startegia Buy Zone - statistical trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

startegia Buy Zone - statistical trading

Nieprzeczytany post autor: sinpix »

Witam,
Za zgodą twórcy, chciałbym przybliżyć wszystkim strategię o nazwie Buy Zone.
Zasadniczo strategia należy do działu handlu statystycznego, nie jest oparta na żadnych wskaźnikach
Strategia jest swego rodzaju skalperem, pozwalającym mniej doświadczonym graczom na zabranie z rynku 5-7 pipów na transakcje, bardziej doświadczeni mogą korzystać z niej aby ustalic jedynie miejsce wejścia w rynek, zamknięcie pozycji pozostawiając swojej ocenie.

1. co potrzebujemy?
do grania buyzone potrzebny jest wskaźnik BZ_skyline (mówiłem że nie korzysta ze wskaźników? więc o co chodzi? wskaźnik buyzone jest wynikiem działania tej strategii a nie sygnałem wejściowym)

TF to najlepiej 1M, można grać na 5M, 15M - wyższe TF nie działają z prostej przyczyny - statystyka obliczana jest w cyklu godzinnym

2. Jak to działa?
Uczciwie powiem że nie wiem jak dokonują się obliczenia. wskaźnik BZ_skyline przelicza statystyczne szanse wzrostu/spadku ceny na podstawie danych z ostatniej godziny. wynikiem jest linia rozgraniczająca wykres na dwie strefy: strefa kupna i strefa sprzedaży (środkowa biała linia). kolejne linie (czerwona i niebieska) to entry trigger ustawione standardowo w odległości 4 pipy od granicy strefy. kolejne skrajne zielone linie to profit target ustawione standardowo w odległości 10 pip od granicy strefy. zysk obliczany jest jako profit target - entry trigger = 6 pip
profit i entry można dowolnie modyfikować w ustawieniach wskaźnika.

jeśli ktoś jest ciekawy algorytmu działania, to musi przeanalizować kod źródłowy wskaźnika.

3. zasady wejścia:
kupno: otwieramy transakcję kiedy świeca wzrostowa przechodzi entry trigger dla buyzone
sprzedaż: otwieramy transakcję kiedy świeca spadkowa przechodzi entry trigger w sellzone

z powodu ciasnego poziomu wejścia, wyjścia itp, jak najbardziej prawidłowe jest granie przy pomocy zleceń oczekujących, ale i tu trzeba być szybkim w składaniu zleceń :) na szczęście wskaźnik sam wyświetla dużymi cyferkami ustawienia TP i wejscia. jako SL można ustawiać entry trigger przeciwstawnej transakcji - daje to 8 pip SL :)

można grać KISS - daje dobre wyniki, można też filtrować sygnały wejścia na podstawie koloru świecy 1D (mamy dzień zniżkujący, wchodzimy tylko w shorty, ignorujemy longi) lub dobrać własny TF jako filtr.

pozycję otwieramy w momencie przebicia entry trigger a nie po otwarciu się świecy nad entry trigger

4. SL i TP:
o TP już pisałem, SL wynosi 5-7 pip, zgodnie z obliczeniami twórcy, cena po opadnięciu do takiego poziomu raczej już nie powróci.

załącznony screen pokazuje wskaźnik Tro_bz_skyline na 1m wykresie eurusd

w kolejnych postach postaram się przetłumaczyć najważniejsze informacje z opublikowanego przez twórcę Buyzone manual, FAQ i back to basics.

ten post powstaje za zgodą i wiedzą twórcy strategi. Potrzebne pliki do pobrania z jego macierzystego forum znajdują się w poniższych linkach (możliwe że trzeba się zarejestrować, nie pamiętam. TRO napisał mi że mogę tłumaczyć, ale nie mogę publikować plików a jedynie podawać linki). Wszystko jest oczywiście za darmo:

wskaźnik TRO_BZ_skyline jest w paczce motherlode december : http://kreslik.com/forums/viewtopic.php?t=1539

ebooki odnośnie tej strategii (ang, niewiele wnoszą, dużo lania wody...):
FAQ: http://kreslik.com/forums/viewtopic.php?t=1095
opis i zasady: http://kreslik.com/forums/viewtopic.php?t=1050
back to basics: http://kreslik.com/forums/viewtopic.php?t=1158
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

FF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FF »

sinpix pisze:nie wiem jak dokonują się obliczenia
niestety brak jest jakichkolwiek obliczen... jest to cena otwarcia swiecy :twisted:

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Wskaźnik jest niczym innym jak tylko ceną otwarcia ze świecy H1 wstecz +/- 4 pipsy (wartość myEntryTrigger).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

chyba macie rację, spostrzegawcze bestie :)...

