qdl pisze: ↑05 kwie 2022, 21:38
trisidginto pisze: ↑05 kwie 2022, 19:17
A jeśli chodzi o ProfitFactor to również jest to zazwyczaj używana nazwa dla pojęcia, jak opisałam wcześniej. Nie ma znaczenia czy ocenia się go na podstawie tej czy innej platformy. W powiązaniu z innymi charakterystykami/parametrami daje dobry obraz wyników gry.
Jakoś ubzdurałem sobie, że ProfitFactor może być błędnie zaimplementowany w MT4. Ale nie, nie jest

Wszystko jest ok... tylko to po prostu mało użyteczny wskaźnik, niepotrzebnie zajmujący miejsce w tabelce (IMO).
Profi Factor osiągany realnie przez tradera to jeden z podstawowych wskaźników wydajności tego tradera.
Drugim jest skuteczność, czyli stosunek transakcji stratnych do transakcji zyskownych.
Te dwa wskaźniki pozwalają na obliczanie optymalnego ryzyka, jakie trader, czy EA, powinno stosować.
Nie ma innych wskaźników na podstawie których można obliczyć optymalne ryzyko.
Interesuje mnie realna osiągana stopa zwrotu przez strategię automatyczną.
O tym przekonasz się wrzucając robota na wykres LIVE. Inaczej się nie da
Nie przypuszczam, żeby ktokolwiek był chętny pokazać realne wyniki jej/jego robota.
Nie spotkałem się z czymś takim.
Sam nie stosuję robotów automatycznych, ale je piszę na zamówienie.
Napisałem ich sporo, i jeszcze nikt nie wrzucił mi jakichś miernych 10% z tych teoretycznych milionów, które miał dany robot generować.
Jaki max drawdown jest do zaakceptowania przy takiej stopie ?
1. Taki, który nie spowoduje wyłączenia robota przez operatora.
2. Taki, który nie doprowadzi do MC.
Maksymalne obsunięcie kapitału w danej liczbie transakcji nie może przekroczyć zysku osiągniętego w analogicznej liczbie transakcji, inaczej nie zarobimy. Uważam, że optymalne, maksymalne obsunięcie kapitału nie powinno przekroczyć 50% zysku osiągniętego w takiej samej liczbie transakcji. Czyli, jeżeli np. w 10-ciu transakcjach osiągnęliśmy zysk, to ten zysk jest naszym 100%, i teraz, jeżeli w np. w 5-ciu kolejnych transakcjach nastąpiło 50%-owe obsunięcie z tych 100%, to tyle i tylko tyle.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.