Szukam_Kapitału pisze: ↑24 sie 2021, 15:14
Cześć
czy da się w Polsce założyć spółkę która będzie mogła swobodnie inwestować we wszystkie dostępne instrumenty pieniądze osób trzecich ??
Jeżeli tak to z teorii co trzeba było by posiadać ?? Jakie uprawnienia itd. ?
wiem że istnieją biura inwestycyjne, ale nie jestem do końca przekonany czy mogą inwestować we wszystkie aktywa
Tak, da się, ale ta spółka musi spełniać wymogi zarówno formalne jak i kapitałowe
Zarządzanie portfelem instrumentów finansowych (czyli granie czyimś kapitałem) jest działalnością licencjonowaną - licencję czyli zezwolenie na prowadzenie takiej działalności wydaje KNF.
Są 2 drogi - stworzenie TFI, które zarządza funduszami, albo prowadzenie takich rachunków przez dom maklerski po podpisaniu stosownych umów z klientami. Cecha łączna dla obydwóch rozwiązań to zatrudnienie przez taką firmę co najmniej 2 osób posiadających licencję doradcy inwestycyjnego lub maklera z uprawnieniami doradczymi (tzw. nowy makler, bo kiedyś licencja maklerska nie dawała takich uprawnień).
W zależności od tego jaką widzisz drogę/formę urzeczywistnienia tego typu działalności polecam
dla TFI i funduszy - przeczytanie Ustawy o funduszach inwestycyjnych i zarządzaniu funduszami alternatywnymi
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 1546Lj.pdf
zaś dla zarządzania portfelami na zlecenie (dla każdego klienta osobno) Ustawę o obrocie instrumentami finansowymi
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 1538Lj.pdf
Tu co najmniej art. 69 (zarządzanie 69 ust.2 pkt 4.)
o wymogach kapitałowych i formach spółki - art. 95 i 98
Tak naprawdę jeśli się chce zarządzać cudzym kapitałem zgodnie z prawem w Polsce to niestety trzeba spełniać wszystkie wymogi, a co najważniejsze wiedzieć jakie obowiązuje w tym zakresie prawo. Bez tego nie warto, bo kary są surowe za jego łamanie, o czym też przeczytać można w ww. ustawach.
Na początek proponuję przynajmniej przeczytać 1 raz obie ustawy ze zrozumieniem - to da obraz ile trzeba spełnić wymogów, aby legalnie zarządzać cudzym kapitałem.