1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem
-
- Fanatyk
Re: 1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem
Odwrotnie mała skuteczność
przykładowo 33%
10zyskownych
20 stratnych
10x2=20
20x1=20
20=20
konto nie zarabia
przykładowo 33%
10zyskownych
20 stratnych
10x2=20
20x1=20
20=20
konto nie zarabia
Myśle, że poddając wykres analizie nie byłoby problemu to udowodnić. Zawsze myślałem, że dla wszystkich jest oczywiste, że im większy TP a mniejszy SL to skuteczność spada. Widać się myliłem
Tylko przypomne że:
- większość czasu rynki sa w konsoli (3/4 czasu ich trwania a nawet niektórzy twierdzą, że ok. 80%)
- cena do bardziej oddalonego TP ma do "przebycia" dłuższą droge i dotarcie do niego trwa dłużej
- TP i SL to nie to samo co rzut kostką w której wynik jest jednoznaczny i trwa tyle samo co każdy inny
- ninjaproject
- Maniak
Tak, poddając wykres historyczny analizie mógłbyś to wykazać, tylko że nie byłaby to metoda naukowa, ponieważ byś analizował to co już było i już to widzisz, co wpływa na twoją analizę, która się staje nieobiektywna. Na wykresie historycznym możesz sporo rzeczy wykazać, które nie są prawdą w czasie rzeczywistym.Cblondyn pisze: ↑12 wrz 2022, 09:28Myśle, że poddając wykres analizie nie byłoby problemu to udowodnić. Zawsze myślałem, że dla wszystkich jest oczywiste, że im większy TP a mniejszy SL to skuteczność spada. Widać się myliłem
Tylko przypomne że:
- większość czasu rynki sa w konsoli (3/4 czasu ich trwania a nawet niektórzy twierdzą, że ok. 80%)
- cena do bardziej oddalonego TP ma do "przebycia" dłuższą droge i dotarcie do niego trwa dłużej
- TP i SL to nie to samo co rzut kostką w której wynik jest jednoznaczny i trwa tyle samo co każdy inny
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Pleciesz bzdury bo pisze o rzeczach które występują od zawsze i będą nadal obowiązywaćninjaproject pisze: ↑12 wrz 2022, 13:00Tak, poddając wykres historyczny analizie mógłbyś to wykazać, tylko że nie byłaby to metoda naukowa, ponieważ byś analizował to co już było i już to widzisz, co wpływa na twoją analizę, która się staje nieobiektywna. Na wykresie historycznym możesz sporo rzeczy wykazać, które nie są prawdą w czasie rzeczywistym.Cblondyn pisze: ↑12 wrz 2022, 09:28Myśle, że poddając wykres analizie nie byłoby problemu to udowodnić. Zawsze myślałem, że dla wszystkich jest oczywiste, że im większy TP a mniejszy SL to skuteczność spada. Widać się myliłem
Tylko przypomne że:
- ninjaproject
- Maniak
A ty, jak zwykle, nie rozumiesz tego, co czytasz.Cblondyn pisze: ↑12 wrz 2022, 13:17Pleciesz bzdury bo pisze o rzeczach które występują od zawsze i będą nadal obowiązywaćninjaproject pisze: ↑12 wrz 2022, 13:00Tak, poddając wykres historyczny analizie mógłbyś to wykazać, tylko że nie byłaby to metoda naukowa, ponieważ byś analizował to co już było i już to widzisz, co wpływa na twoją analizę, która się staje nieobiektywna. Na wykresie historycznym możesz sporo rzeczy wykazać, które nie są prawdą w czasie rzeczywistym.Cblondyn pisze: ↑12 wrz 2022, 09:28
Myśle, że poddając wykres analizie nie byłoby problemu to udowodnić. Zawsze myślałem, że dla wszystkich jest oczywiste, że im większy TP a mniejszy SL to skuteczność spada. Widać się myliłem
Tylko przypomne że:
Ja nie pisałem tutaj o tych 3-ch oczywistościach, tylko o tym, co pogrubiłem.
Chociaż, "cena do bardziej oddalonego TP ma do "przebycia" dłuższą droge i dotarcie do niego trwa dłużej" to też nieprawda, ponieważ czasami dana odległość może zająć kilka godzin, kilka dni, albo kilka sekund.
- ninjaproject
- Maniak
Twoja teza właśnie padła, sromotnie!Cblondyn pisze: ↑12 wrz 2022, 09:28Myśle, że poddając wykres analizie nie byłoby problemu to udowodnić. Zawsze myślałem, że dla wszystkich jest oczywiste, że im większy TP a mniejszy SL to skuteczność spada. Widać się myliłem
Tylko przypomne że:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nawet nie zrozumiałeś tezy i nadal piszesz bzdury
- ninjaproject
- Maniak
Masz jasno cytat z tego co napisałeś.
Jeżeli ty sam nie rozumiesz tego, co piszesz, to masz poważny problem!
Obrazek pokazuje, że odległość TP nie ma nic wspólnego z czasem, jaki jest potrzebny na pokonanie tej odległości.
Widze, że jie za bardzo zrozumiałeśninjaproject pisze: ↑13 wrz 2022, 15:27Masz jasno cytat z tego co napisałeś.
Obrazek pokazuje, że odległość TP nie ma nic wspólnego z czasem, jaki jest potrzebny na pokonanie tej odległości.
Rozumiesz co to znaczy bardziej oddalony TP? Czyli taki który jest dalej postawiony od postawionego bliżej otwartej pozycji? I teraz zagadka. Na tym wykresie do którego cena dotarła szybciej? Ten ustawiony na 4070 czy na 4020?
I ogólniając. Cena jesli ma do przebycia dłuższa drogę trwa to dłużej. Uwzlędniając średnią zmienności dla danego rynku.
- ninjaproject
- Maniak
Znowu piszesz głupoty!Cblondyn pisze: ↑13 wrz 2022, 15:52Widze, że jie za bardzo zrozumiałeśninjaproject pisze: ↑13 wrz 2022, 15:27Masz jasno cytat z tego co napisałeś.
Rozumiesz co to znaczy bardziej oddalony TP? Czyli taki który jest dalej postawiony od postawionego bliżej otwartej pozycji? I teraz zagadka. Na tym wykresie do którego cena dotarła szybciej? Ten ustawiony na 4070 czy na 4020?
I ogólniając. Cena jesli ma do przebycia dłuższa drogę trwa to dłużej. Uwzlędniając średnią zmienności dla danego rynku.
Nigdy nie wiesz, kiedy nagle pierdzielnie, czyli inaczej pisząc, kiedy gwałtownie zmieni się dynamika i zasięg zmiany ceny w czasie. Średnia zmienność jest jakąś tam informacją, ale o niczym nie świadczy.