Tyle, że ja nie pisałem żeby czekać na stracie!azyl pisze: ↑13 kwie 2023, 20:58ninja nie wiem czy czytałeś mój, jeżeli to tak można nazwać, trading plan. mnie głównie interesują cofnięcia w trendzie i tam szukanie wsparcia. z tym, że problemem w tym podejściu jest to, że dokonujesz wtedy transakcji przeciwnych do trendu trwającego na niższym interwale a pewnie znasz to uczucie gdy cena nie idzie w tym kierunku w którym chciałeś. no nie jest to miłe i przyjemne uczucie. na chwilę obecną jest drogo. za drogo. raz czekałem coś około 2 lub 3 miesięcy żeby kabla zamknąć i nie najlepiej się z tym czułem. w dodatku dwa razy mogłem wyjść na plus i tego nie zrobiłem a swap wciąż naliczali.ninjaproject pisze: ↑13 kwie 2023, 12:17Odnośnie interwałów:
Weźmy za przykład GBPUSD D1:
2023-04-13_120142.jpg
Postaraj się być obiektywny i powiedz jakie były w tym kontekście korzystne ceny zakupu?
Czy teraz, w tym kontekście, ceny są korzystne ceny zakupu?
I zauważ, ilu traderów, nawet długoletnich, goni za ceną i na siłę szuka okazji?
Czy oni nie rozumieją kontekstu, czy inaczej ram odniesienia, w których tradują?
Popatrz:
2023-04-13_121058.jpg
W tym kontekście wiesz że trend spadkowy się zmienił na wzrostowy dopiero jak cena respektuje szczyt 1 jako wsparcie. A i to nigdy nie wiesz na pewno.
No to czego tu szukać na poziomie linii 2?
Wygląda na to, że dopiero teraz rynek się przebił przez ten opór i może lecieć wyżej.
Ale, bo zawsze jest jakieś "ale", tradując D1 trzeba mieć cierpliwość i czekać tygodniami, i nawet miesiącami.
To nie jest interwał na dzień, czy dwa...
Jeżeli cena wraca i daje zarobić, ale nadal nie chce iść konkretnie, to trzeba uciekać.
Cena zwykle daje dwie szanse, czasem trzy, żeby wyjść na plusie, kiedy ma się odwrócić.
Ale, czasami poleci od razu i nie da żadnej szansy...
No i, zasady zniesień Fibonacciego często dają dobre efekty, tylko jak zawsze, trzeba na tych poziomach patrzeć co cena robi.