Historia z Dukascopy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Szymon_P
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2015, 22:35

Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Szymon_P »

Witam,
pobieram dane historyczne z Dukascopy poprzez TickstoryLite. Następnie eksportuję do pliku csv z ustawieniem strefy czasowej UTC+3 i tu mam problem. Nie do końca jestem pewien czy mam właściwie wybraną strefę czasową dla brokera ICMarkets ponieważ pojawia mi się taka rozbieżność jak na screenie.
Jak widać piątek 5.03.2021 kończy się o 23:45 (m15), sobota(???) zaczyna się o 0:00 i trwa do 0:45(m15), a poniedziałek zaczyna się od 1:00.
Pytanie skąd ten błąd? Jest on powielany także w poprzednich tygodniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 13485
Rejestracja: 29 paź 2012, 09:52

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Szymon_P pisze:
10 wrz 2021, 21:32
Witam,
pobieram dane historyczne z Dukascopy poprzez TickstoryLite. Następnie eksportuję do pliku csv z ustawieniem strefy czasowej UTC+3 i tu mam problem. Nie do końca jestem pewien czy mam właściwie wybraną strefę czasową dla brokera ICMarkets ponieważ pojawia mi się taka rozbieżność jak na screenie.
Jak widać piątek 5.03.2021 kończy się o 23:45 (m15), sobota(???) zaczyna się o 0:00 i trwa do 0:45(m15), a poniedziałek zaczyna się od 1:00.
Pytanie skąd ten błąd? Jest on powielany także w poprzednich tygodniach.
Lite jest wersja okrojoną i darmową
info tu: https://forexclub.pl/wydluzenie-histori ... dukascopy/
data 5.03.2021 jest w zupełności przy danych od brokerów(przynajmniej tych co ja użytkuje)
Po za tym pobierasz dukascopy bid i ask
a w tych co sie orientuje występuje możliwość bid/ask midpiont

Szymon_P
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2015, 22:35

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Szymon_P »

To, że lite jest wersją okrojoną to wiem. Nie zmienia to faktu, że w dalszym ciągu nie wiem dlaczego dzieją się na wykresie takie dziwne rzeczy. Co do historii od brokera to np. wykres m1 nie jest tak daleko dostępny (przynajmniej nie w ICMarkets)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 13485
Rejestracja: 29 paź 2012, 09:52

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Rzeczywiście masz problem :
pewnie dasz rade,
sprawdziłem kilkuletni min wykres u siebie i jest OK
Powodzenia

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2881
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Szymon_P pisze:
10 wrz 2021, 21:32
Witam,
pobieram dane historyczne z Dukascopy poprzez TickstoryLite. Następnie eksportuję do pliku csv z ustawieniem strefy czasowej UTC+3 i tu mam problem. Nie do końca jestem pewien czy mam właściwie wybraną strefę czasową dla brokera ICMarkets ponieważ pojawia mi się taka rozbieżność jak na screenie.
Jak widać piątek 5.03.2021 kończy się o 23:45 (m15), sobota(???) zaczyna się o 0:00 i trwa do 0:45(m15), a poniedziałek zaczyna się od 1:00.
Pytanie skąd ten błąd? Jest on powielany także w poprzednich tygodniach.
Pewnie dlatego, że podałeś w ustawieniach niewłaściwy czas brokera (platformy MT4).
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Szymon_P
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 24
Rejestracja: 31 paź 2015, 22:35

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Szymon_P »

To jaki czas według Ciebie jest poprawny dla ICMarkets?

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2881
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Szymon_P pisze:
12 wrz 2021, 17:54
To jaki czas według Ciebie jest poprawny dla ICMarkets?
Taki, jaki jest właściwy dla ich serwerów.
Ja tylko piszę o tym, że skoro jest taki błąd, to jest to błąd czasu.
A błąd czasu może wynikać jedynie z tego, że dane (czas) zapisane w pliku importowanym nie pasują do czasu platformy.
Nie ma innej możliwości.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

rookie2
Gaduła
Gaduła
Posty: 261
Rejestracja: 29 wrz 2020, 00:10

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

Na platformie jforex też tak się dzieje, kiedy masz wykres (settings > chart > day start time) ustawiony w innej strefie czasowej, a samą platformę w innej (settings > general > platform time zone). Wtedy właśnie te świeczki weekendowe pokazuje mniej więcej z takim przesunięciem. Wykres i platforma muszą być w jednakowej strefie czasowej, wtedy dobrze pokazuje tj. według ustawionej strefy. U mnie na przykład w IC mam obecnie +1 do przodu (jak teraz kiedy piszę ten post jest 00;40, to na wykresie w IC jest 1:40), a w jforex mam ustawione na GMT, czyli -2 w tył względem naszego czasu.
"Szybko to tutaj można tylko stracić pieniądze"
Obrazek

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 13485
Rejestracja: 29 paź 2012, 09:52

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

rookie2 pisze:
15 wrz 2021, 00:41
Na platformie jforex też tak się dzieje, kiedy masz wykres (settings > chart > day start time) ustawiony w innej strefie czasowej, a samą platformę w innej (settings > general > platform time zone). Wtedy właśnie te świeczki weekendowe pokazuje mniej więcej z takim przesunięciem. Wykres i platforma muszą być w jednakowej strefie czasowej, wtedy dobrze pokazuje tj. według ustawionej strefy. U mnie na przykład w IC mam obecnie +1 do przodu (jak teraz kiedy piszę ten post jest 00;40, to na wykresie w IC jest 1:40), a w jforex mam ustawione na GMT, czyli -2 w tył względem naszego czasu.
nie muszą

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2881
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Historia z Dukascopy

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Tomasz196407 pisze:
16 wrz 2021, 19:30
rookie2 pisze:
15 wrz 2021, 00:41
Na platformie jforex też tak się dzieje, kiedy masz wykres (settings > chart > day start time) ustawiony w innej strefie czasowej, a samą platformę w innej (settings > general > platform time zone). Wtedy właśnie te świeczki weekendowe pokazuje mniej więcej z takim przesunięciem. Wykres i platforma muszą być w jednakowej strefie czasowej, wtedy dobrze pokazuje tj. według ustawionej strefy. U mnie na przykład w IC mam obecnie +1 do przodu (jak teraz kiedy piszę ten post jest 00;40, to na wykresie w IC jest 1:40), a w jforex mam ustawione na GMT, czyli -2 w tył względem naszego czasu.
nie muszą
Dane historyczne są zapisywane w plikach tekstowych o rozszerzeniu .hst.
Te dane potrzebują być zapisane w formacie zgodnym z daną platformą transakcyjną.
Oprócz danych cenowych, zawierają także stempel czasu.
Jeżeli ten czas nie będzie zgodny z czasem brokera (platformy), to niestety, nie będą pasować.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

ODPOWIEDZ