Saxo Bank
whitetrash trzeba rozrużnić 2 sprawy hedge z zleceniami przeciwstawnymi.Można składać hege natomiast nie można stawiać zleceń przeciwstawnych.W przypadku hedge trzeba założyć osobny rachunek oraz zgłosić że chcesz hedge.
Pozdro.
Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
-
- Stały bywalec
Babsko z saxo mówi ze nie można mieć bo na koniec dnia rozliczają to i ty nie możesz mieć chyba że grasz na demo albo dostajesz w dupę i na razie nie chcą ciebie skubnąć.Andreas.von.Shick pisze:Panowie, wytłumaczcie mi w takim razie dlaczego mi jeszcze nie znetowało tych przciwstawnych pozycji? Sam sobie to narysowałem? A może w/g was jestem przedstawicielem saxo-banku?
Do fxmaestro: miałeś konto bezpośredniow w SB czy u jakiegoś pośrednika? I kiedy ci się działy takie jaja?
Ja zarobiłem 100% i potem takie problemy się zaczeły
Babsko powiedziało ze ja to nic nie obchodzi co jest u innych oni maja fifo
Jeżeli zlecenia się nie pozamykały i leciały na minus to babsko z saxo kazało otworzyć w drugąstrone i co znów lecialo na minus strata i saxo mowi ze wszystko jest ok
Ta firma to jest dno totalne
saxo - NIGDY NIE WPŁACAJ PIENIĘDZY DO TEGO BROKER BO ZOSTANIESZ ZROBIONY W FIFO
-
- Stały bywalec
Nie gram na demo, a konto real w SB mam dokładnie od 15 maja, więc nie wiem wszystkiego. O zlecenia przeciwstawne dopytywałem się Aleksandra Kaji (czy jak on tam sie nazywa) i potwierdził mi, że można. Pytałem się dokładnie na przykładzie i okazało się, że można.
Coś mi jednak obiło się o uszy lub gdzieś moje oczy przeczytały, że kwota zleceń musi być rózna, żeby się nie znetowały
te transakcje się nie znetują
3 x +0,5 lota vs -1,5 lota
a te się znetują
+1,5 lota vs -1,5 lota
Nie przypomnę sobie gdzie to widziałem/słyszałem/przeczytałem. Stąd moje transakcje wciąż wiszą a twoje się znetowały. Może tu właśnie jest haczyk.
Coś mi jednak obiło się o uszy lub gdzieś moje oczy przeczytały, że kwota zleceń musi być rózna, żeby się nie znetowały
te transakcje się nie znetują
3 x +0,5 lota vs -1,5 lota
a te się znetują
+1,5 lota vs -1,5 lota
Nie przypomnę sobie gdzie to widziałem/słyszałem/przeczytałem. Stąd moje transakcje wciąż wiszą a twoje się znetowały. Może tu właśnie jest haczyk.
-
- Stały bywalec
I wszystko się wyjaśniło po rozmowie z miłą Panią z SB. I ty miałeś rację, że transakcje się netują i ja miałem rację, że sie nie netują.
Jeśli na którejkolwiek z pozycji ustawisz dodatkowe zlecenie TP/SL to taka transakcja się nie znetuje nawet jeśli TP/SL będzie ustawiony gdzieś w kosmosie. Ja mam ustawiony TP i mi nie znetowało. Ty widocznie nie miałeś i kasa poszła fpis...doo.
Druga możliwość to zabezpieczenie typu headge czyli innym instrumentem lub subkonto w SB i wtedy można składać zlecenia przeciwstawne bez SL/TP.
Ja przyjąłem zasadę, że zamiast cięcia strat stawiam zlecenie przeciwstawne i w ten sposób stratę blokuję a nie tnę. Dzięki temu istnieje szansa, że indeks kiedyś wróci w upragnione rejony i zamiast stracić to na takiej pozycji jeszcze zarobię, a w każdym razie odbiję stratę.
P.S. Od siebie dodam, że ludzie z SB czytają wszystkie wpisy na tym forum, więc twoja historia fxmaestro jest już znana w świecie.
