Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
basell
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: basell »

no i powiem wam , że dzisiaj sam zgłupiałem - zadzwoniłem jeszcze raz i mówią co innego a właściwie to należy wystąpić o interpretacje bo inaczej to oni nie mogą nic wiążącego powiedzieć.
Jeżeli chodzi o kurs to należy brać kurs obowiązujący danego dnia. Czyli z dnia wcześniejszego.

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

ziemson pisze:Do wyjasnienie zostaje jeszcze to z jakiego dnia maja byc kursy odpowiednio dla przychodow i kosztow.
USTAWA
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych
Przychody:
Art. 17. pkt 1b

Koszty:
Art. 22 pkt 1 zdanie 2

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziemson »

basell pisze:no i powiem wam , że dzisiaj sam zgłupiałem - zadzwoniłem jeszcze raz i mówią co innego a właściwie to należy wystąpić o interpretacje bo inaczej to oni nie mogą nic wiążącego powiedzieć.
Jeżeli chodzi o kurs to należy brać kurs obowiązujący danego dnia. Czyli z dnia wcześniejszego.
To teraz pytanie do Godota, jaki kurs bierze jego arkusz?

Godot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Godot »

Pod tym adresem jest arkusz ze średnimi kursami NBP.http://www.nbp.pl/kursy/archiwum/2008.xlsW tym arkuszu w kolumnie A znajduje się data. Jeżeli po kursie bieżącym to data z kolumny A = data zamknięcia pozycji, jeżeli z dnia poprzedniego to data A poprzednia (wiersz wyżej). Najlepiej ściągnijcie arkusz NBP I porównajcie, wtedy wszystko będzie jasne.
Jeżeli wyraziłem się niejasno proszę o pytania.
Nie sądzę, by ktokolwiek był na tyle mądry, aby ocenić, co jest możliwe, a co nie.

Fovor
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fovor »

Ja mam pytanie natury technicznej. Jesli zaklad rozliczyl sie z moich rocznych dochodow uzyskanych przeze mnie w roku podatkowym 2008 (PIT-40), bo byla taka mozliwosc, zeby samemu nie trzeba sie rozliczac, to czy nadal moge rozliczyc sie z dochodow uzyskanych na forex?, czy to trzeba uwzglednic razem gdy sie sklada tego pita o dochodach i teraz jest juz za pozno?

Mam nadzieje ze wyrazilem sie dosyc jasno, o co mi chodzi.

kapi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kapi »

Wrzucam dwa PIT i statementy z XTB. Statement jest w juz w formacie excela mozecie sobie policzyć, porównac. W obu przypadkach wyglada to tak, że XTB zysk z danej transakcje wrzuca do przychodów, a strate do kosztów. Oprócz tego do przychody i koszty są powiększane o wpłaty na rachunek!!!.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

O cos takiego prosilem wlasnie na watku XTB! Dzieki! Ale z tym, ze wplata na rachunek to przychod a wyplata z rachunku to koszt... to sam bym nie wymyslil :?
Mysle, ze kapi zasluzyl na pochwale! Wlasnie, jak udziela sie pochwal?

Dodano po 31 minutach:
kapi pisze: Oprócz tego do przychody i koszty są powiększane o wpłaty na rachunek!!!.
Ale z tym to tak nie do konca chyba. Bo w pierwszej chwili tez tak pomyslalem, ale w ostatecznym rozrachunku, wplaty i wyplaty nie sa uwzgledniane...

kapi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kapi »

ziemson pisze: Ale z tym to tak nie do konca chyba. Bo w pierwszej chwili tez tak pomyslalem, ale w ostatecznym rozrachunku, wplaty i wyplaty nie sa uwzgledniane...
Dokładnie to wygląda to tak :
w pierwszym pit
przychód to suma transakcji zyskownych + 12000
koszt to suma transakcji stratnych + 12000
12tys to suma wpłat na ten rachunek, wypłat było też akurat 12 tys,
w drugim pit
przychód to suma transakcji zyskownych + 56500
koszt to suma transakcji stratnych + 56500
56500 to suma wpłat na ten rachunek,
W ostatecznym rozrachunku nie ma to znaczenia, ale przychody i koszty są zawyżone i to nie wiem po co.
Zadzwoniłem do XTB, Pani mnie wysłuchała poprzełączała po różnych działach i w końcu połączenie się przerwało :)

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak, rzeczywiscie... w pierwszej chwili zrozumiale to wogole inaczej. Ale ostatecznie wyglada to tak, ze do przychodu dodaja sume wplat/wyplat tylko po to by potem ja wrzucic do kosztow. Nie zdziwiwe sie, za za 2 tyg. dostaniesz korekte pita z tlumaczeniem na blad systemu informatycznego :lol: Swoja droga, bym ich jeszcze pomeczyl telefonami. Bo pit pitem, ale podatnik, mimo bledow w picie, musi sie rozliczyc bezblednie...

jacenty 64
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacenty 64 »

Witam .Ja dzisiaj z IDM PIT-a dostałem i dochód jest wyliczony jako różnica między pozycjami zyskownymi a stratnymi . Pozycje zyskowne - przychód , pozycje stratne -koszty uzyskania przychodu .W bardzo miłym piśmie Pan Prezes informuje , że ewentualne koszty typu opłaty za prowadzenie rachunku , prowizje itd mam sobie sam doliczyć i ująć je w PIT 38 jako koszty uzyskania przychodu . Na szczęście nie ma żadnych dodatkowych kosztów , więc pozostaje wpisać pozycje w PIT 38 i pomnożyć przez 19% . pozdrawiam-jacenty64
Lasciate ogne speranza

ODPOWIEDZ