jak grochem o ścianę

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Re: jak grochem o ścianę

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

azyl pisze:
28 kwie 2023, 20:18
update:
ostatnie zagranie ust/jpy short. strata.
granie pod: wydaje mi się. nie graj tak!!!
zmienię wstążki, może wtedy rynek zacznie ze mną tańczyć.
i przede wszystkim trzymaj się trendu na daily !!!
Hej.
Nie ma się co za bardzo łajać bo takie jest życie "wróża forexowego" :wink: a USD/JPY był w nieciekawym miejscu... . Jedyne co nie tak zrobiłeś to ZNÓW dałeś SELL na wsparciu (U ciebie czerwona średnia na H1) w formacji pro wzrostowej. To samo co kiedyś na AUD/USD....
Gdybyś zrobił wszystko zgodnie ze sztuką dostałbyś BE i pewnie zmienił zdanie na longa z Fibo 61 plus dolna banda i zostałbyś moim bohaterem !

Takie pytanie co zmieniłeś w tradingu od połowy lipca 2022 ?
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

SEROL666 pisze:
29 kwie 2023, 14:42
azyl pisze:
update:
Hej.
Nie ma się co za bardzo łajać bo takie jest życie "wróża forexowego" :wink: a USD/JPY był w nieciekawym miejscu... . Jedyne co nie tak zrobiłeś to ZNÓW dałeś SELL na wsparciu (U ciebie czerwona średnia na H1) w formacji pro wzrostowej. To samo co kiedyś na AUD/USD....
Gdybyś zrobił wszystko zgodnie ze sztuką dostałbyś BE i pewnie zmienił zdanie na longa z Fibo 61 plus dolna banda i zostałbyś moim bohaterem !

Ja wiem z czego ten "błąd" wynika.
Widzisz bieżącą niedźwiedzią świecę H4 i się z nią zabierasz, bo wygląda że będzie cena dalej spadać.
No i może spadać, czemu nie?
I przynajmniej jeden z użytkowników tego forum napisze, że tak trzeba grać.
A inny napisze, że nie, że tak nie wolno grać.
Fakt jest taki, że kiedy chcemy się "zabrać" w kierunku bieżącej świecy, i ta świeca ma już sporo korpusu, to cena jest albo już za tania (dla Sell), albo już za droga (dla Buy).
No i często jest tak jak w tym wypadku, że się raptownie świeca bieżąca odwraca i kończy w przeciwnym kierunku.

Teraz: nie należy do tego podchodzić emocjonalnie, że "znowu się dałem nabrać, bo (pierdylion wydumanych powodów)", tylko zaliczyć Stop Loss, który powinien być wkalkulowany w ryzyko, zrobić ponowną analizę, i jeżeli dojdziemy do wniosku, że można robić transakcje przeciwną, to ją zrobić i stratę odrobić z nawiązką.

Tak, wiem, to jest pewna umiejętność, do której czasami można dochodzić latami...
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

SEROL666 pisze:
29 kwie 2023, 14:42
azyl pisze:
update:
Hej.

tak Serol666, s na wsparciu i l na oporze na tych niższych interwałach to mój chyba najczęściej popełniany błąd. ostatnio na nq zrobiłem dokładnie to samo. l na oporze na h4. na to fibo a raczej na głębokość korekt muszę popatrzeć. co prawda raz zawraca na 0.3 raz na 0,5 a raz na 0,6 ale widzę, że często głębokość korekt jest podobnej wielkości więc jest to jakaś wskazówka a i rr miałbym lepszy.
co zmieniłem? wydaje mi się, że niewiele. przestałem obserwować instrumenty na których nie jestem w stanie ustawić akceptowalnego dla mnie stopa. ogólnie zmniejszyłem ilość obserwowanych instrumentów. zacząłem wchodzić kilkoma zleceniami typu nie jedna pozycja o wielkości załóżmy 0,03 lata a 3*0,01. niby drobnostka ale teoretycznie mógłbym osiągnąć swoje pierwsze tp i zostawić część otwartej pozycji gdyby rynek nadal szedł w dobrą stronę. celuję już w wyższe r/r. i to by było chyba na tyle jeżeli chodzi o zmiany.

