SEROL666 pisze: ↑29 kwie 2023, 14:42
azyl pisze: ↑28 kwie 2023, 20:18
update:
ostatnie zagranie ust/jpy short. strata.
granie pod: wydaje mi się. nie graj tak!!!
zmienię wstążki, może wtedy rynek zacznie ze mną tańczyć.
i przede wszystkim trzymaj się trendu na daily !!!
Hej.
Nie ma się co za bardzo łajać bo takie jest życie "wróża forexowego"

a USD/JPY był w nieciekawym miejscu... . Jedyne co nie tak zrobiłeś to ZNÓW dałeś SELL na wsparciu (U ciebie czerwona średnia na H1) w formacji pro wzrostowej. To samo co kiedyś na AUD/USD....
Gdybyś zrobił wszystko zgodnie ze sztuką dostałbyś BE i pewnie zmienił zdanie na longa z Fibo 61 plus dolna banda i zostałbyś moim bohaterem !
Takie pytanie co zmieniłeś w tradingu od połowy lipca 2022 ?
Ja wiem z czego ten "błąd" wynika.
Widzisz bieżącą niedźwiedzią świecę H4 i się z nią zabierasz, bo wygląda że będzie cena dalej spadać.
No i może spadać, czemu nie?
I przynajmniej jeden z użytkowników tego forum napisze, że tak trzeba grać.
A inny napisze, że nie, że tak nie wolno grać.
Fakt jest taki, że kiedy chcemy się "zabrać" w kierunku bieżącej świecy, i ta świeca ma już sporo korpusu, to cena jest albo już za tania (dla Sell), albo już za droga (dla Buy).
No i często jest tak jak w tym wypadku, że się raptownie świeca bieżąca odwraca i kończy w przeciwnym kierunku.
Teraz: nie należy do tego podchodzić emocjonalnie, że "znowu się dałem nabrać, bo (pierdylion wydumanych powodów)", tylko zaliczyć Stop Loss, który powinien być wkalkulowany w ryzyko, zrobić ponowną analizę, i jeżeli dojdziemy do wniosku, że można robić transakcje przeciwną, to ją zrobić i stratę odrobić z nawiązką.
Tak, wiem, to jest pewna umiejętność, do której czasami można dochodzić latami...
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.