Czy sztuczna inteligencja wykosi małych graczy?
Czy sztuczna inteligencja wykosi małych graczy?
Witajcie. Jestem na rynku już kilkanaście lat. Chciałbym podzielic sie moimi subiektywnym spostrzeżeniem, które jest związane z zachowaniem rynków. Od kilku lat mam wrażenie że rynek zrobił się "nerwowy" i na niższych interwałach (w mojej opinii) nieprzewidywalny. Być może to jest tylko moje wrażenie i nie warto o tymdyskutować. Chciałem was zapytać o to jakie zagrożenia widzicie w związku z błyskawicznie rozwijajacą się sztuczna inteligencją? czy to nie jest przypadkiem ten czas, w którym ludzie którzy nie maja stalowych nerwów powinni mysleć o opuszczeniu rynków, bo poziom manipulacji chciwością i strachem, dzięki SI osiągnie poziom niespotykany i to na każdym interwale? Czy czujecie sie na tyle pewni siebie przed wykresem, że nawet sztuczna inteligencja rozwijająca się z każdym tygodniem bardziej, dzięki danym statystycznym i informacjom "na żywo" o zachowaniach drobnicy, was nie wyprowadzi na manowce?
- ninjaproject
- Maniak
Re: Czy sztuczna inteligencja wykosi małych graczy?
Do takiej sztucznej inteligencji jest jeszcze bardzo, ale to bardzo daleko.
To co mamy teraz to nie jest inteligencja, to jest tzw. model językowy.
To sprawia wrażenie inteligencji, ale każdy specjalista w danej dziedzinie łatwo zagnie taką "inteligencję".
Zagnie, czyli pokaże, że odpowiedzi tej SI są błędne.
Poza tym, to każdy może sobie taką SI sam wytrenować, i nie potrzebne są do tego pieniądze.
SI jest open source.
I do tego nie potrzeba nawet umieć kodować.
To co mamy teraz to nie jest inteligencja, to jest tzw. model językowy.
To sprawia wrażenie inteligencji, ale każdy specjalista w danej dziedzinie łatwo zagnie taką "inteligencję".
Zagnie, czyli pokaże, że odpowiedzi tej SI są błędne.
Poza tym, to każdy może sobie taką SI sam wytrenować, i nie potrzebne są do tego pieniądze.
SI jest open source.
I do tego nie potrzeba nawet umieć kodować.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Jak przewidujesz, za jaki czas automaty w bankach inwestycyjnych staną się "sztuczną inteligencją tradującą", bo z pewnością prace w tym temacie przyspieszają i tylko przyspieszają...
Póki istnieje rynek w którym są duzi gracze o różnych interesach to bym się nie martwił ale gdyby świt finansów zrobił by się bipolarny o podziale mali gracze i SI - to mamy przerąbane.SKRYBA pisze: ↑03 maja 2023, 11:50Witajcie. Jestem na rynku już kilkanaście lat. Chciałbym podzielic sie moimi subiektywnym spostrzeżeniem, które jest związane z zachowaniem rynków. Od kilku lat mam wrażenie że rynek zrobił się "nerwowy".............ym tygodniem bardziej, dzięki danym statystycznym i informacjom "na żywo" o zachowaniach drobnicy, was nie wyprowadzi na manowce?
Pamietacie jak wchodziły algorytmy pełną parą lata temu ? I co sie stało ? Też mówiono ze mali nie będą mieli szans...rynek się zmienił ja to widzę na parze na której handluję nawet powiem że na korzyść dla nas a jednocześnie stał się bardziej wymagający. Tu masz rację.
Czy są tworzone algorytmy z udziałem zaawansowanej SI na wall street ? NA PEWNO ! Juz te istniejące "popier..liły" rynek firmy birące w nim udział nie tworzą prawdziwego popytu i podaży a jedynie na zasadach DT odławiają kasę z volumenu co moim zdaniem widać na wykresach które potrafią tygodniami jechać bokiem.
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Podejrzewam że dla Sztucznej, najłatwiejszym do oszukania graczem jest mały, przestraszony gracz bez szczegułowej wiedzy, którego będzie mogła oszukiwać budząc w nim strach i chciwość. Tak było zawsze, ale teraz na niskich interwałach te konkurencyjne względem siebie SI będą walczyc ze sobą, niejako "przy okazji" czyszcząc konta nienadążającym za wykresem i swoimi emocjami planktonem. Podejrzewam też że 99% czasu na niskich interwałach, to będa skośne konsolidacje o szybkich, nerwowych ruchach wybijających graczy ze spokoju.
- DupnySystem
- Gaduła
Wydaje mi się, że tak jak w moim przypadku AI może pomóc coś tam wyskalpowac, ale w dłuższej perspektywie AI nie pomoże bo nie da się przewidzieć przyszłości. Jeśli AI posiądzie dar przepowiadania przyszłości to prędzej skieruje się w stronę lotto itp.