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

edit:

Wyrzucam wszystkie średnie, oscylatory itp... doszukuje się w nich bóg wie czego... więcej z tego kłopotu niż pożytku.. co mnie teraz interesuje? wciąż trend i cofnięcia, z tym że przyjrzę się bliżej głębokości cofnięć.
a co do pozycji... siedzę w longu na Edku.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Średnie i oscylatory do niczego się nie przydają. Zobacz sobie tylko te rodzaje korekt i bierz zgodnie z trendem cofnięcia od 40-60% impulsu. Tylko że graj tam gdzie jest trend a nie w konsolidacjach. Dlatego grając na jednej parze będziesz miał rzadko sygnały. Przejrzyj sobie inne pary, w czasie jak Edek jest przez np dwa tygodnie w konsoli to na innych masz trend jak z książki.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

adamkaluza pisze:
02 maja 2023, 22:39
Średnie i oscylatory do niczego się nie przydają. Zobacz sobie tylko te rodzaje korekt i bierz zgodnie z trendem cofnięcia od 40-60% impulsu. Tylko że graj tam gdzie jest trend a nie w konsolidacjach. Dlatego grając na jednej parze będziesz miał rzadko sygnały. Przejrzyj sobie inne pary, w czasie jak Edek jest przez np dwa tygodnie w konsoli to na innych masz trend jak z książki.
Adam obserwuje ten wątek i pozwole sobie na mały wpis tu.
Juz raz pisaliście o korektach, w jaki sposób poczynając od teorii chcesz aby kolega autor nauczył sie korekt?
przyznam sie że siedze troche w T.FE. ale jeszcze nie ogarnąłem wszystkich korekt.
A druga uwaga to tak mi sie wydaje że i konsolidacje można rozgrywać i trendy
Wystarczy właśnie dobry oscylator i średnie

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Tomasz196407 pisze:
02 maja 2023, 23:06
adamkaluza pisze:
02 maja 2023, 22:39
Adam obserwuje ten wątek i pozwole sobie na mały wpis tu.
Juz raz pisaliście o korektach, w jaki sposób poczynając od teorii chcesz aby kolega autor nauczył sie korekt?
przyznam sie że siedze troche w T.FE. ale jeszcze nie ogarnąłem wszystkich korekt.
A druga uwaga to tak mi sie wydaje że i konsolidacje można rozgrywać i trendy
Wystarczy właśnie dobry oscylator i średnie
Jeżeli ktoś znalazł sposób i potrafi wykorzystać oscylator, wskaźnik, wolumeny, albo wykres zmienności migracji słoni afrykańskich w celu zwiększenia swojej skuteczności i zarabiania, to powinien się tego trzymać!
Niestety, gdy ktoś nie rozumie co to jest oscylator i jak on działa (co konkretnie liczy i w jaki sposób), to raczej nie wie dlaczego zawiera transakcję, bo oscylator coś tam pokazuje.
Ale, z drugiej strony, są też i tacy, którzy nie rozumieją jak dany oscylator działa, ale znaleźli sposób żeby wykorzystać skutecznie jego wskazania.
Kłopot w tym, że gdy ktoś próbuje samodzielnie znaleźć sposób, to jest bardzo możliwe, że może to mu zająć co najmniej kilka lat. Albo nawet kilkanaście. Albo kilkadziesiąt.

Odnośnie klasyfikowania korekt, to nie widzę w tym większego sensu, ponieważ wiemy jaka to korekta dopiero po fakcie, a nigdy przed faktem.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Wskaźniki i inne narzędzia które są dostępne na platformach są dla ludzi a nie dla małp czy słoni
To że jeden wykorzystuje coś co dla drugiego jest niepotrzebne nie oznacza aby o tym nie mówić i pisać.
Faktycznie klasyfikacja korekt jest niepotrzebna, tu potrzebne jest działanie.
Trzeba poprostu zawierać transakcje które bedą klasyfikowane w jeden sposób
Zysk/strata i tak przy 10 transakcjach i przy 100 i itd.
a jak ktoś pokaże transakcje jedną i to po fakcie to nic to nie oznacza

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Pisałem już w jaki sposób najlepiej się nauczyć. Zawsze tak jest, podpowiadasz cos komuś ale on i tak wie lepiej i sam chce odkryć koło na nowo. Mi by było szkoda czasu, ale róbcie jak chcecie 🙂
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

adamkaluza pisze:
03 maja 2023, 01:00
Zawsze tak jest, podpowiadasz cos komuś ale on i tak wie lepiej i sam chce odkryć koło na nowo.
A taki jeden to nazwie Cię trollem albo hejterem. Inny się obrazi bo jest tak cudownie inny, że wszystko już wie najlepiej ;)

ODPOWIEDZ