BBB

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Bako_trader
Gaduła
Gaduła

Re: BBB

Nieprzeczytany post autor: Bako_trader »

Z rana Dax, zamknięte na +1R
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Bako_trader
Gaduła
Gaduła

SEROL666 pisze:
15 gru 2022, 22:58
Bako_trader pisze:
15 gru 2022, 20:13
1to1 pisze:
15 gru 2022, 17:32
Nie masz edge. :-)
Napewno to nie mam dyscypliny od wczoraj czekałem na podbitkę na EurUsd i short co by dało ładnie zarobić a dzisiaj wlazłem w daxa gdzie nie miałem na to planu.

Fajnie jak byś sprecyzował co dla Ciebie znaczy edge. Czy to przewaga nad rynkiem w momencie wejścia … ??jesli tak to tylko pare % sukcesu i możemy o tym porozmawiać z tym ze brak dyscypliny, chciwość i overtrading są dla mnie tematam ktore mnie mogą zabic.
To przy wypracowaniu prawidłowych schematów myślenia da Edge. A to gdzie się wejdzie to Ok jest ważne ale zależy od wielkości pozycji i całego MM wiec to tylko jakaś tam cześć składowa całości.
Pewnie chodzi mu o przeglądarkę internetową albo hedging... jedno i drugie by się przydało. Pierwsze zwiększy przejrzystość twoich screenów drugie ograniczy ryzyko :wink:
Hedging to ciekawy temat jednak nigdy go nie podejmowałem. Musiałbym to mocno przemyśleć bo to duża zmiana w strategii.

Ostatnim tyg popełniłem trochę błędów. Myśle ze cześć z nich to głupota moja i mogę podpiąć to pod overtrading

Druga rzecz to zwiększyłem kwota 1R i jest to jakiś dyskomfort psychiczny. Myśle ze trochę potrzebuje czasu żeby czuć pełny komfort ze stratami - to jest klucz ale do tego potrzebuje troche czasu i ekspozycji na ryzyko żeby mózg się przestawił. Jak mam wyniki staram się siebie challangowac co jakiś czas zwiększać kwotę 1R. Tak jest i tym razem.

1to1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 1to1 »

Edge jak w kasynie, kręcisz kółkiem i wygrywasz 7 razy pod rząd.

"brak dyscypliny, chciwość i overtrading" - Serol666 tez to ma ale jakoś zarabia.

1to1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 1to1 »

Wykończysz się psychicznie takim graniem, moim zdaniem.

Bako_trader
Gaduła
Gaduła

Moja gra oparta jest o kanał odchylenia standardowego, jeśli cena wychodzi poza gram ze wróci do średniej. Czy to jest edge ? Niewiem … Mam skuteczność z ostatniego półrocza 70% i RR kręci sie w okolicy 1/1.

To tak najprościej co mogę napisać. Wszystkich składowych systemu jest dużo to tylko określa moment wejścia w pozycje

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Bako_trader pisze:
16 gru 2022, 21:38
Moja gra oparta jest o kanał odchylenia standardowego, jeśli cena wychodzi poza gram ze wróci do średniej. Czy to jest edge ? Niewiem … Mam skuteczność z ostatniego półrocza 70% i RR kręci sie w okolicy 1/1.

To tak najprościej co mogę napisać. Wszystkich składowych systemu jest dużo to tylko określa moment wejścia w pozycje
Skuteczność nie jest edge (przewagą), ponieważ jedynie skuteczność 100% daje przewagę.
Każda skuteczność poniżej 100% oznacza, że istnieje możliwość stracenia całego zysku w jednej transakcji.
Czyli, że w skuteczności nie ma żadnej przewagi.
Przewaga nawet nie leży w RR.
Przewaga może jedynie leżeć w faktycznych zarobkach, które muszą przewyższać straty.
I tylko w tym może istnieć edge.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Bako_trader
Gaduła
Gaduła

ninjaproject pisze:
16 gru 2022, 21:57
Bako_trader pisze:
16 gru 2022, 21:38

Skuteczność nie jest edge (przewagą), ponieważ jedynie skuteczność 100% daje przewagę.

