Saxo Bank

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
1
14%
Poza paroma minusami są ok
1
14%
Przeciętny
2
29%
Mają wiele wad
1
14%
Stanowczo odradzam
2
29%

Liczba głosów: 7

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

whitetrash trzeba rozrużnić 2 sprawy hedge z zleceniami przeciwstawnymi.Można składać hege natomiast nie można stawiać zleceń przeciwstawnych.W przypadku hedge trzeba założyć osobny rachunek oraz zgłosić że chcesz hedge.
Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Andreas.von.Shick »

NIe wiep panowie o co chodzi, ale w Saxo można zakładać zlecenia przeciwsawne na tym samym instrumencie. Wiem, to bo od 2 tygodni trzymam takie 2 pozycje - źle obstawiłem więc zabezpieczyłem ją zleceniem przeciwstawnym zamiast SL.

Awatar użytkownika
fxmaestro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxmaestro »

Andreas.von.Shick pisze:Panowie, wytłumaczcie mi w takim razie dlaczego mi jeszcze nie znetowało tych przciwstawnych pozycji? Sam sobie to narysowałem? A może w/g was jestem przedstawicielem saxo-banku?

Do fxmaestro: miałeś konto bezpośredniow w SB czy u jakiegoś pośrednika? I kiedy ci się działy takie jaja?
Babsko z saxo mówi ze nie można mieć bo na koniec dnia rozliczają to i ty nie możesz mieć chyba że grasz na demo albo dostajesz w dupę i na razie nie chcą ciebie skubnąć.

Ja zarobiłem 100% i potem takie problemy się zaczeły

Babsko powiedziało ze ja to nic nie obchodzi co jest u innych oni maja fifo

Jeżeli zlecenia się nie pozamykały i leciały na minus to babsko z saxo kazało otworzyć w drugąstrone i co znów lecialo na minus strata i saxo mowi ze wszystko jest ok

Ta firma to jest dno totalne
saxo - NIGDY NIE WPŁACAJ PIENIĘDZY DO TEGO BROKER BO ZOSTANIESZ ZROBIONY W FIFO

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie gram na demo, a konto real w SB mam dokładnie od 15 maja, więc nie wiem wszystkiego. O zlecenia przeciwstawne dopytywałem się Aleksandra Kaji (czy jak on tam sie nazywa) i potwierdził mi, że można. Pytałem się dokładnie na przykładzie i okazało się, że można.

Coś mi jednak obiło się o uszy lub gdzieś moje oczy przeczytały, że kwota zleceń musi być rózna, żeby się nie znetowały

te transakcje się nie znetują
3 x +0,5 lota vs -1,5 lota

a te się znetują
+1,5 lota vs -1,5 lota

Nie przypomnę sobie gdzie to widziałem/słyszałem/przeczytałem. Stąd moje transakcje wciąż wiszą a twoje się znetowały. Może tu właśnie jest haczyk.

Awatar użytkownika
fxmaestro
Gaduła
Gaduła

one zostały zamkniete i pozostalo tylko tyle ile było wiecej w jednej tranzakcji i tyle z tego

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

I wszystko się wyjaśniło po rozmowie z miłą Panią z SB. I ty miałeś rację, że transakcje się netują i ja miałem rację, że sie nie netują.

Jeśli na którejkolwiek z pozycji ustawisz dodatkowe zlecenie TP/SL to taka transakcja się nie znetuje nawet jeśli TP/SL będzie ustawiony gdzieś w kosmosie. Ja mam ustawiony TP i mi nie znetowało. Ty widocznie nie miałeś i kasa poszła fpis...doo.

Druga możliwość to zabezpieczenie typu headge czyli innym instrumentem lub subkonto w SB i wtedy można składać zlecenia przeciwstawne bez SL/TP.

Ja przyjąłem zasadę, że zamiast cięcia strat stawiam zlecenie przeciwstawne i w ten sposób stratę blokuję a nie tnę. Dzięki temu istnieje szansa, że indeks kiedyś wróci w upragnione rejony i zamiast stracić to na takiej pozycji jeszcze zarobię, a w każdym razie odbiję stratę.

