DayTrading: Środa 23.03.2022

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
ForumBot
Maniak
Maniak

DayTrading: Środa 23.03.2022

Nieprzeczytany post autor: ForumBot »

Zapraszam do wymiany uwag i opinii na temat dzisiejszej sesji.

Regulamin działu DayTrading:

1. W wątku DT omawiamy bieżąca sytuacje na rynku i to co dotyczy danego dnia. Od dłuższych prognoz jest dział [url=https://forex-nawigator.biz/forum/prognozy-komentarze-analizy.html]Prognozy, komentarze, analizy[/url]
2. Zamieszczamy tylko i wyłącznie swoje analizy. Nie kopiujemy z innych serwisów.
3. Komentarz do własnej analizy nie może mieć charakteru rekomendacji. (to nie jest dział z sygnałami)
4. Kłótnie, ataki na innych użytkowników są niedopuszczalne.
5. Nie zaśmiecamy wątku. (wypowiedzi w stylu: "dałem S", "ja kończę na dziś" itp. jak i chwalenie się swoimi statami)

Nagminne łamanie powyższych zasad będzie skutkować nałozeniem zakazu pisania do końca bieżącego tygodnia.
Recydywa będzie karana ostrzeżeniami.
Przypominam że ponadto obowiązuje [url=https://forex-nawigator.biz/forum/regulamin-forum-nawigator-biz-t11778.html]Regulamin Forum[/url]

Przedstawione poglądy, oceny, opinie i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autorów i nie mają charakteru rekomendacji do nabycia lub zbycia albo powstrzymania się od dokonania transakcji w odniesieniu do jakichkolwiek walut. Poglądy te jak i inne treści nie stanowią "rekomendacji" lub "doradztwa" w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte lub zaniechane na podstawie poniższych analiz ponosi inwestor.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Środa 23.03.2022

Nieprzeczytany post autor: XAB »

Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zakaven »

Post autor: olds » 22 mar 2022, 18:27

Po wielu latach obserwacji rynków jestem zdania, że rynki mają prostszą strukturę. Następny ruch zwykle ma taki sam zasięg jak poprzedni. Od lat stosuję poniższą technikę odmierzania zasięgów:
Obrazek
Jak widać odcinek zaznaczony jako numer 1 powielał odległość pierwszej fali (ze względu na głęboką korektę uwzględniał ją przy odmierzaniu docelowego poziomu 4481. Odcinek zaznaczony jako 2 powielał z kolei wcześniejszy ruch (odmierzany bezpośrednio bez uwzględniania korekty) i docelowo do 4516. Spróbujcie, to naprawdę działa, chociaż bywa zaburzone przez mijane poziomy (wcześniejsze H lub L). Podobnie było na edku z dojściem do poziomu 1,1040 (tu mógł również zadziałać opór na wcześniejszym swingu, ale jak pisałem ruchy mierzone bywają zaburzane i ograniczane wcześniejszą strukturą rynku)

PS. powinienem dodać, że powyższe uwagi nie stanowią żadnej "złotej reguły" i trzeba czasami dobrze się przyjrzeć o co szło. Ten pierwszy ruch miał prognozowany zasięg nie tylko jako uwzględniający korektę, ale część rynku widziała go jako odłożonego w całości. do poziomu 4505 : Obrazek

Stąd rynek na końcu się zawahał i częściowo realizował zysk na 4505 i częściowo próbowano dociągnąć 4516.
Skomentujcie jeśli uważacie powyższe za brednie.

Dzięki olds, tego tu trzeba. Ja znaleźć słów takich nie potrafię, abym trafnie skomentować mógł, więc posłużę się słowami klasyka:
https://www.youtube.com/watch?v=l6JwCq7evaQ :lol:
Btw. Można już walić esy? Bo doczekać się nie mogę :lol:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2022, 09:30 przez zakaven, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

USDJPY m30
120,90 MOO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

ZAKAWEN
robią na wielu INDEKSACH TO SAMO gorka dolek i powrot
nie mozna tylko na sile szukac wejscia w pozycje
a pilnowac wyraznie ramek np z m15 i nie tracic czasu na bzdurne wejscia w srodku
tylko co jakis czas jest albo wieksze zeejscie w dół lub wyraznie w gore i tu nie wolno sie zagapic
TAK JAK TERAZnp na ropie 108,xx-111,xx szczyt 113,xx wywala to kiedys ale w ktora strone a to rybka
bo w miedzyczasie zarobilem dosc na tych 3 czy 2 pkt jadac lki na ski
w krotkim czasie bylo 4 raZY GORKA DOLEK I TERAZ 110XX I DUMAJA
Aja sobie pykam i zarabiam na ssss bo zakladam pojscie w dol
i mam mocno w dpie to ze mnie strasza tymi podbitkami w gore
ropa wti skt i DT
https://zapodaj.net/a5f7496b39fb0.jpg.html
bo skracam dobre esy i tyle nie musze na wszystkich te 2-3pkty zarabiac wystarczy na 1dnej potem z 5
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

gregorio99
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gregorio99 »

kalendarz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

EDEK
i do obiadu pap bo szkoda czasu nara
https://zapodaj.net/a29bc0d5e79b1.jpg.html

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

EU
09890 wytrzyma jako wsparcie?
moim zdaniem dalsze osłabienie euro
dywergencja macd na H4

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mistyfikator »

Siemka
Co myślicie o GOLD?
Ja byłem przekonany o istnieniu trendu spadkowego i wpakowałem sie w SELL. A tu nagle zaczęło konsolidować.
Niby skończyło się straszenie wojną totalną, okazało się, jaką to Rosjanie mają armię i poza tą atomówką i rakietami konwencjonalnymi nie mogą światu zagrozić militarnie.

Tak więc uznałem te over 2000$ za typowy wystrzał w takich sytuacjach i skoro znaleźli się nabywcy w tej cenie (a przede wszystkim udało się sprzedać tym, którzy wpakowali się na poprzednim over 2000$!), to pora zejść do poprzednich rynkowych cen w okolicy 1800$.
Technicznie teraz rośnie, ale z dalszej perspektywy to wygląda trochę jak trójkąt zniżkujący (tak od 16 marca na H1) - zobaczymy co dalej.

Niepotrzebnie się w to wpakowałem. Muszę pamiętać, że GOLD na CFD to nie najlepszy pomysł: punkty SWAP i perspektywa wielodniowego trzymania pozycji - szkoda trochę blokować margin na tak trudny i zazwyczaj konsolidujący instrument.

Awatar użytkownika
dopra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dopra »

Też jestem na pokładzie gold, też nie wiem co nim zrobić mam longa z poziomu 1960$, także słabo, niestety przy podwyżce stop % złoto może stracić

Zablokowany