Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
basell
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: basell »

no straty są elementem twojego przychodu czyli kosztem. Jak sie uprzesz to jak miałeś przewalutowanie przy wpłacie do brokera to też możesz to przyrównać do konta x kurs NBP i różnice potraktować jako koszty. Ale to już pewnie nie w każdej skarbówce przyjmą.

Godot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Godot »

Jako że mam totalny mentlik w głowie :roll: postanowiłem przekonstruować troszeczkę arkusz. Sprawdźcie go i poszukajcie błędów (czy wszystko dobrze przelicza). Instrukcja obsługi w poście w którym załączyłem pierwszą wersję. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=503
Uwagi i wszelkie sugestie mile widziane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2009, 17:57 przez Godot, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie sądzę, by ktokolwiek był na tyle mądry, aby ocenić, co jest możliwe, a co nie.

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziemson »

basell pisze: Wszystko to wpisujemy w PIT 38 jako inne przychody (poz 21 - zyski, poz 22 straty) i to tyle.
pozdrawiam
basell, mogłyś coś uściślić? Pozycje 21 i 22 nie znajdują się pod "Inne przychody" tylko pod "Przychody wykazywane w PIT-8c". Jesli zyski.straty z forex mamy traktowac jako "inne przychody" to chyba powinny sie znalezc pod poz. 23 i 24?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

basell
Bywalec
Bywalec

tak masz racje. przepraszam pomyliły mi się cyferki. W pkt. 23 wpisujesz zyski a w pkt. 24 straty. Są traktowane jako inne dochody uzyskane za granicą

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Do wyjasnienie zostaje jeszcze to z jakiego dnia maja byc kursy odpowiednio dla przychodow i kosztow. Oraz czy wyglada to tak samo w rozliczeniach za 2008 jak i 2009.

basell
Bywalec
Bywalec

Z tego co nam powiedzieli w KIP bez względu na to czy to zysk czy strata obowiązuje kurs z dnia kiedy pieniądze zostały postawione do waszej dyspozycji - czyli w tym przypadku kurs z dnia zamknięcia pozycji. Nie masz możliwości przeliczyć jak tradycyjnych kosztów i przychodów (np z akcji) i z tego względu zawsze używasz kursów z momentu zamknięcia pozycji.
Nie pytaliśmy się o 2009 rok ale w ta kwestia, o ile mi wiadomo, nadal nie doczekała się konkretnego uregulowania więc raczej będzie obowiązywał ten sam sposób rozliczania co w tym roku.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

A ja mam pytanie.. Stało się tak, że podczas wpłaty do jednego brokera dostałe bonusowe środki, jak to traktować?
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Mnie nurtuje jeszcze jedno w sprawie kursow NBP. Otoz NBP oglasza srednie kursy z jednodniowym opoznieniem. I tak, np. kursem srednim obowiazujacym dla transakcji walutowych zawieranych dzis jest kurs... wczorajszy(data 2.03.2009). I teraz mam dylemat, czy dzisiejsze transakcja rozliczam, wg. tego kursu (jest on dzis obowiazujacy dla transakcji walutowych) czy czekam do jutra, az NBP oglosi nowy kurs z data dzisiejsza, dla dnia jutrzejszego?

oto jest pytanie...

yetika
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yetika »

jak dla mnie to czekasz do jutra i patrzysz w tabeli kursow z dnia w ktorym zakonczyles transakcje

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

yetika pisze:jak dla mnie to czekasz do jutra i patrzysz w tabeli kursow z dnia w ktorym zakonczyles transakcje
Dla Ciebie moze tak, a dla US juz niekoniecznie...

ODPOWIEDZ