Aktualizacja. Miała być przerwa, ale jak zwykle. No i jak zwykle mnie złapało. Po kilku udanych trejdach na fuksa poczułem się pewnie i wszedłem na DAX w długą. Co widać na wykresie. Nie chciałem stracić 200$, więc zacząłem dopłacać. I tak na koncie znalazło się 1000$. Potem nie chciałem tego tysiąca stracić więc dopłaciłem kolejny. Już nie będę pisał dalej bo tyle razy już sobie obiecywałem że to ostatni raz, a dalej to samo robię. Już się zacząłem modlić żeby wróciło... i wróciło. Dlatego spróbuję coś zmienić tym razem. Postaram się to zrobić. Zobaczę co z tego wyjdzie. Czy dam radę tym razem.
DE40H1.png
WTI_J2H1.png
Spróbuję wrócić do podstaw. Czyli czyste PA. Al Brooks. Bez kombinowania. Plan jest prosty.
1. Gram tylko 4 pary walutowe. EURUSD, USDJPY, GBPUSD, GBPJPY. Koniec z indeksami, zwłaszca daxem. WTI. itd. Tylko te 4 majorsy. Bo na nich taką pozycją nie wyczyszczę konta, a na daxie albo wti jak mnie złapie to będę trzymał do MC. Znając życie i siebie.
2. Tylko jedna pozycja 0.10 lota. Bez rozkładania, dywersyfikowania itp udziwnień które robiłem. Wybieram najlepszy setup i skupiam się tylko na nim, na tym jednym trejdzie.
3. Podsumowanie miesięczne, czyli wynik jaki zrobiłem. Z racji tego że będę trejdował po godzinach, raczej ciężko będzie codziennie o handel, ale będę starał się choć 1-2h poświęcać dziennie na wykres po pracy.
4. Gram setupy (formacje świecowe / świece) z wysokich interwałów tj H1 w górę, czyli H1, H4, D1. Wejścia z mniejszych, ale pod scenariusz świecy z tego wysokiego interwału.
5. Czas trwania eksperymentu - minimum 6 miesięcy. Żeby spróbować wypracować systematyczność, konsekwencję, cierpliwość itd. Jestem zainspirowany tym gościem i jego historią (
post1021148.html#p1021148) #warriortrading #rosscameron. On robi podsumowanie miesięczne, każdy dzień ma zaznaczony na czerwono lub zielono, ile setupów rozegrał itp. Chodzi mi głównie o wypracowanie dobrych nawyków, zmianę podejścia. Bo wtedy jeśli wyniki byłyby pozytywne po tych 6 miesiącach. To będę mógł np zwiększyć wolumen transakcji x10, i zamiast 0.10 lota grać 1 lotem na EU co przy 10 pipsach daj +/- 100$. Może też większa częstotliwość i bardziej DT. Ale nie będę wybiegał zbyt daleko na przód. Najpierw muszę zrealizować ten plan. Dać sobie czas na wypracowanie dobrych nawyków, podejścia i zalążka strategii, zasad w handlu.
W tym roku po prostu muszę coś zmienić. Bo od 2014 jak trejduję, dalej robię te same głupoty, te same błędy, granie bez strategii, planu, bez sl, trzymanie strat, dopłacanie, uśrednianie, kombinowanie z różnymi dziwnymi strategiami itd. No robię wszystkie możliwe błędy początkującego dalej, pomimo aktywnego handlu przez 6 lat, bo od 2016 aktywnie. myfxbook w stopce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.