G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

explorer pisze:Czy ktoś może posiada wykresy z czasów, których dotyczą publikacje Ganna? Np. U.S.Steel z początku ubiegłego wieku?
U.S.Steel can provide you with closing prices for up to 10 specific dates going back to 1952. Historical information such as you have requested is maintained in our archive files and can be costly to retrieve and duplicate. :roll:

National City Bank, as transfer agent for Marathon Oil Company, may have historical stock prices related to USX Corporation (previously United States Steel Corporation). USX was separated into two independent companies (Marathon and U. S. Steel) on December 31, 2001. Marathon is the successor corporation to USX and National City Bank maintains records related to the separation on Marathon's behalf. Contact information for National City Bank is provided below:
National City Bank
Corporate Trust Operations
P.O. Box 92301
Cleveland, OH 44193-0900
Phone 1/888-843-5542
Fax 216/257-8508
PM if you wish @ contact :wink:

If you wish to research many years worth of pricing, I recommend contacting the business library of a large university or using published prices from the Wall Street Journal. Daily Wall Street Journals are typically archived at most large public libraries.

Prices from 1991 to present can be found at: finance.yahoo.com - X
or http://www.wikinvest.com/stock/US_Steel_(X)/WikiChart
other..

Good luck , reptile :wink:

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Dzięki reptile muszę się zastanowić, co robić dalej i czy drążyć temat, w razie czego … mniejsza o to, muszę się zastanowić.

W międzyczasie spróbuję odpowiedzieć na część pytań Bartixpa, może później spróbuję na następne, jak znajdę czas, temat trochę skomplikowany. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytania.
Bartixp pisze: 1. Czy 360' ceny wyrażona w pipsach (np. 500) jest taka sama dla każdego poziomu, a więc taka sama dla GBPUSD gdy jego cena jest 1,6 a także, gdy jego cena wynosi 4,5? Wiem, że krolewsky zadawał takie pytanie, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
W tym konkretnym przypadku wychodzi 1’=500/360=około 1,4 pipsa. Czyli zmiana w czasie o 1’ daje zmianę ceny o 1,4 pipsa. Czyli np. dla 45’ jest 63 pipsy, dla 90’ jest 126 pipsów itd. Np. gdy dla ceny 1,6000 mamy 0’ (jakiś tam szczyt lub dołek), to dla 90’ mamy cenę 1,6126 lub 1,5874 zależnie czy kurs rośnie, czy spada. Podobnie gdy dla 0’ mamy 4,5000 to dla 90’ mamy 4,5126 lub 4,4874. Nie ważne przy jakiej cenie, współczynnik zmiany ceny do czasu jest ten sam. Tak ja to widzę.
Bartixp pisze: Druga część pytania:
Wiemy, że 360' ceny musi być równe 360' czasu. To dotyczy jednostek jaką są "stopnie". Przechodząc do kwesti czasu:
Czy powyższe 500 pips = 360' dotyczy każego timeframe,
gdybyśmy mieli to przenieść na wykres ?
Rozważę to dla cyklu dziennego, chyba będzie najprościej i o takim pisał Gann. Jeśli np. 360’ daje cykl dobowy, to wtedy 1’ odpowiada 4 minutom (bo 360*4M=1440M=24H). Można przeliczyć to na godziny, wtedy 360’ daje 24H, a 1’ odpowiada 4/60H czyli 0,06(6) H, czyli lekka bryndza jeśli chodzi o badanie cykli dziennych na wykresie godzinnym. Na 5-minutowym 1’=4/5=0,8 5M. Czyli 4 świece na wykresie 5M odpowiadają 20 minutom, czyli 5’ i tu już jest lepiej. Można tak przeliczać na dowolny timeframe. Ale czy to coś da? Najlepiej wybrać taki TF, żeby linia trendu (wg Ganna linia 1x1) była zbliżona wizualnie do 45’. Np. linia wizualnie pod kątem około 45’ na wykresie 5M wyjdzie na dziennym prawie pionowa. A linia wizualnie pod kątem około 45’ na wykresie 1D wyjdzie na 5M prawie pozioma. Trzeba dobrać odpowiedni TF dla konkretnego cyklu. Obserwując tak wykres dochodzi się do wniosku, że np. trendy miesięczne muszą mieć inne ,tzn mniejsze kąty (wsp. jednostki ceny do jednostki czasu) niż trendy dzienne. To samo musi się odnosić do cykli. Każdy cykl powinien być analizowany w odpowiednim TF. A na pewno jest ich więcej niż jeden. Przy okazji wrzucę załącznik, wykres 5-minutowy. Czasem widać te cykle, ale równie szybko znikają jak się pojawiają. Tak jakoś to widzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

http://technical-analysis-addins.com/
* interesujący program wspomagający AT w excelu pod kątem Gann method .. :wink:

Bartixp
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bartixp »

Dzięki za odpowiedzi.

