ADX + super signal Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Wyrzuciłes Super Signal? Wczoraj testowałem EMA CrossoverSugnal, MA Cross..... (nie pamietam całej nazwy) i SS. Najszybsze sygnały są z SS. Pozostałe dwa maja duże opóźnienia. W SS jest strzałka, a potem ewentualne potwierdzenie z ADX. W pozostałych dwóch "crossach" strzałki pojawiają się dopiero po sygnale z ADX. Więc, nawet jesli napisany dla żartów, chyba jest lepszy, niz inne napisane na poważnie. A że pokrywa się z ZigZag, to tym lepiej przeciez...

Awatar użytkownika
riker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riker »

możliwe, że to wskaźnik dla jaj zrobiony - może ktoś komuś kawał chciał zrobić i przerobił zz
"Wszystko co pojawia się w Twoim życiu, sam je do niego przyciągasz. A czynisz to za sprawą obrazów, jakie pojawiają się w Twoim umyśle. Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku"

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Może i dla jaj, ale daje szybciej sygnały niż EMA Crossover Signal i MA. Więc nie wiem, jak to z tymi jajami. Coś zrobione dla żartów jest szybsze niż inne "poważne" wskaźniki dające sygnały?

Awatar użytkownika
jimmy_cdn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jimmy_cdn »

Witam,
Zygzag wyglada ladnie na historycznych danych - Tylko.
Nie proponuje jego uzywac
Sprobojcie zastosowac wstegi Bollingera z ADX.
idealne ustawienie to ADX z DMI (13) a Wstegi Bollingera (18,2) .
jesli swieca zamyka sie wewnatrz wstegi i DMI odwraca sie = zmiana trendu.
Proste...

Pozdrawiam
:D

Awatar użytkownika
jimmy_cdn
Bywalec
Bywalec

Wskaznik ADX

dolaczam wskaznik ADX, ktory jest najbardziej zblizony do oryginalnego zalozenia.
posiada opcje wygadzania oraz pokazuje linie ADXR.

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

jimmy_cdn pisze:Witam,
Zygzag wyglada ladnie na historycznych danych - Tylko.
Nie proponuje jego uzywac
Sprobojcie zastosowac wstegi Bollingera z ADX.
idealne ustawienie to ADX z DMI (13) a Wstegi Bollingera (18,2) .
jesli swieca zamyka sie wewnatrz wstegi i DMI odwraca sie = zmiana trendu.
Proste...

Pozdrawiam
:D
Albo nie do końca kumam sygnały dawane przez wstegi, albo wskaźnik ten daje dużo fałszywek.

Awatar użytkownika
jimmy_cdn
Bywalec
Bywalec

Witaj,
chodzi o zig-zag. Kazdy zig-zag posiada tzw. repaint.

Dodano po 14 minutach:

Wedlug mnie nie wazna jest szybkosc sygnalow dawanych przez wskazniki ale ich poprawnosc. Szybkosc sygnalow odgrywa role tylko w systuacji kiedy gramy na scaling.
Kluczem do zysku jest poprawnosc sygnalow a nie ich szybkosc.
Uzywam od wielu lat MA chociaz podazaja za trendem.
Im mniej wskaznikow na wykresie tym latwiej jest przeprowadzac analize.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Riker,

A ja Ci chciałem podziękować, śmieszna sprawa, za przypomnienie mi o istnieniu ADMu. Całkiem o nim zapomniałem na rzecz jakichś cholernie skomplikowanych, czasochłonnych przy analizie wskaźników i ich kombinacji. A ADM jest całkiem, całkiem sympatyczny, oczywiście stosowany zgodnie z trendem.

A swoją drogą im starszy się robię i włosów mi z głowy ubywa :wink: tym bardziej przychylam się do poglądu, że wykres powinien być maksymalnie czytelny a ilość wskaźników AT należy ograniczyć do niezbędnego minimum.

Pozdrawiam, J.

Dodano po 21 minutach:

Acha, jeszcze jedna rzecz związana z Bollinger Bands o której kilka postów powyżej wspominają Koledzy.

Używam Bollinger Bands z dość dużą skutecznością.

Oto przepis, może komuś się przyda.

Na wykres (każdy interwał, od 1m wzwyż) nanosimy trzy indyki Bollinger Bands.

Ustawienia pierwszego: okres 20, odchylenie 2, zastosuj do Close.
Ustawienia drugiego: okres 20, odchylenie 3, zastosuj do Close.
Ustawienia trzeciegi: okres 20, odchylenie 0, zastosuj do Close.

Pod uwagę bierzemy przede wszystkim linię środkową oraz dwie skrajne. Z reguły jak sami zauważycie, dany ruch trwa od skrajnej do skrajnej. Im większy interwał tym bardziej to widać. A skrajna daje z zsunięciem 3 daje sygnał do zamknięcia pozycji.

Proponuję również do Bollinger Bands naniesienie na wykres średniej ruchomej z okresem 12, exponential, weighted close

Przecięcia średniej 12 okresowej z środkową linią naniesionych wstęg Bollingera wskazują na aktualny trend. Co więcej, średnia 12okresowa bardzo często jest linią oporu lub wsparcia w ruchu ceny.

Powyższy mini-system, jeśli można go tak nazwać, stosuję z EUR/USD i EUR/CHF. Sprawdza się całkiem, całkiem więc go polecam, może komuś z Kolegów forumowiczów się przyda lub natchnie go do wzbogacenia aktualnie stosowanego systemu spekulacyjnego.

Serdecznie pozdrawiam, J.

W załączeniu przykładowy zrzut z ekranu. Wersja surowa, można dodać do niej różne wskaźniki z AT wspomagające. Liliowa linia to EMA12.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Dzieki Chojnak za ciekawe wyjaśnienie. Problem w tym, że w wskaźniku, który używam moge ustawić okresy, ale nigdzie nie ma odchyleń. Dziwne.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

robertw7 pisze:Dzieki Chojnak za ciekawe wyjaśnienie. Problem w tym, że w wskaźniku, który używam moge ustawić okresy, ale nigdzie nie ma odchyleń. Dziwne.
Mam nadzieję że pomoże:

Ps. jaką reklamę windy zrobiłem ^^

ODPOWIEDZ