Jeśli na którejkolwiek z pozycji ustawisz dodatkowe zlecenie TP/SL to taka transakcja się nie znetuje nawet jeśli TP/SL będzie ustawiony gdzieś w kosmosie. Ja mam ustawiony TP i mi nie znetowało. Ty widocznie nie miałeś i kasa poszła fpis...doo.
Druga możliwość to zabezpieczenie typu headge czyli innym instrumentem lub subkonto w SB i wtedy można składać zlecenia przeciwstawne bez SL/TP.
Ja przyjąłem zasadę, że zamiast cięcia strat stawiam zlecenie przeciwstawne i w ten sposób stratę blokuję a nie tnę. Dzięki temu istnieje szansa, że indeks kiedyś wróci w upragnione rejony i zamiast stracić to na takiej pozycji jeszcze zarobię, a w każdym razie odbiję stratę.
P.S. Od siebie dodam, że ludzie z SB czytają wszystkie wpisy na tym forum, więc twoja historia fxmaestro jest już znana w świecie.
Takie podejscie kiedy nie jest to przemyslana strategia to wiazanie sobie sznura na szyi. dobre kiedy rynek jest w konsolidacji ale kiedy poleci w ktoras strone to w najlepszym przypadku nic nie zarobisz ale rzeczywistosc nie jest taka rozowaAndreas.von.Shick pisze:I
czesto czytam poczatkujacych ktorzy tak kombinuja ale rzadko ich po jakims czasie slychac ze cos z tego wyszlo, jezeli wejdzie ci takie postepowanie w nawyk to bedzie go trudno wykorzenic, lepiej nie uczyc sie takich nawykow
zamykajac tranzakcje nie tracisz mozliwosci otwierania nowych i pipsow za otwarcie, no coz ale niektorzy strasznie boja sie malej straty a akceptuja zamiast tego margin calla
straty wiecej ucza czlowieka niz udane tranzakcje wiec nie bojmy sie tracic bo przybliza nas to do stalych zyskow

"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."
"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi
"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi
r4ph pisze:Takie podejscie kiedy nie jest to przemyslana strategia to wiazanie sobie sznura na szyi. dobre kiedy rynek jest w konsolidacji ale kiedy poleci w ktoras strone to w najlepszym przypadku nic nie zarobisz ale rzeczywistosc nie jest taka rozowaAndreas.von.Shick pisze:I
czesto czytam poczatkujacych ktorzy tak kombinuja ale rzadko ich po jakims czasie slychac ze cos z tego wyszlo, jezeli wejdzie ci takie postepowanie w nawyk to bedzie go trudno wykorzenic, lepiej nie uczyc sie takich nawykow
zamykajac tranzakcje nie tracisz mozliwosci otwierania nowych i pipsow za otwarcie, no coz ale niektorzy strasznie boja sie malej straty a akceptuja zamiast tego margin calla
straty wiecej ucza czlowieka niz udane tranzakcje wiec nie bojmy sie tracic bo przybliza nas to do stalych zyskow
Ja czynie też takie tranzakcje nawet w rozpięntości na 1000 pipsów kiedyś cięłem strate ale doszedłem do wniosku ze kilka lub kilkanaście nie trafień i zaraz będziesz pusty a w takim przypadku jest lepiej tylko trzeba to dobrze rozpisać sobie żeby nie pogubić się i dla nowicjuszy to może być lipne bo pogubią się i wyzerują.
Jeżeli spread tzw między zleceniami masz na przykład 100$ i poszło coś bardzo dużo to na pewno musi odreagować mniej lub więcej wyliczasz sobie jakim lotem zagrać i ile pipsów ci styknie i atakujesz.
Jeżeli ktoś stawia takie zlecenia to nie polecam wyprowadzania tych zleceń na jakieś konkretne zyski tylko jak wyprowadzimy to na 0 lub z lekkim plusem to zamykajmy to i zaczynajmy dalej inwestować
saxo - NIGDY NIE WPŁACAJ PIENIĘDZY DO TEGO BROKER BO ZOSTANIESZ ZROBIONY W FIFO
Tak to prawda.Tylko trzeba mieć na uwadze że wszyscy brokerzy mają takie sytuacje.Wnioski? próbować poznać platformy perfekcyjnie.
Pozdro.
Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,