Zatem 360' jest równe tyle samo dla każdego poziomu ceny. Mowa oczywiście o danym instrumencie. Przedział czasowy na jaki patrzymy nie ma znaczenia, a może jednak ma?

Wydaje mi się, że ma i można to dowolnie przeliczać stosując jakiś przelicznik.
Z drugiej jednak strony, jak to pisano wcześniej wykres jest tylko odwzorowaniem pewnego prawa a nie jego determinantem ... więc przedział czasowy jest jakby nieważny.

Próbuję mocno analizować wykres przedstawiony przez Templara:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?id=2982

W swoim poście (http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=200) nie używa On w ogóle stwierdzeń stopni. Domyślam się, że 360' = 360 tygodni ?
Jeżeli tak, to:
360' = 3600 pipsow => 1' = 10 pipsow

Na innej grupie kolega z watku wkleja wykresy gdzie oznacza 360' = 775 pipsow (TF=1h)
Czy jest miedzy tymi wykresami pewna propocja/korelacja, czy "slusznych" oznaczen moze byc wiele?

Pozdrawiam

12345678

Nieprzeczytany post autor: 12345678 »

Czesc ludzie z wielkimi Gannami!!
To moj pierwszy post. Moje przemyslenia na temat Ganna sa takie, ze dobry Gann ma sluzyc przede wszystkim do rozwalania gieldy, podejscie czysto profesjonalne, jak chcesz obrabowac bank to dobry Gann nie zaszkodzi. Jesli jednak macie tego Ganna a go nie uzywacie, to nie zrozumiecie do czego on sluzy, mozecie strzelac na strzelnicy cwiczyc kombinowac, stosowac rozne naboje, roznie celowac, ale i tak nigdy nie daje to kasy. Kiedy zastosujesz Ganna tradujac prawdziwa kasa, to bedziesz przede wszystkim czuc jego moc, nawet jak popelnisz bledy to zaczniesz wyciagac wnioski z popelnionych bledow, np. ze jak jestes w banku to nie nalezy z Ganna zabijac zakladnikow a szczegolnie glownego skarbnika, bo nie otworzysz sejfu, a metody z dynamitem prawie zawsze sa nieskuteczne...

Doszedlem do tego jak zaczalem tradowac realnie, do skutecznych metod, dochodzi sie, nie poprzez teoretyzowanie, a uzywanie tego co sie ma w realnym swiecie. Ludzie sukcesu to ci ktorzy wlasnie umieja sie postawic w trodnych sytuacjach, bo wiedza ze doswiadczenie jest wazniejsze niz Swiety Gann. Niemniej jednak ciesze sie z tego co widze, 47 stron tematu, ciesze sie z waszej determinacji, bo to stan niezastapiony. Jednak z mojego doswiadczenia na gieldzie wynika, ze nawazniejsze jest, nie zrozumienie jak gielda dziala, albo czy Gann mial racje czy nie, bo skad wiesz, jak juz tu sporo ludzi mowilo, ze dowiesz sie za zycia tego wszystkiego? nie wiesz! Jedyne co mozesz sie dowiedziec o Gannie i innych dobrych inwestorach tego swiata, np. Robert Minner, Pesavento, ze oni potrafia wyciagnac Ganna w odpowiednim momencie i go uzyc. Jak jestes na odpowiednim poziomie to w koncu wiesz, ze obrabowac bank mozesz, nie tylko z Ganna, a nawet i z plastikowego Ganna-zabawki (polecam film "Wlamanie na sniadanie" Bandits -w angielskim -Bruce Willis) To daje ci pewien obraz. Zachecam was goraco, do uzywania swoich Gannow!!

Aha, jak ktos z Wroclawia, chce razem, powymieniac sie doswiadczeniami, wiedza, badaniami, to zapraszam, moje gg 3289051

mxmx1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mxmx1 »

W pewnym sensie może i masz racje

ale ale ale
12345678 pisze:To moj pierwszy post.
nie taki pierwszy ;)
YYYY pisze:Wroclaw ale nie tylko, 3289051 moj nr gg. Chce przeprowadzic konkretne badania. Piszcie!
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 2764#62764
12345678 pisze: Gann mial racje czy nie, bo skad wiesz, jak juz tu sporo ludzi mowilo, ze dowiesz sie za zycia tego wszystkiego? nie wiesz!
w pewnym sensie tak jest jak piszesz siegając głębiej w pewnym sensie wszechświat może nawet nie istnieć ;) urojenie czy objawienie -->> http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 445#119445

no chyba że ktoś go „dotknął” a nie tylko oglądał przez „peryskop” ale to wciąż jest niewielka garstka ;)
np. więcej jest ludzi którzy wierzą w Boga itd. Bo doznali olśnienia czy tam cud się jakiś zdarzył .. jakieś objawienia itd. Różne religie ;) wiara nadzieja miłosć itd.
a czy to jest powód by w to nie wierzyć by to nie uznawać za realne ;)
skoro jest w głowach ;)
jaka jest różnica między urojeniem a objawieniem ?? ;)
Prawda zawsze leży gdzieś po środku.

