ninjaproject pisze: ↑11 wrz 2023, 14:17
MauiBreaker pisze:
Breaker model- jeden model który tylko potrzeba, zmienił moje życie.
FVG- Fair value gap, czyli cena jest nie zbalansowana i powinna wrócić w to miejsce
Jak zwykle, pomysł wydaje się dobry na pierwszy rzut oka, ale jak zastosować wskaźnik, to prawda wychodzi na wierzch:
2023-09-11_141136.jpg
Z punktu widzenia sytuacji, kiedy nie masz wykresu po prawej stronie, jak zadecydujesz, która z tych FVG będzię tą właściwą?
Czyli, inaczej, co przechyli szalę zwycięstwa na twoją stronę?
Wzkaznik pokazuje tobie wszystkie możlie FVG jakie są na wykresie, musimy wybrać odpowiedni z kierunkiem trajdu.
Nie które FVG służą do wejścia inne do wyjścia. Dzieląc ruch ceny od wierzchołka do dołka, mamy 50%, wszystko powyżej jest w Premium, poniżej w discount, chcemy sprzedawać tylko w premium i odwrotnie.
Zawsze przewagę mają FVG wyższej ramy czasowej od miesiecznej w dół tak jak ostatni zjazd przez miesiać na indexach, wrócilismy do miesięcznego FVG (Nasdaq) to z dużych ram czasowych.
Najważniejsze FVG na niższych ramach czasowych takie jak 4h/1H/15M/5M zasada jest prosta, czekasz na wybicie stopów może to być np. wierzchołek poprzedniego dnia (to będzie najprostszy model), potem czekasz na energiczny zjazd w dół który stworzy FVG na ramie 5 minutowej, mogą być 2 albo 3 nie raz, na początek proponuje wchodzić na pierwszym z wiekszym stopem, im wyżej damy cenie podjechać tym mniejszy stop, czekamy aż cena przyjedzie do nas.
FVG może być wykorzystywany kilka razy, może róznież działać jako inverted (IFVG czyli FVG sprzedające, zostaje przebite i jak nie zamknie poniżej 50% tego FVG możemy przyjąć go za inverted.
Są różne FVG:
BISI
SIBI
Breakaway Gap
IFVG
Poniżej przesyłam przykład jak by to wyglądało, jak coś śmiało pytaj mogę podesłać filmik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.