jak grochem o ścianę

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Re: jak grochem o ścianę

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

azyl pisze:
14 kwie 2023, 10:19
Już tłumaczę o co mi chodziło. Popatrz na poniższy zrzut (usunąłem wskaźniki żeby to było bardziej widoczne). Zaznaczyłem dwa miejsca w których była jakaś reakcja. Pierwsza z nich jest niewielka. Jedna świeca przeciętnych rozmiarów w porównaniu do kilku ostatnich świec, z widocznym dolnym i górnym knotem (co prawda ten dolny knot jest dosyć duży więc cena nie siedziała tam za długo, no ale szybko na rynek weszli sprzedający, nie było dalszej chęci na zakupy, czy coś w tym stylu). W każdym razie chodzi o to, że cena z tego poziomu zrobiła niewielki ruch w górę a gdy pojawiła się na tym poziomie ponownie, idealnie uwzględniła to wsparcie i ruszyła w górę. W drugim przypadku cena spada do jakiegoś tam poziomu a następnie mocno, z dużym impetem rusza w górę i gdy znajduje się na tym poziomie ponownie, po dłuższej walce rusza ponownie w górę. I tu pojawia się moje pytanie czy oba wsparcia będą Cię interesowały w takim samym stopniu ? mam wrażenie że pierwszy przypadek wsparcia to takie typowe wsparcie z h1 a to drugie jest z h4. tak czysto hipotetycznie gdybym tradował na h1 czy nie powinienem brać tylko tego pierwszego setupu? Wiesz, grać wsparcia na rynku który jest w trendzie ale tylko te ze swojego interwału. Ja sam sobie na milion pytań muszę jeszcze odpowiedzieć :D
2 grudnia były dane z USA o rynku pracy cena zanurkowała i tego samego dnia wróciła do poziomu wyjściowego. Byliśmy w mocnym trendzie więc wszystko stało się jak zwykle
6 grudnia tam jakieś info chyba walneło i Kabel znów wylądował na wsparciu dopiero 7 grudnia odbił w górę tak jak "nakazuje" AT
A tak ogólnie jeżeli rozważasz grę o S/R to wsparcia staja się oporami to co znanaczyłem na żółto i to też bym uwzględnił zwłaszcza w mocnym trendzie. Moim zdaniem oba wsparcia są ważne czy to z h1 czy zh4 i w tym przypadku przy twoim SL jak najbardziej byłbyś zarobiony.
Zrzut ekranu 2023-04-14 o 10.18.25.png
JA schodzę na niższe FT bo dla mnie to co zaznaczyłem między niebieskimi S/R jest ważne w tych dniach. Widzisz różnicę w podejściu ? :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

FreeWay

Nieprzeczytany post autor: FreeWay »

Ja tam w ogóle żadnych S/R nie używam , w silnym trędzie a tego szukam zwyczajnie nie działają, powiedzmy że cena rośnie wybija kolejne high i nie wraca do wsparcia tylko robi zwykle korektę do 50% 61,8% 78.6 fibo i wywala koleje high tak więc nie masz okazjii podpiąć się pod tręd . Wejść do gry opartej o wsparcia masz wtedy gdy cena znosi 100% ruchu ale o czym to świadczy ? o tym że kupujący słabną i zwykle cena wpadnie w konsole lub się obsunie co gorsza pojdą po SLe pod wsparciem .

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

SEROL666 pisze:
14 kwie 2023, 13:25
azyl pisze:
14 kwie 2023, 10:19
Już tłumaczę o co mi chodziło. Popatrz na poniższy zrzut (usunąłem wskaźniki żeby to było bardziej widoczne). Zaznaczyłem dwa miejsca w których była jakaś reakcja. Pierwsza z nich jest niewielka. Jedna świeca przeciętnych rozmiarów w porównaniu do kilku ostatnich świec, z widocznym dolnym i górnym knotem (co prawda ten dolny knot jest dosyć duży więc cena nie siedziała tam za długo, no ale szybko na rynek weszli sprzedający, nie było dalszej chęci na zakupy, czy coś w tym stylu). W każdym razie chodzi o to, że cena z tego poziomu zrobiła niewielki ruch w górę a gdy pojawiła się na tym poziomie ponownie, idealnie uwzględniła to wsparcie i ruszyła w górę. W drugim przypadku cena spada do jakiegoś tam poziomu a następnie mocno, z dużym impetem rusza w górę i gdy znajduje się na tym poziomie ponownie, po dłuższej walce rusza ponownie w górę. I tu pojawia się moje pytanie czy oba wsparcia będą Cię interesowały w takim samym stopniu ? mam wrażenie że pierwszy przypadek wsparcia to takie typowe wsparcie z h1 a to drugie jest z h4. tak czysto hipotetycznie gdybym tradował na h1 czy nie powinienem brać tylko tego pierwszego setupu? Wiesz, grać wsparcia na rynku który jest w trendzie ale tylko te ze swojego interwału. Ja sam sobie na milion pytań muszę jeszcze odpowiedzieć :D
2 grudnia były dane z USA o rynku pracy cena zanurkowała i tego samego dnia wróciła do poziomu wyjściowego. Byliśmy w mocnym trendzie więc wszystko stało się jak zwykle
6 grudnia tam jakieś info chyba walneło i Kabel znów wylądował na wsparciu dopiero 7 grudnia odbił w górę tak jak "nakazuje" AT
A tak ogólnie jeżeli rozważasz grę o S/R to wsparcia staja się oporami to co znanaczyłem na żółto i to też bym uwzględnił zwłaszcza w mocnym trendzie. Moim zdaniem oba wsparcia są ważne czy to z h1 czy zh4 i w tym przypadku przy twoim SL jak najbardziej byłbyś zarobiony.
Zrzut ekranu 2023-04-14 o 10.18.25.png
JA schodzę na niższe FT bo dla mnie to co zaznaczyłem między niebieskimi S/R jest ważne w tych dniach. Widzisz różnicę w podejściu ? :wink:
Wydaje mi się że tak, że widzę różnicę ale nie jestem w stu procentach pewien czy chodzi nam o to samo. Ty obserwujesz kalendarz więc znasz również te czynniki makroekonomiczne, siedzisz tylko na jednej parze więc znasz ją bardzo dobrze, korzystasz z tego, że stary opór zamienia się we wsparcie i, co mnie trochę zaskoczyło, obserwujesz akcję cenową w konsoli. O czymś zapomniałem?

azyl
Gaduła
Gaduła

update:
- nq zamknięty z ręki, jakieś grosze tam zarobiłem. czemu zamknąłem? bo cena na h4 odpiła się od oporu a nie chciałem aby pozycja która generowała mi już jakiś tam zysk, zamieniła się w stratę.
- long na g/u w dodatku z tel na m1 na wsparciu. szalona decyzja patrząc pod kątem tego, gdzie jesteśmy na wyższych interwałach (Daily) xd Oczywiście strata, zamykałem kilka min później bo cena nie szła tam gdzie chciałem.
podsumowanie: tydzień zamknięty na plusie. jutro będę przeglądał zrzuty ekranu i wyciągał wnioski.
Udanego weekendu wszystkim :)

azyl
Gaduła
Gaduła

FreeWay pisze:
14 kwie 2023, 19:46
Ja tam w ogóle żadnych S/R nie używam , w silnym trędzie a tego szukam zwyczajnie nie działają, powiedzmy że cena rośnie wybija kolejne high i nie wraca do wsparcia tylko robi zwykle korektę do 50% 61,8% 78.6 fibo i wywala koleje high tak więc nie masz okazjii podpiąć się pod tręd . Wejść do gry opartej o wsparcia masz wtedy gdy cena znosi 100% ruchu ale o czym to świadczy ? o tym że kupujący słabną i zwykle cena wpadnie w konsole lub się obsunie co gorsza pojdą po SLe pod wsparciem .
FreeWay a jak definiujesz silny trend jeżeli można wiedzieć ?

FreeWay

Nieprzeczytany post autor: FreeWay »

Graj formacje 1-2-3 i Hak Rossa wtedy czysty wykres wystarcza nic więcej nie potrzeba szukaj na M1 tam zawsze zmiana lub kontynuacja trendu ma początek , Wchodzisz zawsze na "3'" a czemu ? bo wtedy juz więcej osób zauważa koniec korekty czy zmianę tredu i w tym momencie zwykle występuje pionizacja ruchu SL z szczytu czy tam dołka bierzesz na M1 a TP z H1 , rr minimum 1:2
https://trading-academy.pl/haki-rossa-p ... kutecznie/

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

chart (30).png
Najpóźniej gdy 2 przebije!
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

azyl
Gaduła
Gaduła

W stopce wrzuciłem link do Myfxbook. dajcie znać czy Wam to działa.
Weekendowe przemyślenia:
Przestać skakać po interwałach. Skupić się na wyższych, dłużej trzymać pozycję. Usunąłem platformę z fona, to powinno pomóc przed "nagłymi super okazjami".

azyl
Gaduła
Gaduła

FreeWay pisze:
14 kwie 2023, 21:39
Graj formacje 1-2-3 i Hak Rossa wtedy czysty wykres wystarcza nic więcej nie potrzeba szukaj na M1 tam zawsze zmiana lub kontynuacja trendu ma początek , Wchodzisz zawsze na "3'" a czemu ? bo wtedy juz więcej osób zauważa koniec korekty czy zmianę tredu i w tym momencie zwykle występuje pionizacja ruchu SL z szczytu czy tam dołka bierzesz na M1 a TP z H1 , rr minimum 1:2
https://trading-academy.pl/haki-rossa-p ... kutecznie/
FreeWay miałem okazję czytać DAYTRADING ROSSA (swoją drogą jedna z ciekawszych książek jakie czytałem na temat AT.) Rzeczywiście jakoś tak dziwnie zaznaczyłeś tą formację 1-2-3. ROSS ją inaczej zaznaczał. Można wiedzieć czemu tak?
ps. Niezły jest ten twój dziennik :D Zazdroszczę, w takim pozytywnym sensie, długości trzymania pozycji.

Awatar użytkownika
DupnySystem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DupnySystem »

azyl pisze:
16 kwie 2023, 13:22
W stopce wrzuciłem link do Myfxbook. dajcie znać czy Wam to działa.
Pokazując MyFxBook jesteś gość i wskakujesz na wyższy lewel. Mało jest takich odważnych :)))
Tylko lewar na maxa ;)
https://www.forexfactory.com/llj.fx#acct.26

ODPOWIEDZ