Forex a podatki..
Jako że mam totalny mentlik w głowie
postanowiłem przekonstruować troszeczkę arkusz. Sprawdźcie go i poszukajcie błędów (czy wszystko dobrze przelicza). Instrukcja obsługi w poście w którym załączyłem pierwszą wersję. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=503
Uwagi i wszelkie sugestie mile widziane.

Uwagi i wszelkie sugestie mile widziane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2009, 17:57 przez Godot, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie sądzę, by ktokolwiek był na tyle mądry, aby ocenić, co jest możliwe, a co nie.
basell, mogłyś coś uściślić? Pozycje 21 i 22 nie znajdują się pod "Inne przychody" tylko pod "Przychody wykazywane w PIT-8c". Jesli zyski.straty z forex mamy traktowac jako "inne przychody" to chyba powinny sie znalezc pod poz. 23 i 24?basell pisze: Wszystko to wpisujemy w PIT 38 jako inne przychody (poz 21 - zyski, poz 22 straty) i to tyle.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z tego co nam powiedzieli w KIP bez względu na to czy to zysk czy strata obowiązuje kurs z dnia kiedy pieniądze zostały postawione do waszej dyspozycji - czyli w tym przypadku kurs z dnia zamknięcia pozycji. Nie masz możliwości przeliczyć jak tradycyjnych kosztów i przychodów (np z akcji) i z tego względu zawsze używasz kursów z momentu zamknięcia pozycji.
Nie pytaliśmy się o 2009 rok ale w ta kwestia, o ile mi wiadomo, nadal nie doczekała się konkretnego uregulowania więc raczej będzie obowiązywał ten sam sposób rozliczania co w tym roku.
Nie pytaliśmy się o 2009 rok ale w ta kwestia, o ile mi wiadomo, nadal nie doczekała się konkretnego uregulowania więc raczej będzie obowiązywał ten sam sposób rozliczania co w tym roku.
Mnie nurtuje jeszcze jedno w sprawie kursow NBP. Otoz NBP oglasza srednie kursy z jednodniowym opoznieniem. I tak, np. kursem srednim obowiazujacym dla transakcji walutowych zawieranych dzis jest kurs... wczorajszy(data 2.03.2009). I teraz mam dylemat, czy dzisiejsze transakcja rozliczam, wg. tego kursu (jest on dzis obowiazujacy dla transakcji walutowych) czy czekam do jutra, az NBP oglosi nowy kurs z data dzisiejsza, dla dnia jutrzejszego?
oto jest pytanie...
oto jest pytanie...