Super Hedge ::..
Mam nadzieję że będzie jak mówisz i się przyda, bo zapowiada się super.
Mam tam jeszcze mały problem o którym napisałem Ci na PW.
Kurczę, gdybym miał ten excel rano, nie wchodziłbym dzisiaj... źle zagrałem, a rozjazd trwa do teraz
Czekam, ale depo nie jest z gumy 
EDIT:
jestem ciekawy na jakiej zasadzie działa strategia do mt4 wrzucająca kursy?
tworzy jakiś plik na dysku z którego excel ciągnie dane?
Mam tam jeszcze mały problem o którym napisałem Ci na PW.
Kurczę, gdybym miał ten excel rano, nie wchodziłbym dzisiaj... źle zagrałem, a rozjazd trwa do teraz

EDIT:
jestem ciekawy na jakiej zasadzie działa strategia do mt4 wrzucająca kursy?
tworzy jakiś plik na dysku z którego excel ciągnie dane?
Jak czytać ten kalkulator? Im większy mniejszy wskaźnik korelacji tym mocniejszy sygnał do zajęcia pozycji? Czy wskaźnik na plus pokazuje że ma byc buy i odwrotnie?CoVal pisze:kalkulator do obliczania stopnia korelacji roznych par mozna znalezc tutaj:
http://www.mataf.net/en/forex/trading/c ... ion/table/
martingala, ze wzgledu na czasem dlugotrwale rozjazdy raczej bym odradzal...
raczej probowalbym na regresji do sredniej obu par - jak sie zbytnio rozjada, to gramy na to ze sie zejda - i odwrotnie.
watek podobny byl juz tu poruszany - ktos sie nawet chwalil duzymi sukcesami w tym zakresie...
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
im bliżej 100 tym pary są bardziej skorelowane ze sobąrobertw7 pisze:Jak czytać ten kalkulator? Im większy mniejszy wskaźnik korelacji tym mocniejszy sygnał do zajęcia pozycji? Czy wskaźnik na plus pokazuje że ma byc buy i odwrotnie?

jeżeli jest na plusie to korelacja jest dodatnia

jeżeli jest na minusie to korelacja jest ujemna

pzdr Andrzej
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Dzięki AndrewPierz Andrzej pisze:im bliżej 100 tym pary są bardziej skorelowane ze sobąrobertw7 pisze:Jak czytać ten kalkulator? Im większy mniejszy wskaźnik korelacji tym mocniejszy sygnał do zajęcia pozycji? Czy wskaźnik na plus pokazuje że ma byc buy i odwrotnie?
jeżeli jest na plusie to korelacja jest dodatnia
jeżeli jest na minusie to korelacja jest ujemna
pzdr Andrzej

Tylko jak to stosowac w praktyce? Rozumiem, że im wyższy wskaźnik skorelowania, tym lepiej. Jeśli występuje korelacja dodatnia kupuję dwie pary np. USDCHF - buy i EURUSD - Buy. A gdy jest korelacja ujemna?
Coś wolno dzisiaj myślę i nie kumam do końca