chciałbym przybliżyć popularną od kilku miesięcy strategię Vegas Tunnel którą testuję od jakiegoś czasu. Najwięcej informacji na ten temat można znaleźć na forum forexfactory. Mam nadzieję, że osobom początkującym lub nie znającym języka angielskiego, moje wyjaśnienia się przydadzą

Oto średnie roczne wyniki jakie podaje autor startegii dla poszczególnych par (zyski poniżej 100 pips nie zostały wzięte pod uwagę, wszystkie stratne pozycje zostały podwojone na wypadek błedów w obliczeniach):
EUR/USD > 7550 pips
GBP/USD > 10000 pips
USD/CHF > 5225 pips
USD/JPY > 5275 pips
AUD/USD > 4875 pips
USD/CAD > 5475 pips
Opisy strategii na 1H i 4H w j. angielskim saą tutaj http://www.forexfactory.com/forexforum/ ... php?t=4365
Strategia Vegas którą stosuję jest przeznaczona do gry na świeczkach 4H (później opiszę strategię Vegas na świeczki 1H). Pozwala to na złapanie większych ruchów i eliminuje efekt szumów występujących na niższych interwalach.
Strategia wykorzystuje następujące wskaźniki:
1. SMA 8 (close)
2. SMA 55 (simple moving average, (H + L)/2 )
3. średnie oddalone od SMA 55 o 89 pips i 144 pips (risk model 1)
4. średnie oddalone od SMA 55 o 144 pips i 233 pips (risk model 2)
5 średnie oddalone od SMA 55 o 233 pips i 377 pips (risk model 3)
6. linia Alfa (tak ją nazwałem) wskazująca miejsca potencjalnej zmiany trendu
Do wyznaczania trendu średnioterminowego:
1. weekly EMA (21) simple (H+L)/2
2. weekly SMA (5) simple (H+L)/2
Od siebie dodałem do oryginalnej strategii Self Adjusting RSI (14) i nałożoną na niego średnią SMA (21) przesuniętą o 3 świeczki do przodu.
Dodatkowo na oryginalną SMA 8 nałożyłem kolorową SMA 8 żeby jej zwroty były lepiej widoczne i wskaźnik TTM który zaznacza świeczki w trendzie rosnącym na niebiesko a w malejącym na czerwono (ustaw sobie swoje kolorki

Vegas NIE jest systemem polegającym na zajmowaniu pozycji przy przecięciu 8 SMA przez 55 SMA, lecz polegającym na zmianie kierunku przez 8 SMA (slope) i wyznaczaniu potencjalnych targetów na poszczególnych poziomach oddalonych o wielkości fibo (89, 144, 233, 377) od średniej 55 SMA. Poniżej podam kilka przykładów.

Przykładowe wejścia z ostatnich 2 tygodni:

W przypadku gdy SMA 8 jest ponad SMA 55 i mamy sygnał do zajęcia pozycji długiej, otwieramy pozycję o połowę mniejszą (1 1/2 unit) niż w przypadku gdy krótsza średnia jest poniżej dłuższej.
Otwieramy pozycję wielkości trzech unitów (Unit - dowolna wielkość jaką możesz otworzyć zgodnie ze swoim MM (0.1 lota, 0.3 lota, 1 lot itd.)
po osiągnięciu pierwszego targetu - zamukamy 1/3 pozycji, przy drugim targecie 1/3 pozycji i przy trzecim - ostatnią część pozycji. Jeżeli cena wyszła poza wszystkie linie fibo, ostatnią część pozycji zamykamy gdy SMA8 zmieni kierunek.
W przypadku wszelkich niejasności dotyczących tej strategii proszę zadawać pytania tutaj lub na PW...
CDN.....