Jest jeszcze jedna ciekawa lekcja, Hary strategii raczej nie zmienił, mamy jedno konto z podglądem na którym w krótkim czasie uwalił depo i mamy screeny z jego wątku gdzie nawet przed chwilą pokazał 1000% zysk bez żadnej pozycji stratnej. To pokazuje jak łatwo manipulować wynikami gdy pokazujesz wyłącznie screeny a jak ciężko gdy obraz jest live i kolejna lekcja jest taka ze to są intenety i najlepiej założyć ze wszyscy sciemniają XD
Konkurs noworoczny FOREX NAWIGATOR
Re: Konkurs noworoczny FOREX NAWIGATOR
U mnie jest tak, że nie bardzo mam czas na konkurs i dlatego traktuję działania na tym koncie po macoszemu. Handluję na co dzień na dwóch innych a do tego mnóstwo pracy w pracy więc nie bardzo ogarniam. Trochę czasu jeszcze mam by wyjść na plus 
Do kiedy ciągniemy konkurs?
Może ktoś się dołączy? Najlepiej z realem

Do kiedy ciągniemy konkurs?
Może ktoś się dołączy? Najlepiej z realem

In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Czy ja wiem może nie jest tak kiepskoHejkafx pisze: ↑18 sty 2025, 10:39Czyli jaki jest status? Serol dał pomysł i zniknął, co oznacza, że albo dopadł go jakiś przypadek losowy, albo dużo pisze na forum, a rzeczywistość jest zupełnie inna i po prostu nie zarabia na rynku.
Hary zniknął więc zakładam, że depozyt się wykasował. Pozostali tracą.
Trochę to obraz nędzy i rozpaczy![]()

