qdl pisze: ↑15 lip 2021, 13:48
czy do innych miesięcy też masz takie podejście? Osobiście w świecie forexu dzielę rok na wakacje + druga połowa grudnia vs reszta roku, a ograniczenia czasowe testowałbym w zakresie dni tygodnia/godziny
Raczej cały grudzień należy odpuścić. Grudzień jest gorszy niż wakacje, bo łatwo w nim o wtopę ze względu na mniejszą płynność i sporo fałszywych sygnałów. Dla bezpieczeństwa warto też odrzucić ostatnie 2 dni listopada tak na wszelki wypadek.
EDIT
No i oczywiście należy bezwzględnie odrzucić pierwszy tydzień stycznia.
Jeśli chodzi o dni tygodnia to DT nie powinien się odbywać w piątek. Ja nie odpalam EA w piątki bo same z tego nieszczęścia.
qdl pisze: ↑15 lip 2021, 13:48
A może myślisz o zmienianiu co miesiąc parametrów na przetestowane na odpowiednim okresie w poprzednim roku/latach?
Myślę o tym, ale nie wszystkie parametry. Zmienność się zmienia i powinno się to jakoś uwzględniać, ale ciągle nie znalazłem dobrego rozwiązania.
Nie wiem czy tester uwzględnia bądź nie ostatnie 15 sekund. Nie jestem zresztą informatykiem. Prędzej Ninja coś mógłby tu doradzić.
EDIT
Oczywiście ważny jest też przedział godzinowy. Nie warto zaczynać przed godziną 9 naszego czasu. Najlepiej 9:15 lub 9:30 w zależności od interwału. Przy M1 to nawet dopiero od 10:00.
DT to max do 17 naszego czasu przy czym dla M1 warto też odrzucić środek. Czyli dla M1 czas tradingu DT to przedział : 10:00-12:50 i 15:35-16:30. Można próbować to wydłużyć, ale raczej nie dla par z euro czy funtem, bo Europa już kończy.
EDIT 2
Właśnie dostrzegłem dzięki temu wpisowi, że źle wpisałem przedział godzinowy w presety M1, które robiłem w zeszłym tygodniu. Wpisałem tam właśnie 15:35-17:30, a to broker z czasem angielskim.
Chciałem Ci coś doradzić i karma mi to wynagrodziła.

Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.