No chyba, że posiądzie dar cofania się w czasie, to jak jakaś AI przyjedzie z przyszłości to u nas będzie mogła pograć.
Tak czy owak mało prawdopodobne.
BTW, znajomi już od 3 mies siedzą i uczą swoją AI pod kątem rynków. Nie wiem dokładnie czy to jest coś w rodzaju nowoczesnej AI czy po prostu milion razy bardziej złożonej warstwowo sieci neuronowej, a może jedno i to samo, nie do końca się na tym znam. Ale ciekawe jaki będzie efekt. Heh
No chyba, że posiądzie dar cofania się w czasie, to jak jakaś AI przyjedzie z przyszłości to u nas będzie mogła pograć.
Tak czy owak mało prawdopodobne.
BTW, znajomi już od 3 mies siedzą i uczą swoją AI pod kątem rynków. Nie wiem dokładnie czy to jest coś w rodzaju nowoczesnej AI czy po prostu milion razy bardziej złożonej warstwowo sieci neuronowej, a może jedno i to samo, nie do końca się na tym znam. Ale ciekawe jaki będzie efekt. Heh
Jesli twoi znajomi maja 1mld budzetu to ciekawy jestem efektów, bo taka AI bez dużego depo nie pomanipuluje rynkiem nawet na minutówce, a przecież z manipulowania będzie pieniadz najwiekszy a nie ze skalpowania. Automaty AI będa szarpały małymi interwałami jak burek szmatą,że gracz z krwi i kości nawet palca do klawiatury nie zbliży(trochę przesadziłem). Automat pozwoli zająć leszczom pozycje a potem jazda w góre i w dół az do oczyśczenia konta. I znowu.I znowu.
Straszono algorytmami nadeszły zmiany może 10% tego się spełniło. Przyszło HFT to to samo na końcu okazało się ze tak na prawdę to pijaweczki żyjące z tarderów "napierdala...ce" się między sobą o miejsce egzystencji na rynku !
Rynki i informatyka to jedyne miejsce w którym jest dynamiczny rozwój nie ma "postarzania produktu" i innych pierdół. Dzisiaj jeden algorytm zgarnia pulę dzień pózniej rynek ma odpowiedź na niego, Więc to strachy na lachy i tyle. Radzę poczytać a nie słuchać tych straszących kolesi którzy żyją z ilości odsłon filmików... .
Rynki i informatyka to jedyne miejsce w którym jest dynamiczny rozwój nie ma "postarzania produktu" i innych pierdół. Dzisiaj jeden algorytm zgarnia pulę dzień pózniej rynek ma odpowiedź na niego, Więc to strachy na lachy i tyle. Radzę poczytać a nie słuchać tych straszących kolesi którzy żyją z ilości odsłon filmików... .
"If music is dying musicians are killing it" - MP
No strasza wszyscy że SI to rewolucja na miarę wynalezienia koła i gdy zyska samoswiadomosć, to będziemy ja tak rozumieli jak teraz mysz rozumie człowieka. Dlatego załozyłem ten temat, bo czuć w powietrzu ze coś sie dzieje w tym temacie, tylko nie wiadomo co się dzieje i jak to się skończy.Mozna się domyslać tylko że posiadacze SI wyskoczą do przodu, a posiadacze zwykłych mózgów coraz bardziej zostaną w tyle. Będzie tylko coraz więcej reklam naganiajacych naiwnych do gry na rynkach, bo dawcy kapitału są niezbędni w tym systemie oczywiście.
- ninjaproject
- Maniak
Dlaczego uważasz, że tu ktoś kogoś oszukuje?
Albo, że SI będzie mieć na celu oszukanie gracza detalicznego?
Wiesz dlaczego w ogóle gracz detaliczny został dopuszczony do tej gry?
Tylko dlatego, że to się bankom opłaca, bo ten gracz detaliczny tworzy płynność tam, gdzie by jej nie było normalnie. Wynika z tego, że banki nie mają interesu w eliminacji małych graczy detalicznych.
A to, że ty się czujesz oszukiwany, to nie wynika z tego że ktoś, albo coś cię oszukuje, tylko z tego, że ty tak to interpretujesz, bo nie rozumiesz co się dzieje.
Albo, że SI będzie mieć na celu oszukanie gracza detalicznego?
Wiesz dlaczego w ogóle gracz detaliczny został dopuszczony do tej gry?
Tylko dlatego, że to się bankom opłaca, bo ten gracz detaliczny tworzy płynność tam, gdzie by jej nie było normalnie. Wynika z tego, że banki nie mają interesu w eliminacji małych graczy detalicznych.
A to, że ty się czujesz oszukiwany, to nie wynika z tego że ktoś, albo coś cię oszukuje, tylko z tego, że ty tak to interpretujesz, bo nie rozumiesz co się dzieje.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.