1. Te "kilka stówek" kóre miałem wpłacić - w końcu stanęło że będzie to 200PLN - wynika to z tego, że stosując moją strategię i grając najniższymi stawkami, mogę takie depo wyzerować w tydzień, średnio mi wystarczy trafić na 15 stratnych na początku i koniec gry. Zaznaczam to w tym miejscu, bo wyniki (poza dzisiejszymi) opublikuję dopiero w weekend, żeby było jasne, że z tak mikroskopijnym depo biorę pod uwagę że w piątek może nie być na otwarcie pozycji. Backtesty pokazują, że serie bywają różne, i o ile mogę na taką trafić po wcześniejszej serii zyskownych, równie dobrze mogę trafić znacznie gorzej ... Zaznaczam oczywiście, że te 15 stratnych z rzędu to absurdalnie czarny scenariusz

2. Strategia: prosta średnia krocząca, krótkoterminowa, interwał H1. Kupuję gdy Bid przekroczy SMA od dołu, pod warunkiem, że maximum poprzedniej świecy H1 znajduje się pod średnią. Sprzedaję w odwrotnej sytuacji.
SL obliczony jako max/min z ostatnich 5-ciu świec H1 plus trochę pipsów w zależności od instrumentu. TP obliczony tak, aby wynosił 1.65 SL.
Jest też limit wysokości SL, obliczony jednak na podstawie ATR. Konto REAL, zlecenia wykonuje EA na VPS 24/5
3. Zastrzegam, że jest tutaj pewien element losowości: dozwolona jest tylko jedna pozycja na instrumencie. Nie jest brany pod uwagę trend wyższego rzędu (testowałem sporo takich strategii), ze względów o których nie chcę się rozpisywać. Tak więc kto pierwszy (SELL czy BUY) ten lepszy.
4. Strategia ma jeszcze kilka drobnych detali, jest wynikiem dłuższych testów i dłuższych przemyśleń w ogóle

5. Są sytuacje, gdy warto piramidować. Wtedy wchodzę do akcji ja - i niestety jest to najsłabsze ogniwo mojej strategii

6. Na razie gram tylko na SP500 i EURUSD, oczywiście pierwszy dzień to zawsze musi być wystawienie tradera na próbę

Wiem, że z perspektywy tego co się działo w ostatnich dniach, należałoby grać L-ki. Ale EA załączone po 9 rano. W tym czasie nie zaistniał sygnał BUY zgodny z tą strategią. Za to pojawiły się sygnały SELL, powiem, że gdyby rynek zachował swoją zmienność z ubiegłego tygodnia, to wcale TP nie byłyby nierealistyczne.
I tak S&P zabrakło bardzo niewiele do TP. Natomiast na edku, SL-ka wzięta co do pipsa niemalże, po czym nastąpił powrót. Zasadniczo ładnie tam był opór, ale jak pisałem wyżej - do SL biorę pod uwagę ostatnie 5 godzin. Niestety takie sytuacje będą się zdarzać i trzeba się z nimi pogodzić. Backtesty wyraźnie pokazują w jaki TP mierzyć (nie licząc tych najbardziej korzystnych, grubo powyżej TP=5 SL )
O ile nie nastąpi ta sytuacja, kiedy mam prawo piramidować - nie ruszam ani SL, ani TP
Niebezpieczne są dla tej strategii jednostajne trendy pozbawione większych korekt, o tyle jest realna szansa na profitowanie przy bardziej nieregularnych trendach i wszelkiego typu konsolidacjach.