Hedging to nie pozycje przeciwstawne . Dobrze że znasz te strategie w oryginale, wszyscy zgodnie orzekli że traci w konsoli ale nikt nie zadał sobie trudu opisania konsolidacji formacji po jakich występuje i po ilu występuje i po jakim volumenie . jak byś takie zdarzenia przebadał to by ci wyszło na wystarczającej próbie statystycznej powiedzmy 1000 w ilu % przypadków twoja definicja konsolidacji jest skutecznaKrisRapin pisze: ↑18 sty 2025, 11:46Czyli tak naprawdę jest to rodzaj wysublimowanego hedgingu. Efekt matematyczny jest dokładnie taki jakbyś po prostu przesunął SL-a (pomniejszenie straty), z tą różnicą, że w SL-u księgujesz stratę, a w przypadku takiego hedga, trzymasz pozycję, aż osiągniesz zysk (czy to po stronie longa, czy shorta).IntrovertedTiger. pisze:To jest mechanizm stopniowej niwelacji straty jak cena idzie w przeciwną stronę niż sobie założyłeś to zleceniami przeciwstawnymi zmniejszasz obsuwe kapitału . Powiedzmy Masz -10% straty na pozycji L dokładasz kolejne pozycje S o wielkości 2% po każdej kolejnej czerwonej świecy jesli ruch bedzie wystarczajaco długi kolejne S po 2% każda zniwelują ci pogłębianie straty do zera , a jesli ruch bedzie wystarczająco długi to w końcu uzyskasz przewagę po stronie S która odrobi ci te stratę z L to jest Money Management podążający za trendem. Takieg podejścia nie zobaczysz na żadnym szkoleniu i zadnch dostępnych materiałach . to jest bardzo nie korzystny MM dla brokera bo nie może z ciebie ściągnąć kasy
żadna instytucja finansowa nie używa SL bo to jest coś wymyślone dla klienta detalicznego
Problem polega na tym, że taki sposób tradingu jest narażony na straty w przypadku konsolidacji, która nastąpiła po longu i gwałtownych spadkach, nie mówiąc już o brokerach u których za każdą pozycję płacisz swapy.
W efekcie takie podejście może przynieść większą stratę, aniżeli zaksięgowanie prostego SL-a. To już kwestia tego jak rynek się zachowa, a więc szczęścia. Jeśli strategia opiera się na szczęściu to uważam, że zalicza się ona do praktyk hazardowych.
W związku z tym zdecydowanie zgadzam się z Ink. - strategia brzmi mądrze, ale matematycznie ma ona dużo luk i przy "pechowym" zachowaniu rynku tak naprawdę poniesiemy duże straty. W sytuacji długo utrzymującej się konsolidacji i "oswapowanych" CFD-kach, strata ta może wręcz wymknąć się spod kontroli.
I to jest najlepsza lekcja dla wszystkich, którzy liczą na zarobek w daytradinguHejkafx pisze:Hary zniknął więc zakładam, że depozyt się wykasował. Pozostali tracą.![]()
To jest coś do czego odwołuje się większość daytraderów - statystyka i analiza danych.IntrovertedTiger. pisze:nikt nie zadał sobie trudu opisania konsolidacji formacji po jakich występuje i po ilu występuje i po jakim volumenie . jak byś takie zdarzenia przebadał to by ci wyszło na wystarczającej próbie statystycznej powiedzmy 1000 w ilu % przypadków twoja definicja konsolidacji jest skuteczna
Fundamentalnie jest to idiotyczne. Dlaczego?
Bo dane jakie wyciągniesz będą zależne od zakresu, który analizujesz. I nie ma w tym nic dziwnego. Przeanalizuj ostatnie 1000 losowń dużego lotka, a też osiągniesz rezultat wskazujący na to, że jakaś liczba wypada częściej niż inne. Przeanalizuj 1000 losowań z innej puli dat, a wyniki znowu będą zupełnie inne.
Na giełdzie, to że dana sytuacja wydarzyła się w danym przedziale czasu, nijak się ma do tego, że taka sama sytuacja wywoła identyczne zachowanie rynku.
Przykład bitcoina - był halving, po którym zazwyczaj następował drastyczny skok w górę. Miało to podstawy logiczne i matematyczne. Dużo osób weszło w longa na BTC w 2024 wiedząc, że będzie kolejny wyczekiwany halving, a tutaj nagle zaskoczenie - rynek w pewnym momencie zaczął spadać. Co się stało? Statystyka wskazywała, że rynek się tak nie zachowa. W praktyce wszyscy wiedzieli o halvingu, więc cena miała już wliczony halving zanim ten rzeczywiście nastąpił. W efekcie rynek zachował się inaczej niż "zazwyczaj".
Tak zazwyczaj kończy się wszelkie analizowanie i wyciąganie statystyk. Tak samo jak daytraderzy, którzy "mają metodę" ze skutecznością 60% - w praktyce mają metodę, która ma skuteczność 50%, ale po prostu nie zdają sobie sprawy z tego, bo zebrali akurat taki zestaw danych, który dał im taki wynik. Stąd wygłaszane bzdury, że "trzeba zmieniać metodę" - to nie kwestia metody, tylko tego, że ludzie myślą, że wystarczy przeanalizować 1000 dni i już te dane wystarczą do "przewidywania" przyszłości z pewnym prawdopodobieństwem. Zawsze mnie to zadziwiało, bo to jest identyczne zachowanie jak w przypadku "Złudzenia Monte Carlo", powszechnie znane jako "Paradoks hazardzisty". Niezależne zachowania z przeszłości, przekładasz na zachowania w przyszłości.
Zauważ, że ja nie twierdzę, iż w ten sposób nie da się zarobić - twierdzę jedynie, że to czysto losowe, więc Tobie się uda, innemu się nie uda. Nie ma w tym nauki, wiedzy ani praktyki - przy takim podejściu jest jedynie szczęście / hazard.
Witajcie
Byłem obłożnie chory stąd moja nieobecność w konkursie.
Byłem obłożnie chory stąd moja nieobecność w konkursie.
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Oczywiście jest to śmieszek, nie brać personalnie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobrze, że już wyzdrowiałeś

Czekam w blokach startowych by Ci zacząć kibicować

"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
To co Anomalia? Jak tam idzie Ci kibicowanie od tygodnia? A nie czekaj...
xD
xD