Automatyczny Stop Loss przy otwarciu transakcji

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Cedish
Bywalec
Bywalec
Posty: 11
Rejestracja: 28 mar 2012, 23:15

Automatyczny Stop Loss przy otwarciu transakcji

Nieprzeczytany post autor: Cedish »

Cześć,

Ktoś się orientuje czy można ustawić w MT4 tak, żeby przy otwarciu transakcji automatycznie był ustawiony Stop Loss, np. na 5 pipsów? Nie chodzi mi o Trailling Stop, bo tam można minimalnie 15 pipsów ustawić, a mi zależy na tym żeby było mniej.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4485
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Automatyczny Stop Loss przy otwarciu transakcji

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Tak, jest kilka metod.
1. Jeżeli pozycję otwieramy z szybkiego kliknięcia, to kursorem możemy przeciągnąć linię pozycji w kierunku SL. To samo możemy zrobić w kierunku TP.
2. Jeżeli pozycję otwieramy z wyskakującego okna "Nowe zlecenie" (F9), to możemy wpisać ceny SL i TP.
3. Możemy zastosować skrypt.
4. Możemy zastosować EA.

PS: Jeżeli broker ma minimalną odległość poziomu Stop, to nie można SL ustawić na mniejszej odległości.
Można zastosować EA, które nie postawi zlecenia SL, ale wyśle zlecenie zamknięcia pozycji, gdy strata wyniesie zadaną ilość np. punktów, lub kwotę. Natomiast, broker ma informację, że zlecenie zostało zamknięte przez EA, więc na pewno po jakimś czasie się zorientuje i będą kłopoty, nawet możliwie skutkujące niemożliwością wypłaty pieniędzy.

Radzę poszukać brokera, który nie ma ograniczeń co do odległości Stop.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
tedi
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2020, 10:54

Re: Automatyczny Stop Loss przy otwarciu transakcji

Nieprzeczytany post autor: tedi »

Witam mam identyczne pytanie, z tym że jak dla mnie może być większa ilość punków byle dało się podczas otwierania pozycji jednym kliknięciem zawsze mieć ustawione automatycznie sl na np. 20 pipsób. Niestety czasem coś się zawiesi i już kilka razy mnie skasowało z powodu np zaniku połączenia. Wiem ze można to niby zrobić przesuwając myszką po otwarciu pozycji, jednak jest to moment w którym gdy coś pójdzie nie tak pozycja pozostaje bez Sl a to już poważny problem dla konta. Proszę o podpowiedź

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4485
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Automatyczny Stop Loss przy otwarciu transakcji

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

tedi pisze:
28 paź 2022, 12:40
Witam mam identyczne pytanie, z tym że jak dla mnie może być większa ilość punków byle dało się podczas otwierania pozycji jednym kliknięciem zawsze mieć ustawione automatycznie sl na np. 20 pipsób. Niestety czasem coś się zawiesi i już kilka razy mnie skasowało z powodu np zaniku połączenia. Wiem ze można to niby zrobić przesuwając myszką po otwarciu pozycji, jednak jest to moment w którym gdy coś pójdzie nie tak pozycja pozostaje bez Sl a to już poważny problem dla konta. Proszę o podpowiedź
Jak stracisz łącze internetowe, to EA też nie pomoże, ale masz tu takie proste.
Ono ustawi SL i TP według tego co wpiszesz jak tylko znajdzie zlecenie bez.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

ODPOWIEDZ