0,5%

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
KrisRapin
Bywalec
Bywalec

Re: 0,5%

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

Od kiedy zmniejszyli lewar w PL to mam wrażenie że zainteresowanie trochę siadło co może świadczyć o tym ze jednak te 95% jest tu dla emocji a nie kasy. Większość kasę lubi wygrywać niż ją zarabiać.
To może odwołam się do powyższego, tak aby nieco rozkręcić dyskusję? Bo kompletnie nie rozumiem co ma lewar do zarabiania.
Jeśli mogę przeznaczyć 100 000zł na giełdę to przy lewarze 1:10 będzie to po prostu 10 000zł, natomiast przy lewarze 1:100 będzie to 1 000zł.
Co ma w takim razie lewar do tematu?

Uważam, że większość ludzi kompletnie nie rozumie matematyki i nie patrzą na wartość kontraktu, a jedynie na depozyt zabezpieczający. Rynek spada kilka procent i konto czyste.
Lewar nie ma żadnego znaczenia. Jeśli ludzie wcześniej (a wiem, że tak było) pakowali przykładowo 10k (i takie było ich maksymalne lub prawie maksymalne obciążenie) przy lewarze 1:100 to nie byli traderzy tylko hazardziści lub idioci.

Chyba, że właśnie to miałeś na myśli :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Teoretycznie lewar nie powinien mieć znaczenia a praktycznie ma największe jeśli chodzi o zarabianie. jeśli dasz dla człowieka do dyspozycji 100k to będzie korzystał z całej kwoty nie ważne ze jego depozyt wynosi 1000 czy 10000 zł i nie zdaje sobie sprawy ze wystarczy ruch o 0,5% aby przy 1000 zł wywaliło mu depo i ze przy 10000 jest to już 5% a przy braku dźwigni nie wywali go wcale. Wiedza prosta ogólnodostępna niby wszyscy to wiedza a mimo to wszyscy dają sie przez to udupić

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Co ma w takim razie lewar do tematu?

[/quote]

Jeśli trader otwiera pozycje "all in" czyli na max jaki oferuje broker i w dodatku nie stawia SL to lewar w takim przypadku ma znaczenie kluczowe. Oczywistym jest, że im wiekszy oferowany lewar tym mniejszy ruch ceny by konto wyzerować. Ale jeśli rozsądny trader ustawia SL i ten SL generuje strate na poziomie 1-2% to nie ma problemu przy jakim to robi lewarze. Jednak oczekiwany zysk tradera na poziomie porównywalnym do SL ma przełożenie co do oczekiwanego lewara. Nie jest już potrzebny na poziomie 100:1 a tym bardziej większy. Wystarczy ten 30:1 a nawet mniejszy.

ODPOWIEDZ