Polska, absurdy itp

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Polska, absurdy itp

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Dla PiSbolszewickich przygłupów :)

Dlaczego ceny gazu w Polsce tak mocno wzrosły? Oto odpowiedź: 1. Do 2019 Polska płaciła za rosyjski gaz ceny uśrednione. 2. W 2020 PiS doprowadził do zmiany cen kontraktu na bieżące. 3. W 2021 Putin zmniejszył dostawy gazu do Europy i podbił jego ceny bieżące. 4. Około 60 % gazu Polska importuje z Rosji na podstawie kontraktu jamalskiego (1996-2022) 5. Ceny gazu jamalskiego były ustalane na podstawie kilkumiesięcznych średnich cen produktów ropopochodnych. 6. Średnia zapewniała złagodzenie bieżących wahań giełdowych cen gazu. 7. W 2016 PiS podał rosyjski Gazprom do Trybunał Arbitrażowego w Sztokholmie żądając zmiany cen gazu na formułę z cenami bieżącymi. 8. W 2020 Trybunał Arbitrażowy zmienił formułę cen gazu zgodnie z żądaniem PiS. 9. Jacek Sasin uznał to za olbrzymi sukces. 10. W lipcu 2020 Gazprom przelał na konto PGNiG 1,6 mld dolarów za nadpłacone przez Polskę ceny gazu w czasie sporu. 11. PiS nie dokonał zabezpieczeń instrumentami pochodnymi ewentualnej podwyżki bieżących cen gazu na giełdzie. 12. PiS przejadł 1,6 mld dolarów od Gazpromu. 13. W 2021 Putin ograniczył dostawy gazu do Europy. 14. Giełdowe ceny bieżące gazu w Europie drastycznie wzrosły. 15. Zgodnie z nową PiSowską formułą na ceny gazu jamalskiego drastycznie wzrosła cena importowanego gazu. 16. PiS przerzuca podwyższone ceny importowanego gazu na konsumentów, a przede wszystkim na przedsiębiorców (podwyżki kilkukrotne). 17. Putin odbija właśnie sobie z nawiązką 1,6 mld dolarów zapłacone PGNiG w 2020.

FreeWay

Nieprzeczytany post autor: FreeWay »

Dla PiSbolszewickich przygłupów :) Kogo tak nazywasz mnie ?

rookie2
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

Jak tak to nie ma na nic pieniędzy. A teraz 100 mld na modernizację armii. Ale z tego co słyszałem jakieś 40%, pójdzie na podwyżki pensji dla żołnierzy i ogólnie zwiększenie liczebności wojska. Nie wiem czy dobrze usłyszałem, albo czy ktoś nie przekręcił. WTF?! Trzeba sprawdzić to info. Jest na uchodźców, jest na wszystko.... nagle kasa się wzięła nie wiadomo skąd. Ech...

btw. Podobno od kwietnia mają znieść nakaz noszenia maseczek w miejscach zamkniętych. Ponoć koniec pandemii. Jeszcze nie tak dawno policja tępiła obywatela za brak maseczki... jprdl. Co za państwo. Demokracja. Prawo i sprawiedliwość. Platforma Obywatelska. Wszyscy siebie warci.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2022, 23:43 przez rookie2, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.myfxbook.com/members/rookie_t/pycha-kroczy-przed-upadkiem/7931743

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

rookie2 pisze: 22 mar 2022, 23:39 Jak tak to nie ma na nic pieniędzy. A teraz 100 mld na modernizację armii. Ale z tego co słyszałem jakieś 40%, pójdzie na podwyżki pensji.
A do tego potrzebne są zmiany w Konstytucji jak głosi Kurdupel. Ktoś to rozumie PO CO? Jaki szwindel knuje PiSbolszewia i jej wyznawcy?

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zakaven »

Szto takaja tiszyna nastajała, a? Zakaven tut, Jo Buy den tut, even deer jeez tut :lol:
Polecam obejrzeć ponownie ale tym razem ze zrozumieniem film "Polityka"
Jak czegoś nadal nie rozumiecie, odpowiem, oczywiście możecie też słać zapytania do rządu :lol:
Pa ruski dołżen gawaritc, zdies, chyba kurwa z miakom znakom :lol:

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Będę się powoli zbierał, wiec mus jest jedną kwestię wyjaśnić. Mianowicie puszczanie kaczek... Każdy kto to robił w dzieciństwie, doskonale wie że możliwe jest to w określonych lokalizacjach, dlaczego? Ano kurwa dlatego, że aby to umiejętnie zrobić, niezbędne są płaskie kamienie. Takich kamieni nie znajdziesz nad stawem, nad leniwą Wisłą, znajdziesz je nad rwącymi potokami południowej Polski. :lol:

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Mam jeszcze kilka rzeczy,w zanadrzu, które pobudzą Was do samodzielnego myślenia :)

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

własna opinia...

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Cisza...no nic. To może taka anegdotka z mojego życia, nie z internetów.

Spotkanie z księgowym, jakieś 6-7 tygodni temu. Sraty taty, dupa w kraty, uprzejmości, itd., oczywiście musi podnieść cenę usług.
Grzecznie odpowiadam, w swoim stylu, że rozumiem i takie tam... co absolutnie nie znaczy że się k.rwa zgadzam.
Gość sięga do teczki i wyciąga niebieską, lateksową, chirurgiczną rękawiczkę, którą pieczołowicie naciąga na dłoń...
Kur.wa patrzę i nie wierzę, zawsze wiedziałem, że jest pierdolnięty, choć fachowiec wybitny. Pierwsza myśl,: popierdoliło się chłopu we łbie, pewno od tego ładu i chce mnie udusić :lol: ale kur.wa nie, odkłada teczkę i nie zakłada drugiej rękawiczki...
WTF szybko myślę...nie założył drugiej...nie no ku.rwa chyba nie zamierza badać mi prostaty :lol: szczerze, to zdecydowanie wolałbym duszenie :lol:
U szczytu tego mojego napięcia, gość mówi, że musi iść... zapalić :lol:
Okazało się , że zakłada rękawiczkę żeby stara nie poczuła, że palił :lol: Nie wszyscy na powitanie całują się w usta bądź policzek, niektórzy, z tego co widać, po rękach :lol:

A księgowy przypomniał mi się z wiadomego powodu. Teraz to naprawdę boję się z nim spotkać :lol:

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

To nie będzie "drugiego Budapesztu" w Polsce? Prezydent RP niezbyt pochlebnie wyrażał się o złodzieju/mendzie Orbanie. Tylko ciekawe co na to Matołusz i Kurdupel. Ten ostatni podobno się strasznie obraził, że Biden nie chciał z nim rozmawiać. Ale kurduple to tak już mają. Kompleks większości/małości :)

ODPOWIEDZ