Każda skuteczność poniżej 100% oznacza, że istnieje możliwość stracenia całego zysku w jednej transakcji.
Czyli, że w skuteczności nie ma żadnej przewagi.
Przewaga nawet nie leży w RR.
Przewaga może jedynie leżeć w faktycznych zarobkach, które muszą przewyższać straty.
I tylko w tym może istnieć edge.
Zgadzam się w 100% na rynku trzeba zarabiać i wtedy masz argumenty.
Trader który zarabia ma edge.
Diabeł tkwi w szeczegolach. Piszesz ze każda skuteczność poniżej 100% tworzy możliwość stracenia kapitału. Ja sobie nie ufam i wogole nie trzymam kapitału u brokera. Wpłacam Max 2R i tyle Max stracę. Po zyskownych transakcjach wypłacam wszystko od brokera. Skladowa edge to tez umiejętne korzystanie z dźwigni która dają.. Podchodzę do tego ze jestem ułomny a jak mam za dużo kasy u brokera to tylko mogę sobie zrobić krzywdę. To jest to co wcześniej pisałem, rynkowy inwalida, nie nadaje się do trejdingu ale jak sobie zrobię proztezy, nauczę się jeździć na wózku inwalidzkim to mam szanse przetrwać.
Edge to cała filozofia która sprawia to ze potrafisz przykryć swoje słabe strony i zarobić na rynku i masz ninja racje ze nie chodzi o skuteczność czy RR …

Bako_trader
Gaduła
Gaduła

Czytam stary dziennik kolegi danbo86. Jestem na stronie 116. Czytam jak książkę i chce przeczytać całość choć trochę czasu pewnie mi z tym zejdzie
Narazie wnioski jakie mam to kwestia celu. Kolega miał jakiś cel z kosmosu na którym się fixowal typu z 1k do 100k i klapki na oczach. Myśle ze ja jednym koncie bez wypłat to było od startu skazane na porażkę bo musiał grać ostro cały czas i z każdym MC do odrobienia więcej i więcej i pętla się zaciskała.
Nie jestem nawet w połowie czytania ale historia ciekawa .. daje mi do myślenia co do mojego celu. Jest nim budowa konta na giełdę, powiązana z planem oszczędnościowym życiowym jaki mam i % przeznaczonym na forex.
Druga ważna rzecz to cięcie strat i tu w jakiś sposób zabezpieczam się mechanicznie robiąc małe wpłaty z tym ze dyscyplina jest wskazana żeby ciąć straty na 1R a nie na 2R.
Trzecia rzecz powiązana z pierwsza to ze nie mam nieskończonej ilości kasy żeby dopłacać. Selekcja wejść. Overtrading szczególnie po serii zysków jest zabójca i podejście Snajpera musi być rozwijane i stawiane w pierwszej kolejności. W tym roku potrafiłem rozegrać miesiąc na +1R i dziękuje nie gram więcej starczy mi. I to jest podejście ktore buduje kapitał i trzyma zdrowa psyche -> jednak jest to bardzo trudne ale tez konieczne. Ważniejszy przyrost kapitału niż chęć grania i łechtania ego ze mam racje. 4 R to może być bardzo dużo kasy i powinno się zaprzestać handlu miesięcznego na tym.
Ostatnia rzecz to pisać, wiedzieć a robić na żywo. Dyscyplina w realizacji celów i strategii umożliwiającej osiągniecie tych celów.
Koniec roku to czas przemyśleń i fajny dziennik dający dużo do myślenia …

Bako_trader
Gaduła
Gaduła

Plan na przyszły tydzień( przynajmniej początek tygodnia) to dax buy na zjazdach poniżej dolnej bany bolingera na H1, i EurUsd sell na górnych banach bolingera na H1.
Mam zbudowane mocne przekonanie co do zjazdu na EurUsd w perspektywie D1 i to głównie chciałbym rozgrywać. Co do dax to łapanie h1 na wyprzedaniu -> to mój cały plan na przyszły tydzień choć może ewaulowac wraz ze zmiana sytuacji na rynku …

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Bako_trader pisze:
17 gru 2022, 23:57
Plan na przyszły tydzień( przynajmniej początek tygodnia) to dax buy na zjazdach poniżej dolnej bany bolingera na H1, i EurUsd sell na górnych banach bolingera na H1.
Mam zbudowane mocne przekonanie co do zjazdu na EurUsd w perspektywie D1 i to głównie chciałbym rozgrywać. Co do dax to łapanie h1 na wyprzedaniu -> to mój cały plan na przyszły tydzień choć może ewaulowac wraz ze zmiana sytuacji na rynku …
Tydzień praktycznie świąteczny, no i koniec roku.
Daj sobie spokój z tradingiem - zacznij po Nowym Roku, tak z tydzień, dwa po.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

ODPOWIEDZ