Stanowisko KNF ws. copy tradingu - co uważacie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
trisidginto
Pasjonat
Pasjonat

Re: Stanowisko KNF ws. copy tradingu - co uważacie?

Nieprzeczytany post autor: trisidginto »

SEROL666 pisze:
06 sie 2024, 23:37
Historia nr 2
Dzisiaj specjalnie (na okoliczność tego wątku) zadzwoniłem do kuzyna który inwestował swoje pieniądze w FIO Megatrendy i czekałem chyba z 40 minut na jego odpowiedź. Wiesz jak się wystraszył jak sprawdził aktualny "poziom" jego inwestycji za 120K PLN (tyle pierwotnie wsadził a fundusz powiedział że inwestują w NASDAQ). Zaznaczyłem na wykresie wejście kuzyna w inwestycje. Dlaczego dzwonili dopiero wtedy ? ???
Bo MUSIELI marketingowo dobrze wyglądać !! Tak wyglądają polskie instytucje zajmujące się "profesjonalnym" zarządzaniem kapitału Nowaków w PL. Oceńcie sami:
Megatrendy.png
Tzn. kto do niego dzwonił ?

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

trisidginto pisze:
07 sie 2024, 00:10
SEROL666 pisze:
Historia nr 2
Dzisiaj specjalnie (na okoliczność tego wątku) zadzwoniłem do kuzyna który inwestował swoje pieniądze w FIO Megatrendy i czekałem chyba z 40 minut na jego odpowiedź. Wiesz jak się wystraszył jak sprawdził aktualny "poziom" jego inwestycji za 120K PLN (tyle pierwotnie wsadził a fundusz powiedział że inwestują w NASDAQ). Zaznaczyłem na wykresie wejście kuzyna w inwestycje. Dlaczego dzwonili dopiero wtedy ? ???
Bo MUSIELI marketingowo dobrze wyglądać !! Tak wyglądają polskie instytucje zajmujące się "profesjonalnym" zarządzaniem kapitału Nowaków w PL. Oceńcie sami:
Megatrendy.png
Ma rachunek w Pekao i kasę upchaną w funduszach i zaproponowano mu aby przeniósł na taki "fajny" fundusz. Zadzwonił pracownik Pekao.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

trisidginto
Pasjonat
Pasjonat

SEROL666 pisze:
07 sie 2024, 00:13
trisidginto pisze:
07 sie 2024, 00:10
SEROL666 pisze:
Historia nr 2
Megatrendy.png
Ma rachunek w Pekao i kasę upchaną w funduszach i zaproponowano mu aby przeniósł na taki "fajny" fundusz. Zadzwonił pracownik Pekao.
No właśnie, ci doradcy finansowi z banków, nie mylić z doradcami inwestycyjnymi ! oni mają prowizję od dystrybucji funduszy :lol:

trisidginto
Pasjonat
Pasjonat

SEROL666 pisze:
07 sie 2024, 00:07
trisidginto pisze:
06 sie 2024, 23:50
nie odpowiedziałeś Serol co zrobiłbys gdybyś był DI, który przyszedł do nowej pracy i dostałbyś taki fundusz do zarządzania
Z tymi ograniczeniami ? Stałbym się niewolnikiem systemu i pewnie robiłbym to co reszta mając w D klienta. Tej odpowiedzi oczekiwałaś ?
Nie takiej, ale skoro pracę DI krytykujesz to rozumiem, że Ty zrobiłbyś to lepiej, to powiedz jak, bo inaczej jaki sens ma krytyka ?

przeczytaj zresztą wpis Ink. z 13:45 jaki charakter mają fundusze

Dobranoc

PS Trzeba zakończyć dyskusje o DI i funduszach, bo temat wątku jest zupełnie inny, wiem sama też jestem winna, mam nadzieję, że Raposo wybaczy :roll:

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

trisidginto pisze:
06 sie 2024, 20:40

Czego byś Ty chciał Serol ?
Ja proponuję Ci żebyś założył TFI prywatne, są już takie. Zobaczysz ile trzeba wiedzy i przygotowań, żeby to uruchomić. Ale satysfakcja ogromna - daję słowo.
Chciałbym wolności gospodarczej - tyle i aż tyle. Myślę że wszyscy DI by mi przyklasnęli. Z tego forum spokojnie zebrało by się ze 100 traderów, którzy by stworzyli realne warunki do zarabiania kasy dla Nowaków. Nie wiem w jakiej formie bo lobby finansowe odcina każdą możliwość, tworząc ograniczenia i stwarzając bariery do wejścia na rynek takim ludziom jak MY. Ograniczają organiczne prawo konkurencji

