Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pioun »

prison_break, ja napisałem, że wstępnie testowałem inne godziny niż pełnie i wcale nie jest tak jak mówisz. Ok, może próba nie była duża bo raptem kilkadziesiąt ale tendencja była jasna, pełne godziny generują ok. 20% lepsze sygnały. Nie jest to żaden wielki argument ale mam wrażenie, że jednak chodzi o coś w pełnych godzinach.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

pioun pisze:prison_break, ja napisałem, że wstępnie testowałem inne godziny niż pełnie i wcale nie jest tak jak mówisz. Ok, może próba nie była duża bo raptem kilkadziesiąt ale tendencja była jasna, pełne godziny generują ok. 20% lepsze sygnały. Nie jest to żaden wielki argument ale mam wrażenie, że jednak chodzi o coś w pełnych godzinach.
No to zrób takie doświadczenie.
Zacznij rysować świece H1 od godziny 00:30.
Zauważysz wtedy, że o 20% lepsze sygnały są przy początkach H1 czyli o godzinach xx:30 realnego czasu ...

Na foreksie gra coraz więcej automatów. One nie podejmują decyzji o godzinie np. 16h 24m 13s, tylko po zakończeniu świec M5, M15, M30 H1 itd ...
Dlatego zawsze o "równych" porach występuja bardziej zdecydowane ruchy ...

Natomiast tak jak wspomniałem jeśli zrobisz przesunięcie czasowe i dalej będziesz grał zgodnie z zasadami NLA, to dalej system będzie działał.
To działa PA, a nie "magia pełnej godziny" ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

NLA działa o innych godzinach ale gorzej, przynajmniej na tej próbie, która wykonałem. Cena otwarcia jest ważna z powodu tego czy i kiedy wychodzimy na "zieloną" lub "czerwoną" świecę/ Zaczynjąc później czy wcześniej wejście jest w innym miejscu, o innym czasie i na razie wygląda to tak jakby gorzej niż o pełnej godzinie ale....
bardzo podoba mi się Twoja uwaga o tym, że automaty grają na świecach czasowych i zwykle tych najpopularniejszych 5,15,30,60 itd. Ogólnie myślę, że nie tyle automaty co po prostu trejderzy wtedy właśnie wchodzą bo wiele systemów - te oparte o wskaźniki głównie - dają sygnały na zakończonych świecach a godzinówka to w sumie jakiś tam standard intraday, większość patrzy na godzinowe wykresy. Dobre.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

pioun pisze:a godzinówka to w sumie jakiś tam standard intraday,
Godzinówka ma to do siebie, że "kumulują" się na niej świece M5, M15 i M30

Ale spójrz chociażby na wykres, który zamieścił jhgf na poprzedniej stronie. EURJPY M15 z "cieniem" H1. Gdybyś świece H1 rysował o 15 minut wcześniej, to też byś znalazł idealne wejścia zgodne z NLA, tylko w innym czasie, zgadza się?

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

Mike_Scofield pisze:
HEX pisze:
pioun pisze:Druga sprawa, zastanawiał się ktoś dlaczego tak ważne są ceny otwarcia o pełnych godzinach?? Z jakiejkolwiek perspektywy?
pkt psychologiczny.działa tak samo jak psycho linie na poziomach 00,25,50,75 cena sie od nich odbija i tez nikt nie wie dlaczego.Zachowanie tłumu.
Godziny tutaj nie mają żadnego znaczenia.
Cena nie wie która jest godzina :lol:

Jakbyś zaczął rysować świece H1 z jakimkolwiek przesunięciem czasowym np od 00:30, lub 00:17 czy 00:48, to system też by działał ....

Tylko w innych momentach byłyby wejścia.
I też byś się dziwił dlaczego zawsze np 17 minut po pełnej jest taki ważny moment ... :lol:

Rzecz tkwi w czymś zupełnie innym, ale to za dużo pisania ...

Dodano po 1 minutach:
HEX pisze:Wsparcia i opory to świetna myśl.Nawet pisałem wcześniej w tym wątku ze 2 razy że dragon mówił mi że trzeba zwracać uwage na SR na H4.
Wsparcia i opory to świetna myśl, ale nie na H4 ...

Dodano po 4 minutach:

sgorn pisze:ja bym sie jednak nie sugerowal tylko poczatkiem zegarowej godz... tylko i wylacznie PA. poza tym jak wiesz czesto sa takie okazje ze najpierw tworzy sie knot a potem ciało swiecy i wchodzisz w polowie godziny:) wszystko zalezy od PA moim zdaniem
Oczywiście masz rację sgorn.
Hej,

Mógłbyś rozwinąć myśl. Chodzi mi o "Rzecz tkwi w czymś zupełnie innym, ale to za dużo pisania ... ".
I tą drugą o wsparciach i oporach na H4.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

No nie wiem czy się zgadza, trzeba przetestować i się zobaczy wtedy. Na razie to co zrobiłem do tej pory temu przeczy trochę ale to jak już mówiłem za mała próba. Dobra, tak czy inaczej, to tylko takie tam sobie dywagacje, na razie przynajmniej i nie ma się za bardzo co w to wpuszczać.

