Interactivebrokers

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
13
45%
Poza paroma minusami są ok
3
10%
Przeciętny
5
17%
Mają wiele wad
2
7%
Stanowczo odradzam
6
21%

Liczba głosów: 29

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Po długiej walce poddaje się. Nie jestem w stanie pobrać z TWS do Amibrokera symbolu kontraktu ESTX50. W TWS po włączeniu subskrypcji Eurexu mam najbliższy kontrakt pod postacią "MAR 09 Futures FESX MAR 09". Wszystko jest OK, bo w Ninja Trade pojawia się prawidłowo (tyle, że Ninja ma fajnie zorganizowane zarządzanie instrumentami) . W Amibrokerze muszę go wskazać przez precyzyjne wstukanie jego nazwy i za diabła nie mogę trafić. Teoretycznie powinien zostać zdefiniowany jako "FESX MAR 09-DTB-FUT" Ale tak go nie widzi. Ten sam problem jest z DAXem gdzie powinno stać "FDAX MAR 09-DTB-FUT" no i oczywiście też nic.
Czy ktoś wie może jak zdefiniować te kontrakty ?

Sukces :lol:
Może się komuś przyda - kolejna rozpaczliwa próba ustawienia kontraktów dała wreszcie efekt .
Kontrakt wygasający w marcu 2009 na ESTX50 powinien być w Amibrokerze ustawiony tak:
"FESX MAR 09-DTB-FUT-EUR"

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

_gregoir_ pisze:Na poczatku marca chce rozpoczac z IB ze znacznym depozytem czy ktos ma u nich real i jak wyglada procedura zakladania rachunku wraz z wymaganymi dokumentami, przelewami itp
Wszelkie formalności załatwiasz przez internet.
_gregoir_ pisze:Gram na wykresach zatem niezbedny mi bedzie jakis dobry interface z dobra analiza techniczna. Macie cos godnego polecenia wraz ze sposobem podpiecia pod IB?
Softu do IB jest mnóstwo: http://www.interactivebrokers.com/en/ge ... entity=llc
Osobiście korzystałem z Amibroker'a (b. dobry, elastyczny do pisania i testowania systemów i względnie tani ), a wcześniej z QuoteTracker'a ( darmowy i np. do tradingu intra w zupełności powinien wystarczyć).
Dokładne opisy instalacji na stronach producentów.

Pozdro
Rem

_gregoir_
Uczestnik
Uczestnik

pierwszy atak na IB

Nieprzeczytany post autor: _gregoir_ »

oto jakiego maila do nich wystosowalem, jezeli ktos zna odpowiedz na ktores z tych pytan ... prosze... nie krepujcie sie ... ;-D

"...

I am resident of Poland. The trades I want to conduct have nothing in common with my day to day activity at work. I want to open an individual trading account with IB. Therefore got some questions:

1. If the base currency for the account is EUR can I transfer EUR to my account?

2. I am the owner of EUR currency account in Polish bank. Do I get 26 digits trading account number where I can transfer money from my chequing account in Poland by myself? How long does it take?

3. What is the difference between margin and minimum maintenance margin? How do I calculate those?

4. If I choose reg t margin account how are the margin requirements calculated? Please give me an example of margin and minimum maintenance margin requirements for the transaction of: "buy 1 lot EUR/USD at 1,2516". At what EUR/USD price the position will be closed automatically due to lack of funds?

5. Is it possible that balance on my account goes below zero due to loss positions? Do I have to deposit more money if this situation occurs? Is there an automatic mechanism that closes loss transactions in order to not allow balance go below zero?

6. I would like to trade indices and commodities. How do I apply? Can I apply during the registration process?

7. Do I trade using the leverage? What is the size of the leverage? Can I change it? Is it also applied to indices and commodities transactions? What are the margins?

8. The alphabet we use in Poland includes letters that do not exist in English one. My surname and street name (both on proofs of identity and address) include these kind of letters, however the application does not allow to use them. What is the solution?

9. What is W-8BEN? Do I have to fill it in if I am a tax resident of Poland?

10. Does IB gets any information about me from the financial or tax or regulatory authorities in my country? Does it report my activity to any of those?
..."

If you see a Swiss banker jump out of the window, go after him there's bound to be money in it - Voltaire (1694-1778)

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

1. Tak

2. Wysyłasz Euro przelewem ekspresowym( złożony do południa) z konta w polskim banku na konto EURO w IB ( we Frankfurcie) i po południu masz pieniądze na swoim rachunku.