Możesz sobie pisać że oni tworzą miejsca pracy ale krótko ci powiem to bzdura bez pokrycia. Social trading jest bardziej przejrzysty niż jakikolwiek TFI czy tam FIO. Prawo jest stworzone tak aby faworyzować duże instytucje finansowe i tam "zaganiać" kapitał. Prawo w PL, gdyby egzekwować do końca to nawet to forum musiało by przestać istnieć - burdel prawny, który widzimy w polityce krajowej ma istnieć tylko po to aby móc dowolnie interpretować prawo. Służby takie jak KNF, CBA, nigdy nie zapobiegły wałkom w rodzaju AmberGold, SKOK czy też GetBack i inne.
Czego chcę ? Tego:
https://www.copyfx.com/ratings/rating-a ... riod/week/
Bez problemu większość z nas zrobiła by podobny wynik, bez DD na poziomie 26,59%
Ale nie możemy bo grozi nam kara więzienia plus do 10 MLN grzywny.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

trisidginto pisze:
06 sie 2024, 11:35
Skoro forex jest taki bezpieczny to dlaczego 73,3% traci ? To się kupy nie trzyma !!!

https://www.knf.gov.pl/?articleId=88644&p_id=18
dane KNF w pliku do pobrania
Czy ktoś z was kiedykolwiek się zastanawiał kim są te 73,3% ?? Bo ja tak i lubię zbierać historię traderów w "real life"
Kiedykolwiek ktoś mi mówi że zajmował się FX czy też zna kogoś co się zajmował FX ja rozwiercam temat Jestem brutalnie upierdliwy. Znam jakeś 30-40 pi razy drzwi historii i buduje się jeden schemat pozwólcie że wymienię od myślników - profil tradera:
- pracuje na etacie i fx to jego odskocznia i nadzieja na lepszą przyszłość(finansową)
- doświadczenie 3 do 24 miesięcy oczywiście limitowane przez etat.
- kilka depo zminusowane
- wykształcenie niepowiązanie z ekonomią
- literatura 1 w porywach 2 książki
- obejrzane wideo na YT - sporo
- marzenia o szybkim wzbogaceniu - KAŻDY
- instrumenty tradowane kilku do kilkunastu !!!!!!!
I kilka innych głupot. każdy z nich w rozmowie ze mną miał głębokie przekonanie ze rozgryzł temat i wiedząc co wie teraz odradza mi zajmowanie się bo na 100% stracę.
Tal wyglądają moje doświadczenia. Ci ludzie nie mieli w ogóle szans na jakiekolwiek zyski z FX. Do dzisiaj tego nie zrozumieją. Twarda statystyka

Zapomniałem dodac że to wszystko w najtrudniejszej dziedzinie tradingu jaką jest day trading

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
06 sie 2024, 10:02
trisidginto pisze:
05 sie 2024, 21:15

"Poznałem odrobinę to środowisko - ci DI mają mentalność urzędników. Kiedyś usłyszałem:
- "Co robicie jak rynek spada ?"
- "Siedzimy i patzymy"
Proste i genialne a jednak krytykowane XD
Charlie Munger zanim przeniósł się w zaświaty powiedział aby nic nie kupować przez następne 18 miesięcy. A co robią polskie kapitałowe fundy ? kupują byle gdzie (ABY SKASOWAĆ PROWIZJE) a z reguły na górkach bo tam prowadzą swoje marketingowe akcje. Polska bieda inwestycyjna

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Cblondyn pisze:
06 sie 2024, 19:45
trisidginto pisze:
06 sie 2024, 19:20

Ja poproszę Ciebie Cblondyn, żebyś pokazał taki rachunek, może być demo, jak to codziennie przez 1 rok robisz 0,5% zysku codziennie i korzystasz z procentu składanego. Masz taki przykład ? Jeśli nie to zacznijmy może od jutra, początkowo może być na 1 miesiąc, a potem zobaczymy.