Dobek1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobek1 »

Mike_Scofield pisze:
HEX pisze:
pioun pisze:Druga sprawa, zastanawiał się ktoś dlaczego tak ważne są ceny otwarcia o pełnych godzinach?? Z jakiejkolwiek perspektywy?
pkt psychologiczny.działa tak samo jak psycho linie na poziomach 00,25,50,75 cena sie od nich odbija i tez nikt nie wie dlaczego.Zachowanie tłumu.
Godziny tutaj nie mają żadnego znaczenia.
Cena nie wie która jest godzina :lol:
Cena może i nie wie która jest godzina, ale cenę generują ludzie otwierając zlecenia, a oni doskonale wiedzą która jest godzina. Sadzę, że procent otwartych zleceń za pomocą robotów jest narazie znikomy.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Dobek1 pisze:cenę generują ludzie otwierając zlecenia, a oni doskonale wiedzą która jest godzina
Otwierasz zlecenie sprawdzając najpierw, która jest godzina? :lol:

Przecież to byłby najprostszy system.
"Panowie jest za pięć jedenasta, szykujemy się na longi ..."

Spójrz na swój statement - czy zauważasz jakąś szczególną powtarzalność co do dokładnej pory otwarcia pozycji?

Dodano po 10 minutach:
inmax pisze:I tą drugą o wsparciach i oporach na H4.
A w czym S/R-y z H4 są niby "lepsze" od tych z H1?

Zauważ, że H1 to wykres, który wygląda na całym świecie tak samo, a H4 już nie, bo są przesunięcia czasowe między platformami ...

Jeśli chodzi o drugą myśl, to najogólniej biorąc, rzecz tkwi w PA i liniach horyzontalnych. Linie otwarć poszczególnych świec H1 to tylko jakby "pomoc". System działałby również gdybyś zaczął świece H1 rysować z przesunięciem ...

Dobra dajmy już z tym spokój, bo się robi OT na osobny wątek ....

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

Mike_Scofield
Zauważ, że H1 to wykres, który wygląda na całym świecie tak samo, a H4 już nie, bo są przesunięcia czasowe między platformami ...
A jakie to ma znaczenie? Przecież sam napisaleś że cene nie zna czasu...
Zauważ, że wsparcia i opory wyznacza się tylko i wyłącznie na podstawie ceny, a nie na podstawie czasu.
Cena w danym momencie na każdym wykresie (od 1 ticowego do dziennego czy wyżej) jest dokładnie w tym samym miejscu... na tym samym poziomie.
I jak na H4 widać wsparcie to na H1 też widać, i na odwrót.
Na H1 będzie tylko więcej "lokalnych" wsparć.

Co do drążenia tematu to ja myślę, że warto.
Warto przecież zrozumieć, na czym polega "serce" systemu....
H1 zielone = long
H1 czerwone = short

Ja dalej twierdze, że to pokazuje aktualną tendencje na rynku i daje "zielone" światło do zajęcia pozycji, w kierunku w którym swoją siłę pokazuje odpowiednia grupa która przyszła na rynek i ciągnie ceny w oczekiwanym przez nas kierunku, robiąc to już jakiś czas (albo sprzedający, albo kupujący).
Gramy z trendem na wyższym interwale, który pokazuje EMA50,
Cena robi LH LL LH LL my wiemy, że sprzedający kontroluja rynek i sprzedając ściągają ceny w dół nawet jak zaczynają na chwile rosnąć robiąc korekte (LH) większe prawdopodobieństwo jest, że ceny zostaną ściągnięte, bo nie przyjdą kupujący którzy ciągną rynek w górę ściągając coraz to wyżej i wyżej po koleji wszystkie zlecenia.
Nawet jak cena jest w trendzie spadkowym to częściej zdarza się, że będzie układ LL LH LL LH HL i dopiero HH. My wchodzimy na LH na spadek (kiedy już wiemy że są sprzedający na rynku i że możliwe że LH jest formowane bo H1 jest czerwone) i przez jakiś czas powiniśmy być na plusie, nawet jak nie będzie po naszym LH nowego Lower Low tylko będzie formowane HL czy DB. Będziemy troszeczkę na plusie bo my wchodziliśmy na LH.
Rzadziej się zdarza, że cena robi LL LH LL i nowe HH (które zrobione było z LL). Mogło się zdarzyć, że cena z LL zaczyna rosnąć, H1 pokazuje się czerwone, czyli sprzedający przyszli na chwile na rynek, po czym jest robione HIGHER HIGH i jesteśmy wyrzuceni z rynku na SL. Tak już czaasem bywa.
Co do wsparć i oporów to cena po prostu nie spada w "nicość", cena spada w rozpoznawalne miejsce na rynku gdzie kupujący mogą zacząć wchodzić. Może to są Ci co realizują zyski ze sprzedaży krótkiej? Może dodatkowo przychodzą nowi kupujący i "nie ma już" sprzedających? Jeśli wsparcie będzie trzymało, opór powinien być testowany. Tak wyglada niekończąca się gra testowania wsparć i oporów.
Duże instytucje finansowe, mające duży kapitał patrzą tylko i wyłącznie na wsparcia i opory + może coś tam jeszcze.
Dlatego trzeba uważać, na rozpoznawalne przez rynek miejsca S/R.
Miejsca na H4 są bardzo istotne co widać na załączonych wykresach.

Pozdrawiam.[/b]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

inmax pisze:I jak na H4 widać wsparcie to na H1 też widać, i na odwrót.
Na H1 będzie tylko więcej "lokalnych" wsparć.
No więc właśnie. I dlaczego niby H4 jest lepszy od H1, skoro widac na nim mniej ...

Sorry musze się pakować, bo wyjeżdżam na urlop. Odezwę się po powrocie ...

ODPOWIEDZ