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Raffiko »

sinpix Grasz moze jego, akurat ta strategia ? Jesli tak to jakie wyniki ?

Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

Raffiko, jakiś czas (kilka dni) grałem na demo, wyniki nie są spektakularne (TP ok. 5 pip, jedna trasakcja na godzine max), ale za to duża skuteczność trafień. w tym systemie bardziej chodzi o wypracowanie dużej wartości 1 pipa niż ilości pipów. Przestałem grać bo wymaga ciągłego monitorowania - w końcu to taki jakby skalper (działa na niskich TF). Po prostu nie jestem stworzony do scalpingu :)

o ile dobrze pamiętam to ogólny wynik po 4-5 dniach wyniósł ok. 80-100 pip. (stosowałem filtr w postaci świecy dziennej - jesli była wzrostowa to wchodziłem tylko w sygnały long itp). Granie tym systemem wymaga również sporego refleksu :)
jeszcze nie...
jeszcze się wstrzymaj....
....
już! możesz panikować!

kapi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kapi »

Napisałem proste EA, które częściowo opiera się na założeniach tego systemu. Wyniki ma raczej o okerślonych godzinach (np. od 15-16 kiedy otwierają się Stany, albo rano około 9-10) , Jak sie komuś chce może potestowac, może wpadnie na jakiś pomysł.
TF 1H
zmienne:
-Hstart,Hstop godziny handlu czyli na których świecach grać (ustawiając np. od 15 do 15 system otwiera pozycje tylko raz w ciągu dnia po 15tej i zamyką ją najpóżniej o 16, ustawiając np.16-18 otwiera pozycje po 16 tej i zamyka o 17tej, poźniej otwiera po 17tej i zamyka o 18 i poźniej otwiera po 18 i zamyka o 19 tej.
-entry ile pipsów od otwarcia ma wchodzić w pozycje
-zamkaj - 0 nie zamykaj czeka na SL lub TP, 1 zamykaj po godzinie chyba że złapało wcześniej TP, 2 nie ustawia TP tylko zamykaj po godzine
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

witam. uzywa ktos tej metody? jakie sa wyniki uzywania jej?
Obrazek

kapi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kapi »

mysje_hood pisze:witam. uzywa ktos tej metody? jakie sa wyniki uzywania jej?
Ja testuje "zmodyfikowaną" wersje, delikatnie (0,10 lota) w realu od początku marca. Wchodze tylko w określonych godzinach np. dla USDJPY o 1 w nocy, dla EURUSD o 7 rano i o 14 lub 15 (przed otwarciem USA), wchodze tylko raz na godzine jak kurs pojdzie 5-6 pips w którąś ze stron zaraz po otwarciu świecy godzinowej, SL 10, TP 25-30 pips lub czekam do zamknięcia godziny. Łączy wyniki około 400$ czyli 400 pips.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

kapi pisze:
mysje_hood pisze:witam. uzywa ktos tej metody? jakie sa wyniki uzywania jej?
Ja testuje "zmodyfikowaną" wersje, delikatnie (0,10 lota) w realu od początku marca. Wchodze tylko w określonych godzinach np. dla USDJPY o 1 w nocy, dla EURUSD o 7 rano i o 14 lub 15 (przed otwarciem USA), wchodze tylko raz na godzine jak kurs pojdzie 5-6 pips w którąś ze stron zaraz po otwarciu świecy godzinowej, SL 10, TP 25-30 pips lub czekam do zamknięcia godziny. Łączy wyniki około 400$ czyli 400 pips.
a ile do tej pory pozycji na plus a ile na minus ogolnie? dlugo ja juz testujesz tzn testowales wczesniej na demo?
Obrazek

ODPOWIEDZ