Badam temat i... opadam
Więc trzeba się znać na astro sprawach? Tu chyba zginąć można
"within the circle forms the square..."
W.D, Gann http://www.lunarplanner.com/HolyCross.html
Czy jest tu ktoś aktywny na forum kto daje z tą strategią radę? Jak ma wyglądać taka strategia?
Dawno nie odwiedzalem tego forum i postanowilem odrobic troche zaleglosci.
EUR/USD
Poprzelamaniu granicy okna czasowego cena (~1.37) cena uderzyla w projektowany cel dolna granica okna czasowego (~1.27)
Piatek pokazal ze dolna granica wytrzyma w nastepnym tygodniu wiec cena jest przygotowana do "rozbujania" wzdluz zoltej kropkowanej i niebieskiej kreskowanej linii, ktore wyznaczaja kat nowego wzrostowego kanalu cenowego, cena powinna uderzyc ponownie w gorna granice okna czasowego (okolice 1.36).Zlamanie glownej linni wsparcia(zolta) to sygnal sprzedazy. Przy 1.36 powinna nastapic decyzja gdzie dalej.
AUD/JPY
Czasami wydarzania na swiecie sa wazniejsze niz sily kosmiczne
i panika bierze gore nad umyslem.Ale ponownie zgodnie z zasadami siatki
po przelamaniu glownej linii wsparcia trendu wzrostowego(zolta kropkowana okolice 64.00) nastapila dalsza wyprzedaz AUD wzdluz linii spadku(czerwona kreskowana) .
AUD/JPY moze zaczac rowniez sie wspinac poniewaz w okolicy sa linie wsparcia, projektowanym celem moze stac sie 71-72
Mam nadzieje ze nie przynudzam i jest to chociaz troche zrozumiale i pomocne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po przelamaniu wczoraj pobocznej lini wsparcia(niebieska 60.00) cena spadla do granicy okna czasowego w okolicach 58.70 gdzie miala miejsca walka (konsolidacja), jako ze cena nadal jest powyzej glownej linni wsparcia kupuje na spadkach. Na EUR/JPY widac to znacznie lepiej, tutaj mialo miejsce odbicie od glownej linii wsparcia.
EUR/USD
Byki uratowaly sie na granicy okna czasowego 1.2725 cena powoli wraca powyzej glownej linii wsparcia.Sytuacja jest nie pewna, ponizej 1.2725 nastepny cel to 1.26 a pozniej juz tylko 1.20 malo prawdopodabne zwazywszy na dzisiejsza akce na Wall street ale w koncu to FX.
Plan jest nastepujacy
EUR/JPY
1 TP ~119
krotka ponizej 115
AUD/JPY
1 TP ~61
krotka ponizej 56.70
EUR/USD
1 TP 1.36
krotka ponizej 1.27
Wszystko sie moze zmienic z powodu wydarzen na swiecie.
Dodano po 12 godzinach 9 minutach:
EUR/JPY and AUD/JPY
cele trafione bezblednie tym razem
stad mamy dwa kierunki 121 lub 115 dla eurojena i 63.50 lub 57.50 dla ausijena
wybierzcie kierunek zgodnie z waszym systemem
ja stawiam na dalsza wyprzedaz jena po malej korekcie
Patrzac z punktu widzenia siatki mamy przebita granice okna czasowego na 1.27.
W tej chwili nastepna granica do pokonania 1.26.
Z punktu widzenia momentum istnieje duze prawdopodobienstwo iz zostanie ona zlamana(moze nie od razu) a ponizej jest tylko 1.17-1.20 a wszystkie te atrakcje jeszcze w tym miesiacu.
Chwilowo cena sie porusza po ziemi niczyjej .1.26-1.27
Cene sie przesunela do kolejnego okna czasowego
zasieg cenowy konsolidacji 1.2850-1.2550
Pod nami przepasc i masa Sell Stopow nad nami wiele zlecen Sell Limit ale takze sporo Buy Stopow powinno byc niezla zabawa
Dodano po 8 minutach:
Crossy jena
Nadal w trendzie wzrostowym poniewaz trend idzie pod katem zoltej linii co bylo juz mowione wiele razy i dopoki linia trzyma nie warto myslec o powaznych szortach znacznie lepiej kupowac na spadkach w poblizu emek.
eurojen 124
ausijen 64
Tak to moze wygladac.