napisz blondynce, której brak wyobraźni co masz na myśli pisząc "lewar brokera", bo ona zawsze gdy myślała o dźwigni to o lewarowaniu depozytu, czyli zamiast całej kwoty wystarcza depozyt zabezpieczający jako minimum przy danej wielkości pozycji
Oczywiście, że nie uzyskuje 0,5% dziennie bo nie gram DT. Tylko czasami. Pewnie jak każdy. To był tylko jako przykład na to, że procent składany wbrew pozorom ma ogromny potencjał. I nie trzeba dziesiątek % miesięcznie by zbudować duży majątek.
Co do lewara. To wyjaśniam blondynce, że lewar oferowany przez brokera to maximum z jakim można lewarować depozyt. Potocznie zwanym "all in" albo "pod korek". A to jak lewarujemy depozyt to już jest w gestii tradera. A nawet przy dużym depozycie można z lewarowania depozytu zrezygnować :)
CBlondyn ma racje te wyniki są możliwe i to bez większego problemu. Niestety tak naprawdę na tym forum nie ma rasowych DT. poza fikcją serwowaną przez DEMO Padrino, który usankcjonował fikcję w tym dziale. DT to wiele pier...nia nikt tak naprawdę nie jest w stanie wytrzymać codziennego ciśnienia na to aby mieć racje ale uśrednione wyniki dadzą te 0,5 % na dzień jak ktoś przetrwał. Piszę w dziale DT na temat EUR/USD nikogo to nie interesuje. Ważne są aktualne HITy zmienności jak kakałko. Nie oczekuj od takiego podejścia wyników. To są osoby które od lat będą się bujać na granicy profitu a straty.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

trisidginto pisze:
06 sie 2024, 23:24

a tak swoją drogą ja nie dopraszam się wyników cudzych, bo mam je w głębokim poważaniu, cudzych statów tez nie oglądam bo po co mi to ? ale jak mi ktoś pisze głupoty w stylu "wystarczy codziennie 0,5% zysku przez rok i procent składany" to pokaż to człowieku, jak to się robi to codziennie przez rok 0,5% zysku
bo i Ty i ja wiemy, że to nie do wykonania, dlatego Ci zaproponowałam choćby 1 miesiąc na początek :D

I ja naiwny myślałem, że zostane zrozumiany. Powtarzam, że ten zysk na poziomie 0,5% miał byc przykładem na potencjał w procencie składanym. Bo nie każdy jest tego świadom. I ten zysk 0,5 % to oczywistym jest, że jest wartością średnią. To jesli nie 0,5 na dzień to niech bedzie 1,5 % średnio na tydzień. Ale widać trzeba pisać wszystko wprost ;)
Bo jeśli nie ma w miare regularnych zysków to i procent składany nic nie poradzi. Prawda? Pewnie nawet blondynki mają tego świadomość ;)
Co do tego włosa to wygląda na to, że musisz doczytać o co chodzi z tym lewarowaniem depozytu przez tradera bo odnoszę wrażenie, że nie za bardzo się rozumiemy.
I jeszcze jedno. Zapytałaś dlaczego 75% traderów na rynku traci. Mam nadzieje, że wiesz dlaczego bo jesli nie to sama znajdziesz się w tej grupie. Bo moge to wytłumaczyć nawet matematycznie :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

SEROL666 pisze:
07 sie 2024, 02:23
Ink. pisze:
06 sie 2024, 10:02
trisidginto pisze:
05 sie 2024, 21:15

"Poznałem odrobinę to środowisko - ci DI mają mentalność urzędników. Kiedyś usłyszałem:
- "Co robicie jak rynek spada ?"
- "Siedzimy i patzymy"
Proste i genialne a jednak krytykowane XD
Charlie Munger zanim przeniósł się w zaświaty powiedział aby nic nie kupować przez następne 18 miesięcy. A co robią polskie kapitałowe fundy ? kupują byle gdzie (ABY SKASOWAĆ PROWIZJE) a z reguły na górkach bo tam prowadzą swoje marketingowe akcje. Polska bieda inwestycyjna
Ale odnosił sie do polskiej giełdy czy ogólnie ? Bo widzisz ja nie mogę sobie pozwolić na "niekupowanie" przez półtora roku czy czekanie na okazje 2 lata, inna kwestią jest to że nikt ale to absolutnie nikt nie jest w stanie przewidzieć co sie stanie przez następne 18 miesięcy. Cały berkshire wycofuje kapitał z akcji od 2 lat, stoją na największej kupie hajsu w historii, zaraz pęknie 300 miliardów dolarów czyli połowa polskiego PKB a od 2 lat mamy największą hosse z najmniejszą ilością korekt od lat, praktycznie od 2 lat raj inwestycyjny, gdybym ich słuchał byłbym z ręką w nocniku. Warren to chyba gość który powiedział najwięcej mądrego w kwestii inwestycyjnej, jest to praktycznie wzór do naśladowania ale jak widać nawet on nie jest w stanie przewidzieć kiedy spadnie a kiedy wzrośnie a to że będzie korekta/krach 20-50% to ja też wiem, nie wiem tylko kiedy

ODPOWIEDZ