P.S. Od siebie dodam, że ludzie z SB czytają wszystkie wpisy na tym forum, więc twoja historia fxmaestro jest już znana w świecie.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

Andreas.von.Shick pisze:I
Ja przyjąłem zasadę, że zamiast cięcia strat stawiam zlecenie przeciwstawne i w ten sposób stratę blokuję a nie tnę. Dzięki temu istnieje szansa, że indeks kiedyś wróci w upragnione rejony i zamiast stracić to na takiej pozycji jeszcze zarobię, a w każdym razie odbiję stratę.
Takie podejscie kiedy nie jest to przemyslana strategia to wiazanie sobie sznura na szyi. dobre kiedy rynek jest w konsolidacji ale kiedy poleci w ktoras strone to w najlepszym przypadku nic nie zarobisz ale rzeczywistosc nie jest taka rozowa

czesto czytam poczatkujacych ktorzy tak kombinuja ale rzadko ich po jakims czasie slychac ze cos z tego wyszlo, jezeli wejdzie ci takie postepowanie w nawyk to bedzie go trudno wykorzenic, lepiej nie uczyc sie takich nawykow

zamykajac tranzakcje nie tracisz mozliwosci otwierania nowych i pipsow za otwarcie, no coz ale niektorzy strasznie boja sie malej straty a akceptuja zamiast tego margin calla

straty wiecej ucza czlowieka niz udane tranzakcje wiec nie bojmy sie tracic bo przybliza nas to do stalych zyskow :)
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
fxmaestro
Gaduła
Gaduła

r4ph pisze:
Andreas.von.Shick pisze:I
Takie podejscie kiedy nie jest to przemyslana strategia to wiazanie sobie sznura na szyi. dobre kiedy rynek jest w konsolidacji ale kiedy poleci w ktoras strone to w najlepszym przypadku nic nie zarobisz ale rzeczywistosc nie jest taka rozowa

czesto czytam poczatkujacych ktorzy tak kombinuja ale rzadko ich po jakims czasie slychac ze cos z tego wyszlo, jezeli wejdzie ci takie postepowanie w nawyk to bedzie go trudno wykorzenic, lepiej nie uczyc sie takich nawykow

zamykajac tranzakcje nie tracisz mozliwosci otwierania nowych i pipsow za otwarcie, no coz ale niektorzy strasznie boja sie malej straty a akceptuja zamiast tego margin calla

straty wiecej ucza czlowieka niz udane tranzakcje wiec nie bojmy sie tracic bo przybliza nas to do stalych zyskow :)

Ja czynie też takie tranzakcje nawet w rozpięntości na 1000 pipsów kiedyś cięłem strate ale doszedłem do wniosku ze kilka lub kilkanaście nie trafień i zaraz będziesz pusty a w takim przypadku jest lepiej tylko trzeba to dobrze rozpisać sobie żeby nie pogubić się i dla nowicjuszy to może być lipne bo pogubią się i wyzerują.

Jeżeli spread tzw między zleceniami masz na przykład 100$ i poszło coś bardzo dużo to na pewno musi odreagować mniej lub więcej wyliczasz sobie jakim lotem zagrać i ile pipsów ci styknie i atakujesz.

Jeżeli ktoś stawia takie zlecenia to nie polecam wyprowadzania tych zleceń na jakieś konkretne zyski tylko jak wyprowadzimy to na 0 lub z lekkim plusem to zamykajmy to i zaczynajmy dalej inwestować

Awatar użytkownika
Nomercy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nomercy »

dodam jeszcze ze zhedgingowana transakcka nawet z ustawionymi tp i sl podlega FIFO po uplywie chyba 24 godzin. tak wiec nie zdziw sie jesli zobaczysz ze pozycje przeciwstawne masz pozamykane.
Polska to takie dziecko z Downem - trzeba je kochac ale cudów nie nalezy oczekiwac ...

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tak to prawda.Tylko trzeba mieć na uwadze że wszyscy brokerzy mają takie sytuacje.Wnioski? próbować poznać platformy perfekcyjnie.

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