Super Hedge ::..

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Dzisiaj robie testy. Korelacja EURUSD i USDCHF ponad minus 80. Robię sell na euruds i buy na usdchf. Jak na razie dobrze to wychodzi. A jeśli korelacja jest dodatnia to wtedy postepujemy odwrotnie buy sell, czy robimy buy buy?

trzycenty

Nieprzeczytany post autor: trzycenty »

polecalbym jednak przeczytac watek, zanim zada sie tak smieszne pytanie.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

trzycenty pisze:polecalbym jednak przeczytac watek, zanim zada sie tak smieszne pytanie.
Nie ma śmiesznych pytań, za to bywają śmieszne-głupie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

magictrader pisze:
Pitmaster pisze:Tak sobie myślałem o tym systemie i wychodzi na to, że na jedno wyjdzie jeśli byśmy robili tak:

1. Otwieramy w dowolnym momencie np.
L USD/CHF
L EUR/USD

2. Jeśli się rozjadą w złym kierunku o 30 pipsow to zajmujemy tą samą pozycję ( zwiększamy stawkę), jeśli w dobrym kierunku to mamy zysk.

Czyli wychodzi na to że ten system nic nowego;/
Te pary są ze sobą skorelowane ujemnie, i na podstawie tego wskaźnika nie otrzymamy dla nich żadnych sygnałów. Jednak jest to też jedna z metod hedingu, dobrze może się sprawdzać na wykresach dziennych gdy różnica pipsów dojdzie do np. ponad 50 to wtedy dwa longi i czekamy aż się rynek wyrówna i wtedy 50 pipsów zarobione.

Chyba, że zagramy podobnie jakby chciał Yankee, czyli patrzymy na wskaźnik i na to jak bardzo te pary już się "rozjechały" i wtedy dajemy shorta na GBP/JPY i longa na USD/CHF jednak nie jest to wtedy hedge, ale też ma szanse powodzenia bo jak pokazuje historia i matematyka wykresy ujemnie ze sobą skorelowane zachowują się jak dwie sinusoidy, z tym że ciągle przesuwają się względem siebie.
Możesz to wyjaśnić? Jeśli mam dwa longi, a pary się rozejdą o 50 pips a potem sie schodzą, to jak zarobie 50 pips? przecież jeden long zarabia, a drugi traci....Chyba, że źle to zrozumiałem. A z drugiej strony kiedy na parach EURUSD i USDCHF dawać LL a kiedy SS i od czego to zależy? Rozumiem, że wyznacznikiem jest kurs EURCHF, ale jak to interpretować? Jeśli euro rośnie do franka to szybciej rośnie euro do dolara i wtedy LL? Ale czy wtedy nie spada szybciej CHF do dolara?

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Ponawiam pytanie. Moze Magictrader mi odpowie, jako twórca postu :) Jak wyznaczyc moment zajęcia pozycji na ujemnej korelacji EURUSD i USDCHF? Patrzą na nałożone kursy, obserwuje EURCHF, ale nie mogę skumac kiedy wchodzić. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Zauważyłem, że nawet jak sie rozjeżdżają kursy to nie oznacza, że będzie PROFIT lub LOSS.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Już jestem :).

Najprościej to wrzucasz Bollinger'a na EURCHF i ustawiasz odchylenie na 2 i drugiego na 3. Gdy EURCHF znajdzie się między 2 i 3 odchyleniem to wtedy trejd.
Ale to jest praktycznie w 90% jednoznaczne z grą na EURCHF :).

Jeśli chodzi o te różnice dwa posty wyżej to kiedyś czytałem jakiegoś pdf'a i tam gość coś takiego opisywał. Teraz już nie pamiętam o co chodziło dokładnie, ale średnio to działało :).

Hedge jest dobry, ale na dłuższe terminy, bo spread między walorami musi być sinusoidalny i chodzić między odchyleniami standardowymi (google: pair/pairs trading np: http://www.investopedia.com/articles/tr ... 090804.asp).

Na akcjach, indeksach czy surowcach wysoko skorelowanych tworzy się parę krzyżową np: indeks1 / indeks 2 i to co wyszło powinno się poruszać między odchyleniami standardowymi i to jest okazja do zarobku. Waluty mogą być zbyt dynamiczne do tego i są bardziej podatne na rozkorelowanie.

Chociaż dłuugim terminie nie wygląda źle :).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Dzięki za świetny wykład :)
Wydaje mi się, że jeśli wstęgi ustawię na zakres 2 i 3, to jest on tak mały, iż cena zawsze bedzie w tym zakresie.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

witam. mam pytanie. wydaje mi sie ze gdzies tutaj na forum widzialem informacje na temat par ktore sie korelują ale jedna z nich reaguje szybciej od 2. moglby ktos podac info jakie to pary lub najlepiej podrzucic linka? szukalem troche o tym ale nigdzie w necie nie moge znalezc precyzyjnej odpowiedzi
Obrazek

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Raffiko »

mysje_hood Nie wiem czy to miales na mysli, ale wrzucam:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7570

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »