jak grochem o ścianę

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: jak grochem o ścianę

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

azyl pisze:
13 kwie 2023, 20:58
ninjaproject pisze:
13 kwie 2023, 12:17
Odnośnie interwałów:
Weźmy za przykład GBPUSD D1:
2023-04-13_120142.jpg
Postaraj się być obiektywny i powiedz jakie były w tym kontekście korzystne ceny zakupu?
Czy teraz, w tym kontekście, ceny są korzystne ceny zakupu?

I zauważ, ilu traderów, nawet długoletnich, goni za ceną i na siłę szuka okazji?
Czy oni nie rozumieją kontekstu, czy inaczej ram odniesienia, w których tradują?

Popatrz:
2023-04-13_121058.jpg
W tym kontekście wiesz że trend spadkowy się zmienił na wzrostowy dopiero jak cena respektuje szczyt 1 jako wsparcie. A i to nigdy nie wiesz na pewno.
No to czego tu szukać na poziomie linii 2?

Wygląda na to, że dopiero teraz rynek się przebił przez ten opór i może lecieć wyżej.

Ale, bo zawsze jest jakieś "ale", tradując D1 trzeba mieć cierpliwość i czekać tygodniami, i nawet miesiącami.
To nie jest interwał na dzień, czy dwa...
ninja nie wiem czy czytałeś mój, jeżeli to tak można nazwać, trading plan. mnie głównie interesują cofnięcia w trendzie i tam szukanie wsparcia. z tym, że problemem w tym podejściu jest to, że dokonujesz wtedy transakcji przeciwnych do trendu trwającego na niższym interwale a pewnie znasz to uczucie gdy cena nie idzie w tym kierunku w którym chciałeś. no nie jest to miłe i przyjemne uczucie. na chwilę obecną jest drogo. za drogo. raz czekałem coś około 2 lub 3 miesięcy żeby kabla zamknąć i nie najlepiej się z tym czułem. w dodatku dwa razy mogłem wyjść na plus i tego nie zrobiłem a swap wciąż naliczali.
Tyle, że ja nie pisałem żeby czekać na stracie!
Jeżeli cena wraca i daje zarobić, ale nadal nie chce iść konkretnie, to trzeba uciekać.
Cena zwykle daje dwie szanse, czasem trzy, żeby wyjść na plusie, kiedy ma się odwrócić.
Ale, czasami poleci od razu i nie da żadnej szansy...

No i, zasady zniesień Fibonacciego często dają dobre efekty, tylko jak zawsze, trzeba na tych poziomach patrzeć co cena robi.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2023, 21:04 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

azyl
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: azyl »

DupnySystem pisze:
13 kwie 2023, 11:02
Ehh, przypomniały mi się początki zabawy z Fx lata 2006. Trading Plany, średnie, itp :)) Ale, żeby nie było, jako wół pamiętam, że cielęciem też byłem :)
Ale zabawa jest przednia. Miłej zabawy :)
taa świetna xd Życie za oknem mnie omija ale co zrobić gdy się lubi na słupki i gospodarkę patrzeć :D Dzięki i wzajemnie :D

azyl
Gaduła
Gaduła

ninjaproject pisze:
13 kwie 2023, 12:54
@azyl
Nie szukaj "idealnych" interwałów do tradingu!
Raczej zacznij od siebie i od tego, kim Ty jesteś!
Jaką masz cierpliwość w trzymaniu transakcji?

Czyli, inaczej to ujmując, dostosuj strategię i interwały do swojego charakteru.

Jeżeli, na przykład, nie możesz wysiedzieć w pozycji więcej niż dzień, czy dwa, bo Stop Loss ci nie pozwala, to potrzebujesz tak zbudować strategię, żeby RR się zgadzało z ruchem, który potencjalnie ma dużą szansę się wykonać w tym czasie.

I nie szukaj transakcji na siłę!
Okazja uciekła, to czekaj na nową, albo jej szukaj tam, gdzie jest.
większość pozycji zamykam w ciągu tego samego dnia ale tak być nie może. nad wejściem, cierpliwością i dyscypliną muszę popracować. przez weekend na spokojnie usiądę do tego Myfxbook i podepnę go tutaj.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

azyl pisze:
13 kwie 2023, 21:06
ninjaproject pisze:
@azyl

Czyli, inaczej to ujmując, dostosuj strategię i interwały do swojego charakteru.

Jeżeli, na przykład, nie możesz wysiedzieć w pozycji więcej niż dzień, czy dwa, bo Stop Loss ci nie pozwala, to potrzebujesz tak zbudować strategię, żeby RR się zgadzało z ruchem, który potencjalnie ma dużą szansę się wykonać w tym czasie.

większość pozycji zamykam w ciągu tego samego dnia ale tak być nie może. nad wejściem, cierpliwością i dyscypliną muszę popracować. przez weekend na spokojnie usiądę do tego Myfxbook i podepnę go tutaj.
A w jaki sposób chcesz nad tymi czynnikami pracować???
Widzisz, to jest kwestia psychologiczna, z tym nie da się pracować.
Potrzebujesz pewności.
1. Pewności, że wszedłeś po korzystnej cenie.
2. Pewności, że jest spora szansa, że twoje TP zostanie osiągnięte.
3. Pewności, że jeżeli zaliczysz SL, to jesteś w stanie powtórzyć 1. i 2.

A do tego potrzeba czasu i pierdyliona dobrych transakcji, które po fakcie jesteś w stanie obiektywnie ocenić, że były rzeczywiście dobre, a nie były kwestią szczęścia i przypadku.

Czasami życia może braknąć...
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

azyl
Gaduła
Gaduła

a teraz coś bardziej aktualnego:
-wczoraj przesunąłem tego sl na nq niżej i dokupiłem na wsparciu. tą część przed chwilą zamknąłem, reszta jest w grze.
-ujek short (sell limit mi się włączył) pierwsze tp aktywowało się dosyć szybko. pozostałą część zamknąłem przez pomyłkę. kliknąłem nie ten krzyżyk i lipa ;/ nie dość, że tak łatwo jest tutaj o błąd to jeszcze własna głupota jest tak bardzo niebezpieczna w tym środowisku xd

azyl
Gaduła
Gaduła

jw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

azyl
Gaduła
Gaduła

ninjaproject pisze:
13 kwie 2023, 21:14
azyl pisze:
13 kwie 2023, 21:06
ninjaproject pisze:
@azyl

A w jaki sposób chcesz nad tymi czynnikami pracować???
Widzisz, to jest kwestia psychologiczna, z tym nie da się pracować.
Potrzebujesz pewności.
1. Pewności, że wszedłeś po korzystnej cenie.
2. Pewności, że jest spora szansa, że twoje TP zostanie osiągnięte.
3. Pewności, że jeżeli zaliczysz SL, to jesteś w stanie powtórzyć 1. i 2.

A do tego potrzeba czasu i pierdyliona dobrych transakcji, które po fakcie jesteś w stanie obiektywnie ocenić, że były rzeczywiście dobre, a nie były kwestią szczęścia i przypadku.

Czasami życia może braknąć...
nad wejściem spróbuję popracować wchodząc oczekującymi i nawet chodzi mi po głowie coś w stylu tego gridu czy jak to się tam nazywa. mam na myśli taką siatkę ze zleceniami blisko poziomu wsparcia czy oporu. z tym, że muszę mieć z góry ustawiony stop i co ważniejsze respektować go. jest jeszcze kwestia tego czy mm mnie puści. ogólnie tym za bardzo się nie martwię. depozyt zawsze można zwiekszyć ale w takie rzeczy będę się bawił jeżeli systematycznie przez kilka miesięcy będę wychodził na plus. ninja nie chce i nie mogę się z tym zgodzić, że nie da się nad psychologią "sobą" pracować i czegoś zmienić. muszę oceniać swoje wejścia i wyjścia na podstawie większej próby jednego systemu. dopiero wtedy będę widział czy działa. a póki co wciąż coś zmieniam, kombinuje, innymi słowy robię sobie pod górkę;/

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

azyl pisze:
13 kwie 2023, 10:02
Zacznę wchodzić zleceniami z limitem bo przez kupno po cenie rynkowej, kupuję lub sprzedaje w fatalnych miejscach.Tylko wtedy pojawia się inny problem a mianowicie gdzie dać stopa bo cena może wgl. nie naruszyć poziomu i wcześniej zawrócić, może dojść do poziomu i od razu, jak tylko go dotknie, pojawi się reakcja lub przebić poziom i świeczka lub dwie świeczki później zacznie zawracać (no albo przebije i już w ogóle nie będzie się oglądała za siebie przez pewien czas. SEROL666 miałbym kilka pytań. Jak duży musi być ruch z jakiegoś poziomu aby ten poziom Cię interesował jako potencjalne wsparcie? To musi być kilka dużych świeczek czy jakiś mały ruch wystarczy abyś już zaczął obserwować dany poziom? Co robisz gdy cena nie dochodzi do danego poziomu i zaczyna krążyć gdzieś w jego okolicach? siedzisz tylko na G/U. Tak z czystej ciekawości ile dziennie masz setupów? coś tam o analizie technicznej wiem ale posiadać wiedzę a umieć ją wykorzystać w praktyce, to dwie różne bajki.
No widzisz gdzie tego SL postawić to są dylematy - ja nie gram na indeksach więc nie pomogę a Kabel według mnie ma schematyczne zawrotki wystarczy spojrzeć na M1 czy M5 lubi kilkakrotnie uderzyć w S/R czy też LT. Respektuje często, gesto Fibo 61
Z tym pytaniem o "jak duży musi być ruch...." to nie rozumiem ?
Ile setupów nie wiem ciężko powiedzieć bo to co myślałem rano często się zmienia do póki czegoś tam nie zobaczę wszystko nieustannie konsoluje trzeba wchodzić po kilka razy bo rynek co chwile wybija BE albo SL. Tak czesto jak Ty to też nie gram i dzieki temu sporo się przegapia taki urok wchodzenia z ręki.
Pozatym spójrz na kabla 3 i 4 kwietnia piekne strzały po 150 i 130 pips. A potem konsola od popołudnia 4 do 10 kwietnia - Nawet gdybym dobrze powłaził w shorty to pewnie same BE bym co chwilę obrywał a 10 kwietnia stwierdziłem że nie będzie zmienności a tu masz ci los :roll: .
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

ninjaproject pisze:
@azyl

Dokładnie tak jest Azyl. Ty jeszcze do tego pracujesz. Podejdz taktycznie do tematu i wypracuj podejście bo jak zerkniesz w inne journale to różnie to się kończy.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

azyl
Gaduła
Gaduła

SEROL666 pisze:
13 kwie 2023, 23:57
azyl pisze:
13 kwie 2023, 10:02
Zacznę wchodzić zleceniami z limitem bo przez kupno po cenie rynkowej, kupuję lub sprzedaje w fatalnych miejscach.Tylko wtedy pojawia się inny problem a mianowicie gdzie dać stopa bo cena może wgl. nie naruszyć poziomu i wcześniej zawrócić, może dojść do poziomu i od razu, jak tylko go dotknie, pojawi się reakcja lub przebić poziom i świeczka lub dwie świeczki później zacznie zawracać (no albo przebije i już w ogóle nie będzie się oglądała za siebie przez pewien czas. SEROL666 miałbym kilka pytań. Jak duży musi być ruch z jakiegoś poziomu aby ten poziom Cię interesował jako potencjalne wsparcie? To musi być kilka dużych świeczek czy jakiś mały ruch wystarczy abyś już zaczął obserwować dany poziom? Co robisz gdy cena nie dochodzi do danego poziomu i zaczyna krążyć gdzieś w jego okolicach? siedzisz tylko na G/U. Tak z czystej ciekawości ile dziennie masz setupów? coś tam o analizie technicznej wiem ale posiadać wiedzę a umieć ją wykorzystać w praktyce, to dwie różne bajki.
No widzisz gdzie tego SL postawić to są dylematy - ja nie gram na indeksach więc nie pomogę a Kabel według mnie ma schematyczne zawrotki wystarczy spojrzeć na M1 czy M5 lubi kilkakrotnie uderzyć w S/R czy też LT. Respektuje często, gesto Fibo 61
Z tym pytaniem o "jak duży musi być ruch...." to nie rozumiem ?
Ile setupów nie wiem ciężko powiedzieć bo to co myślałem rano często się zmienia do póki czegoś tam nie zobaczę wszystko nieustannie konsoluje trzeba wchodzić po kilka razy bo rynek co chwile wybija BE albo SL. Tak czesto jak Ty to też nie gram i dzieki temu sporo się przegapia taki urok wchodzenia z ręki.
Pozatym spójrz na kabla 3 i 4 kwietnia piekne strzały po 150 i 130 pips. A potem konsola od popołudnia 4 do 10 kwietnia - Nawet gdybym dobrze powłaził w shorty to pewnie same BE bym co chwilę obrywał a 10 kwietnia stwierdziłem że nie będzie zmienności a tu masz ci los :roll: .
Już tłumaczę o co mi chodziło. Popatrz na poniższy zrzut (usunąłem wskaźniki żeby to było bardziej widoczne). Zaznaczyłem dwa miejsca w których była jakaś reakcja. Pierwsza z nich jest niewielka. Jedna świeca przeciętnych rozmiarów w porównaniu do kilku ostatnich świec, z widocznym dolnym i górnym knotem (co prawda ten dolny knot jest dosyć duży więc cena nie siedziała tam za długo, no ale szybko na rynek weszli sprzedający, nie było dalszej chęci na zakupy, czy coś w tym stylu). W każdym razie chodzi o to, że cena z tego poziomu zrobiła niewielki ruch w górę a gdy pojawiła się na tym poziomie ponownie, idealnie uwzględniła to wsparcie i ruszyła w górę. W drugim przypadku cena spada do jakiegoś tam poziomu a następnie mocno, z dużym impetem rusza w górę i gdy znajduje się na tym poziomie ponownie, po dłuższej walce rusza ponownie w górę. I tu pojawia się moje pytanie czy oba wsparcia będą Cię interesowały w takim samym stopniu ? mam wrażenie że pierwszy przypadek wsparcia to takie typowe wsparcie z h1 a to drugie jest z h4. tak czysto hipotetycznie gdybym tradował na h1 czy nie powinienem brać tylko tego pierwszego setupu? Wiesz, grać wsparcia na rynku który jest w trendzie ale tylko te ze swojego interwału. Ja sam sobie na milion pytań muszę jeszcze odpowiedzieć :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