykańskich stronach WWW sprzedających samohandlujące roboty EA dla naiwnych.

Może Cię zaskoczę odpowiedzią ale na forexie nie szukam pieniędzy, a przynajmniej nie są one celem samym w sobie, raczej dodatkiem do całości. Rynek traktuje jako intelektualną zagadkę i łamigłówkę a najwięcej satysfakcji przynosi mi przewidzenie potencjalnych ruchów na kilka chwil zanim nastąpią.

Teraz co do załączonych screenshotów.

Jest coś takiego jak "odpowiednio dobrany przykład". Dzięki niemu na wykresie zawsze znajdziesz moment, w którym dowolny wskaźnik, nawet absurdalny jak fazy księżyca, "da" idealny sygnał transakcyjny. Ale tu liczy się statystyka takich sygnałów a nie jeden czy dwa przykłady. Pewnie nawet nie rzuciłeś okiem na wykresie jak ekwilibrium dawał sygnały w dłuższym czasie i na jakich TFach ...

Każdy może sobie ściągnąć template, zrarowane indykatory, cisnąć na wykres i przesuwając w czasie ocenić czy założenia systemu odpowiadają mu czy nie. I do tego służy prezentacja. Jeśli uzna, że jest tam coś wartościowego dla niego - może zastosować to rozwiązanie w swojej strategii. Dobrać statystycznie skuteczne SL, rozsądne statystycznie TP, ustalić po jakim proficie warto przesunąć SL na BE albo nawet załączyć bliskiego trailinga.

Co do "ciężkiego hajsu" (hmm, na poziomie gimnazjum chyba tak określają pieniądze...) to nie znam nikogo, kto utrzymuje się wyłącznie z forexu, owszem, znam osoby którym zdarzają się okresy spektakularnych wzrostów po czym linia kapitału schodzi w dół. Ale to nieistotne.

A teraz no-offence.

Czekam na opublikowanie przez Ciebie systemu transakcyjnego do koszenia "ciężkiego hajsu". Zrzuć screeny, opisz je, załącz template i ewentualne indyki, opisz solidnie. Skoncentruj się na mocnych i słabych stronach tego systemu. Jednym słowem - daj coś od siebie. Pojechać z krytyką potrafi każdy, nie wymaga to żadnego wysiłku, ot klapnięcia w klawiaturę i wystukania kilku słów plus emotikona.
Z mojej strony gwarantuje, że solidnie zapoznam się z nim poświęcając odpowiednią ilość czasu aby wyciągnąć wiążące wnioski i podjąć ewentualną merytoryczną dyskusję.

Tak więc player1, liczę na Ciebie. A i sądzę, że reszta kolegów z forum też będzie mocno zainteresowana.

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

Ja opiszę krótko, bo nie zwykłem wczuwać sie w forumy: forex uważam za poważny biznes i tak do niego podchodzę. Uważam też, że zarabianie pieniędzy na tym rynku jest łatwe, tylko ludzie niepotrzebnie to komplikują. Albo w danym momencie będzie więcej kupowania albo sprzedawania i to cały mój system.
To mój setup z nocy czwartek-piatek: http://img26.imageshack.us/i/51208320.jpg/
Co do wskaźników to dla mnie najlepszymi są inne korelujące pary walutowe. Mój trejd zwykle trwa do 4 godzin. Handluje głównie 7-11 naszego czasu a jak mam co do jarania to też początek azjatyckiej sesji - uważam że to najlepszy czas dla leszczy.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

player1 pisze:Ja opiszę krótko, bo nie zwykłem wczuwać sie w forumy: forex uważam za poważny biznes i tak do niego podchodzę (....)

a jak mam co do jarania to też początek azjatyckiej sesj.
Powodzenia.
A swoją drogą te dwa zdania nie wykluczają się ? Poważne podejście i jaranie przy okazji ?

J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
player1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: player1 »

Odpisze inaczej bo Jarki powinny trzymac sie razem 8)

1. Zarzucam 2 oczekujące zlecenia - jedno w góre a drugie w dół - któreś zlecenie załapie i wtedy kasuje drugie. Jeśli moje założenia były słuszne, to po ok 20-30 minutach powinienem już być na +1 pip. Stop Loss na GU 30 pips.

2. Nie wchodze na siłe.

3. Dobry czas na trejding to także 16-19 naszego czasu - stawiam oczekujące zlecenie i ide do szkoły, oszczedzam sobie w ten sposób nerwów.

To w jaki sposób stawiać zlecenia trzeba na to poświęcić myśle że z 1 000 godzin nauki. Żeby forex był dla mnie nudny, myśle, że potrzebuje jeszcze z następne 1 000 godzin.

Awatar użytkownika
dandos2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dandos2 »

Witam
Tak coś na tym wykresie widzę fibo bodajże z wykresu daily.
Każdy sposób jest dobry jak daje zarabiać.

Awatar użytkownika
F2M
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: F2M »

Witam
Mam pytanie
Czy masz zamieszczone przez siebie wskaźniki np Auto TL.03 w plikach .mq4 a nie exe .
Bo dostałem komunikat Auto TL.03 custom indicator has expired.

Chętnie pomogę w pisaniu i doskonaleniu systemu EA

Może burza mózgów wniesie coś nowego .

Zapraszam do testów mojego systemu EA Verset16 i Analizy skuteczności wskaźników w "Automatic Trader Verset 05"

Testy zamieściłem na stronie www.verset.pl/forex/analiza
a systemy i indicatory w www.verset.pl/forex/
można zarobić nawet 3000% ale stracić tylko 100%

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

AutoTL działa mimo wyświetlenia 'expired', po kilku chwilach od uruchomienia ładnie kreśli line trendu.

J.

Awatar użytkownika
nasreddin
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: nasreddin »

player1 pisze:Odpisze inaczej bo Jarki powinny trzymac sie razem 8)
chojnak pisze:
Co do "ciężkiego hajsu" (hmm, na poziomie gimnazjum chyba tak określają pieniądze...) to nie znam nikogo, kto utrzymuje się wyłącznie z forexu, .

.
stachu jeste .specjalista od rozkrecania inwestycji. zawsze osobno.

banana ? :wink:
„Ekspert to człowiek, który w bardzo wąskiej dziedzinie zrobił wszystkie możliwe błędy.”

Awatar użytkownika
gooly
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gooly »

Czy po dłuższym okresie testów ktos jest w stanie podzielic sie wynikami??

ODPOWIEDZ