Jak masz sporo czasu i jedziesz na demo to jeśli mogę coś poradzić w kwestii DayTrading - tak w punktach. Jak będzie trza to rozwinę:Charlie Sorrow pisze: ↑01 lip 2022, 13:22Tak się akurat składa, że na trading mam bardzo dużo czasu i jestem w stanie śledzić wykresy na bieżąco.
...................................... Póki co tylko wirtualnie.
Nie zależy mi na dużych zyskach, dlatego wolę małe pozycje, na których uda mi się zarobić choć kilka złotych. Dlatego czasem próbuję swoich sił w scalpingu.
1. Niech depo będzie miało wartość zbliżoną/podobną do przyszłego realnego depozytu
2. Od samego początku podepnij się po myfxbook dla siebie - tam staty Ci pokażą co sądzą o Twoim tradingu
3. Zarządzanie kapitałem jest najważniejsze
- dobierz tak pozycję aby nie wpływała na ciebie i SL na rozsądnym poziomie - na wąski SL przyjdzie czas
- skuteczność na trzeciorzędne znaczenie
- tnij straty nie przetrzymuj minusów bo blokujesz kapitał no i siebie (Mega DD są dla amatorów)
4. Co do wejść:
- DT to teraz praktycznie scalping tyle że pozwalamy zyskom rosnąć
- Nie wiem jaki masz system wejść - jeżeli tzw. uznaniowy to możesz długo ćwiczyć (ale zawsze działa p.3 pierwszy myślnik)
- Poćwicz piramidowanie - to potrafi znacząco zwiększyć depo
5. Skoro ćwiczysz na depo to rób dobre wejścia jak cena się 2 razy odbiła to prawdopodobnie zrobi to 3 raz nie czekaj na "potwierdzenie" kierunku. Poszukaj sobie instrumentu który zmienia kierunki na schematycznych i powtarzalnych formacjach
6. W momencie wchodzenia w rynek nie ma czegoś takiego jak "dobre" wejście.
7. Trading ma być nudny
8. Magiczne zdanie: "Trade what you see, Not what you think". Myśl o nim codziennie
9. W DT najwięcej czasu zajmie pokonanie drogi od 0,01 Lota do 1 Lota na trade potem już z górki
10. Nie siedź na niskim TF non stop warto się przełączyć na wyższy można więcej zobaczyć no i analizę zacząć od D1 danego instrumentu