Dodano po 5 godzinach 20 minutach:
uderzona niemal co do pipsa
pierwsze TP zrealizowane
Trochę splotę wątek Ganna z astrologią.
Wrzucam fragment z przedmowy do książki Bayer, George - "Stock and Commodity Traders - Hand-Book of Trend Determination": George Bayer did not concentrate on traditional Astrology, but looked instead to the Ancients and their writings for inspiration that would show him the rules that made the market go up and down. He understood that in order to get beyond a certain point of understanding of the mundane world it was necessary to study the spiritual and the abstract. When the mind had been expanded by these studies, it could handle the mundane with greater ease. In his "Turning 400 Years of Astrology to Practical Use and Other Matters", the "Other Matters" referred to are the origin of words, the philosophy of Paracelsus, the writings of Goethe,etc., all of which en-light-en the mind.
A customer brought in a list of books that were used by W.D.Gann. Some are straight Astrology, but others are more esoteric - "The Key to the Bible and Heaven", "God-Man, The Word Made Flesh", "The Philosophy of Natural Magic", etc. Gann, too, knew the value of study of the esoteric and the spiritual.
Students of the writings of Bayer and Gann will find the following books (from Gann's list and available from The Universe Bookstore, Brampton, Ontario) of use:
Ahmad's "Mysteries of Sound and Number"
Raphael's "Mundane Astrology"
Alan Leo's "Mars, The War Lord"
Sepharial's "Astrology"
Larsen's "Key To The Bible and Heaven"
Alvidas "Science and Key of Life" 7 volumes
Wemyss "Wheel of Life, or Scientific Astrology" 5 volumes
Sepharial's "Silver Key"
Sepharial's "Directional Astrology"
Johndro's "The Stars"
Johndro's "The Earth in the Heavens"
Alan Leo's "Astrology For All"
Sepharial's "Manual of Astrology"
Pearce's "Textbook of Astrology"
Sepharial's "Cosmic Symbolism"
Sepharial's "Eclipses in Theory and Practice"
Agrippa's "Philosophy of Natural Magic"
Carey's "God-Man: The Word Made Flesh"
Carey's "Chemistry Wonders of the Human Body".
Aby rozgryźć Ganna, trzeba wydeptywać ścieżki, którymi on podążał. Może ktoś posiada którąś z tych pozycji ?!? Wrzucam zapytanie, sam również zaczynam przeszukiwać pokryte zero-jedynkowym kurzem internetowe regały.
P.S. Wrzuciłem tego samego posta do wątków "Gann" i "Astro trading - Niesprawdzone elementy strategii"
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.
Ts_A pisze:reptile napisał:
Ts_A piszesz w wątku Gann'a, ale Templar lub inni spytali by się jak pokręcić i ustawić ten szalony emblem i jak go czytać. Ja chcę np. o to m.in. zapytać.
Napiszesz jak się z tego korzysta?
No to pytaj przyjacielu. Czego nie rozumiesz przeciez wszystko opisalem w watku o gannie i na forexfactory.Niestety tej siatki nie narysujesz w MT4 bo jest sk..pod wzgledem rysowania trwalych lin trendow.
Otworz sobie demo na Oandzie (chyba ze masz juz real to wydziel subkonto z kilkoma $) skopiuj moja siatke np na EUR/USD i bedziemy dalej kontynuowac nauke.
Inaczej to jest rozmowa z slepym o kolorach.
@ Ts_A
Mam dylemat, nie podoba mi się ta Oanda
Co jest nie tak w MT4 z tymi liniami trendu ?
Drugie pytanie to czy korzystasz z Gann Whell i Square of 9 ?
FX TEAM pisze:Że Gann był zaye... każdy wie, ale czy ktoś wie jak grać jego technikami?
Ja wiem że Gann był typowym nieudacznikiem na giełdzie, jednak był sprytny i zarabiał na swoich pseudo wskaźnikach, po jego śmierci jakieś cwaniaczki podłapali temat i dalej gonili ten siet.