12345678

Nieprzeczytany post autor: 12345678 »

mxmx1, masz ZUPELNA racje "Najwiekszym wrogiem spekulanta jest nadzieja" -jak metody Ganna oparte sa tylko na nadziei, ze znajdziesz moze kiedys Swietego Gralla to:

1. Nigdy nie zarobisz kasy
2. Zawsze bedziesz szukac w nieskonczonosc
3. Zyc bedziesz iluzja

Zawsze zachecam ludzi ktorych ksztalce, do szukania, ulepszania swoich metod, czy to Gann czy to studiowanie Fibonacciego, nie ma to znaczenia, jak dziala to dla Ciebie i dla twoch zyskow na gieldzie, to czemu nie...

mxmx1,ZUPELNIE sie z toba zgadzam "Najwiekszym wrogiem spekulanta jest nadzieja" -jak jestes spekulantem i masz nadzieje i glosy wewnetrzne, z ktorymi dyskutujesz, zamiast wziac sie do roboty i troche poczytac i pobadac wykres. A nie rozmiekczac temat, to wciaz zapraszam, wszystkich chetnych do badan, czy to ze mna czy w swoim zakresie!

mxmx1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mxmx1 »

hej;)
jak metody Ganna oparte sa tylko na nadziei, ze znajdziesz moze kiedys Swietego Gralla

w pewnym sensie wszystko na początku oparte jest nadzieją hmmm no może ciekawością później życie weryfikuje wszystko,--> testy.
Przeciętny człowiek nie upiecze bułki, bo nie ma o tym zielonego pojęcia, dopiero jak przeczyta jak to się robi (Ew.podgladnie gdzies) to wtedy może coś zwojować, ale na początku bułki będą mało smaczne dopiero praktyka wyrobi w nim ten nawyk który dojdzie poprzez dobieranie i wymienianie składników bleblebel no chyba wiadome i oczywiste. Tyle co o tym mysle.

Ale luknij, no piszesz ze metody oparte na nadzieji poszukiwanie sw grala itp. no ale to po co te testy ?? eksperymenty, próby itd.?? Czy to nie jest poszukiwanie sw grala , ulepszanie metod, do czegoś to dąży, gann fibo działa, proste, tylko mało osób tym zarabia bo nie rozumie jak ma działać i jak to wykorzystać,sam do niedawno broniłem się przed fibo i stwierdziłem ze jednak działa no bo jak może nie działać, tylko problem jest z przełożeniem tego z „kwiatka” na wykres, ale da się, wiec aby to zrobić trzeba mieć wiedzy aby pozniej ja zastosowac i testowac , piec coraz lepsze bułeczki, proste. Można testować wszystko do konca życia tylko czy warto na to zycie poswiecic bo ta spirala nie ma konca, choc zas na czym to zycie ma polegac jak nie na testowaniu hmmm no niewiem czy ma sens to co napisałem, być może nie, nie mam zamiaru nikomu nic narzucać a tym skłaniać do czegoś tam, zdziwiło mnie tylko czemu napisałeś tak a nie inaczej na początku poprzedniej wiadomości dla etgo napisałem tak a nie inaczej tylko tyle było do Ciebie i to raczej z ciekawości jaka będzie odpowiedź.
W sumie niewiem co tam prowadzisz za badania i kogo tam kształcisz, ale skoro tak robisz to chwała Ci za to ;) sam bym z wielką chęcią skorzystał, nauczył się czegos, ale obecnie nie mam czasu.;/

PS jak możesz wrzuć jakiś screen w temacie, dla zachety :arrow: ciekawość :arrow: nadzieja.
Pozdro M

edit: moze zalacznik sie komus przyda zeby nie bylo ze puste posty ;) bo zaraz pewnie reka wielkiego pipsa usunie
Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, 20:28 przez mxmx1, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawda zawsze leży gdzieś po środku.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Patrick Mikula

http://marketwarriorsoftware.wordpress.com/ - Patrick Mikula Blog
http://www.mikulaforecasting.com

Pochwałę z forum temu kto zaprezentuje tu coś mądrego :D
http://forexarena.blogspot.com/search/label/Gann

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

eurjpy

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Dwa jedyna miejsca gdzie moze sie zaczac uptrend w najblizszym czasie.
Obrazek

ODPOWIEDZ