3./4. O ile Cię rozumiem, to na otwarcie pozycji potrzebujesz X środków, a potem musisz mieć zabezpieczenie co najmniej w wys. maintenance margin, aby automat nie zamknął twojej pozycji. Opis na ich stronie.

5. Praktycznie mało prawdopodobne, gdyż na bieżąco depozyt jest uzupełniany, a gdy brak środków na rach., to automat zamyka pozycję i zostaje ci środków w wys. trochę poniżej maintenance margin.
Teoretycznie może się zdarzyć, że np. otworzyłeś za cała kasę kontrakt Long na spółkę X i zostawiłeś na weekend, a w sobotę wyszło na jaw np. że spółka X jest bankrutem i na otwarcie po weekendzie wartość kontraktu spadła skokowo o 80%, a Ty miałeś zabezpieczenia tylko na 60% spadku, więc likwidują Twoją pozycję (automatycznie) i wzywają Cię do uzupełnienia brakującej im kwoty.

6. W IB jest jeden rachunek uniwersalny do wszystkiego. Zakładasz, a potem określasz czym chcesz handlować.

7. Margin stały. Opis na ich stronie.

8. Ignoruj ogonki.

9. Tak

10. Zdziwiłbym się gdyby USk kontaktował się z IB :)
Podpisujesz kwestionariusz W-8BEN i rozliczasz się samodzielnie z USk.

Pozdro
Rem

_gregoir_
Uczestnik
Uczestnik

przelew

Czy w formularzu tym zaznaczam opcje:

The beneficial owner is a resident of Poland within the meaning of the income tax treaty between the United States and that country.

i nie musze placic 30% podatku do USA? A podatek rozliczam sam na koniec roku z US?

Dodano po 23 minutach:

ehh wire transfer jest opcja ktora trzeba wybrac aby moc normalnie ze swojego konta walutowego przelac do nich srodki?

_gregoir_
Uczestnik
Uczestnik

TWS

Powiem tak ...

TWS jest BARDZO rozbudowana aplikacja do handlu... Czy moglby mi ktos krok po kroku powiedziec jak ja skonfigurowac do gry na EUR/USD i Crude Oil Futures? Czy jest ktos z Warszawy kto by mi poswiecil godzinke albo dwie na krotkie szkolonko? :)

Z góry dziekuje.

new_trader
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: new_trader »

Wyslalem maila do IB jaki jest minimalny rozmiar Lota jakim mozna grac,nie odpowiedzieli, moze ktos wie bo sie nie doczytalem?

GRAJEK
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GRAJEK »

A czy ktos wie, czy na IB mozna uzywać automatu do gry?
Cos na kształt mt4 ...
:?:

Dodano po 4 minutach:

i drugie pytanie:

czy po załozeniu konta można otrzymac od nich dane historyczne notowan ?

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

TWS służy wyłącznie do składania zleceń oraz w przypadku wykupienia danych do prezentacji notowań w różnych układach (słupek, wykres, tabela).
Jak wspomniałem dane są płatne (z wyjątkiem forexu), przy czym IB nie udostępnia danych historycznych w postaci jakiegoś pliku w formacie np. metastock , prn czy txt. Jedynym sposobem analizy udostępnionych danych jest albo bieżąca obserwacja w TWS kolumn Bid i Ask lub wykresu (nie ma w nim jakichkolwiek wskaźników) albo połaczenie TWS poprzez API z zewnętrznym programem analitycznym (np Amibroker, Ninja, Metastock itp itd -co jest w zasadzie jedyną sensowną metodą używania danych z IB). W tym drugim przypadku zewnętrzny program otrzyma tylko określoną ilość danych wstecz (max chyba 4 tygodnie ale tego nie jestem pewien , bo ja mam ustawione 3 tygodnie gdyż i tak nie ma sensu próbować więcej. Problem w tym , że TWS udostępni zewnętrznemu programowi dane dla używanych instrumentów sekwencyjnie a więc wolno a poza tym, czy będzie tych danych za 4,5 czy 6 tygodni wstecz to i tak za mało , żeby mogły służyc do backtestów strategii). Używam ich danych od 6 miesięcy i zasadniczo nie mam powodu się skarżyć. Są stabilne a przede wszystkim w porównaniu do eSignal lub IQfeed są tanie. Dla przykładu forex - bezpłatnie, Eurex - 8 euro/mies. , CME (e-mini) -55USD/mies. Dane historyczne do testów i treningu pobieram sobie z MT4 poprzez export do pliku csv a potem wciągam do Amibrokera.

Gwiazdor
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Gwiazdor »

Jaką macie ostatnio szybkość realizacji zleceń? Nie wydaje wam się, że się trochę pogorszyła?

ODPOWIEDZ