No własnie i tu jest haczyk... nie jestem tu po to aby 'udowodnić' cokolwiek czy probowac wybronić ten wątek swoją wiedzą. Wszyscy wiemy że kazdy gra po swojemu i podejście kogoś będzie budziło wątpliwości, kontrasty i dyskusje po fakcie. Nie szukam tego tutaj... wątek jakoś tak nagle mi się wylał na klawiature bo widzę od lat jak parkiet PL obumiera więc ktoś może szuka alternatywy, inspiracji, pomysłu co do wejść czy zmiany założen lub poszerzenia swoich instrumentow/horyzontów...ale też żeby wspomoc forum widząc czasem smutne wypowiedzi co do stagnacji
To jak ktoś wykorzysta wykres to już jego sprawa... może w nim widzieć wejście na interwale 1H inny na 1D...longa czy shorta - nie mi to oceniać. Nie szukam uznania w oparciu o publikacje zagrań.
Nie szarpię się na 1 minutowym interwale zerkając co 30 sekund... Właśnie to jest problem bo rynki zagraniczne pozwalają inwestować w akcje bo z perspektywy czasu mają wiekszą w tym zakresie zbieznosc co do zasady że w długim terminie coś ugrasz...mniejsze parkiety niestety, to jest wlasnie proba ciągłego grania 'wyrywania' na siłe a nie inwestowania. Wiele osób ma wiedze od lat bardzo duzą ale trafiły na zły rynek, czas lub zaburzony cykl trendu i tym samym w nim tkwią wiec maja wrazenie ze robią coś źle a to nie zawsze wina wiedzy a danego parkietu czy danej gospodarki.
Prawda znana od lat finalnie wygrywa prostota, średnie kroczące, trendy, wsparcia, opory i wybrana spółka. Wiele się rozchodzi o próg bólu ktory kazdy ma inny jesli chodzi o SL i nie bede nic sugerowal czy wydawał rekomendacji.
Czemu taka spółka a nie inna no to już jest kwestia pogladow, potencjału i horyzontu czasowego. Nie mam aż tak czasu itp żeby tak się tutaj wylewać na temat każdej spółki no chyba że jako $reprezentant banku/brokera xd. Wykres i podjęcie decyzji to sprawa indywidualna i tak się nabywa wiedze, obycie, wyciąga wnioski i dokonuję własnej analizy...więc po przegranej bedzie smutek lub gratulacje w ciszy ze względu na zysk. Bo mamy takie czasy że wielu szuka opcji gdzie ktoś za nich podejmie dezycje czy wejść czy wyjść.. niestety nie ma złotego graala...druga sprawa ważna jest adaptacja i zdefiniowanie rynku który prognozuje dobrze lub się zmienia. Globalizacja nieco się ukrócila i poszczególne kraje zaczeły się zamykać w swoich 'bańkach' jedne w dobrych inne niestety w złych i to trzeba też zrozumieć zwłaszcza w przypadku akcji/firm.
Z ciekawości od góry wziałem spółki od początku wątku. Stan do wczorajszego zamkniecia w US 13 November.
Czyli mamy cenę od czasu publikacji danego posta dotyczacego konkretnej społki aż do dziś. Możesz to poniekąd uznać za wieści z boju
TDOC cena instrumentu z dnia wydania posta $9,07 aktualnie 9,57 +
SQ cena instrumentu z dnia wydania posta 67,7 aktualnie 85,80 +
BABA cena instrumentu z dnia wydania posta 107 aktualnie 92 -
TSLA cena instrumentu z dnia wydania posta 244 aktualnie 330 +
(CDA bez zmian)
TLRY bez zmian
PLTR cena instrumentu z dnia wydania posta 42 aktualnie 61 +
SPCE cena instrumentu z dnia wydania posta 6 aktualnie 7 +
ACHR cena instrumentu z dnia wydania posta 3 aktualnie 4 +
RKLB cena instrumentu z dnia wydania posta 9,5 aktualnie 18 +
SP500 cena instrumentu z dnia wydania posta 5800 aktualnie 6000 +
i tak dalej... bo to tylko kilka pierwszych. (wiem że tam gdzies byl groupon co się złamał ale jak wspomnialem w opisie nawet nie dobił do $13 więc został 'olany')
Jeśli te 6tyś wyświetleń wbiły tylko 2-3 osoby to proszę admina o zamknięcie wątku XD
ps. broker zadna rewelacja każde 'biuro maklerskie' które ma społki zagraniczne