EA z mql5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
bartas1985
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 09 sty 2011, 11:42

EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: bartas1985 »

Witam.Testuję ostatnio EA z mql5 na testerze strategi w mt4 na danych historycznych.I tu nasuwa się pytanie czy to ma sens sprawdzanie w historii ponieważ na żywo robot robi zupełnie inne transakcje i w innym terminie.Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?O co w tym chodzi?

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

bartas1985 pisze:
03 cze 2021, 14:54
Witam.Testuję ostatnio EA z mql5 na testerze strategi w mt4 na danych historycznych.I tu nasuwa się pytanie czy to ma sens sprawdzanie w historii ponieważ na żywo robot robi zupełnie inne transakcje i w innym terminie.Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?O co w tym chodzi?
Przede wszystkim trzeba najpierw zobaczyć kod.
Nie jest powiedziane, że kod napisany w MQL5 będzie działać poprawnie w MQL4, w szczególności EA, ponieważ w MQL5 są inne komendy wykonawcze dla zarządzania transakcjami.
Chyba, że przez "EA z mql5" piszesz że ściągnąłeś EA stąd: https://www.mql5.com/en/code ?

Tak, czy owak, żeby coś konkretnie powiedzieć, to potrzeba odczytać kod.

Generalnie, sprawdzenie w testerze ma sens, jeżeli testujemy poprawność wykonywania założeń kodu.
Natomiast, różnice pomiędzy historią a teraźniejszością zależą od różnych czynników.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

bartas1985
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 09 sty 2011, 11:42

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: bartas1985 »

ninjaproject pisze:
03 cze 2021, 19:09
bartas1985 pisze:
03 cze 2021, 14:54
Witam.Testuję ostatnio EA z mql5 na testerze strategi w mt4 na danych historycznych.I tu nasuwa się pytanie czy to ma sens sprawdzanie w historii ponieważ na żywo robot robi zupełnie inne transakcje i w innym terminie.Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?O co w tym chodzi?
Przede wszystkim trzeba najpierw zobaczyć kod.
Nie jest powiedziane, że kod napisany w MQL5 będzie działać poprawnie w MQL4, w szczególności EA, ponieważ w MQL5 są inne komendy wykonawcze dla zarządzania transakcjami.
Chyba, że przez "EA z mql5" piszesz że ściągnąłeś EA stąd: https://www.mql5.com/en/code ?

Tak, czy owak, żeby coś konkretnie powiedzieć, to potrzeba odczytać kod.

Generalnie, sprawdzenie w testerze ma sens, jeżeli testujemy poprawność wykonywania założeń kodu.
Natomiast, różnice pomiędzy historią a teraźniejszością zależą od różnych czynników.
Pobrałem EA ze strony MQL5 dedykowany na MT4 i na tym samym terminalu wszystko sprawdzane

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

bartas1985 pisze:
03 cze 2021, 19:55
ninjaproject pisze:
03 cze 2021, 19:09
bartas1985 pisze:
03 cze 2021, 14:54
Witam.Testuję ostatnio EA z mql5 na testerze strategi w mt4 na danych historycznych.I tu nasuwa się pytanie czy to ma sens sprawdzanie w historii ponieważ na żywo robot robi zupełnie inne transakcje i w innym terminie.Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?O co w tym chodzi?
Przede wszystkim trzeba najpierw zobaczyć kod.
Nie jest powiedziane, że kod napisany w MQL5 będzie działać poprawnie w MQL4, w szczególności EA, ponieważ w MQL5 są inne komendy wykonawcze dla zarządzania transakcjami.
Chyba, że przez "EA z mql5" piszesz że ściągnąłeś EA stąd: https://www.mql5.com/en/code ?

Tak, czy owak, żeby coś konkretnie powiedzieć, to potrzeba odczytać kod.

Generalnie, sprawdzenie w testerze ma sens, jeżeli testujemy poprawność wykonywania założeń kodu.
Natomiast, różnice pomiędzy historią a teraźniejszością zależą od różnych czynników.
Pobrałem EA ze strony MQL5 dedykowany na MT4 i na tym samym terminalu wszystko sprawdzane
No dobrze, ale ta informacja nadal niczego nie wnosi do problemu, jaki przedstawiasz.
Mógłbyś chociaż wpisać nazwę tego EA, lub link do pobrania.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

bartas1985
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 09 sty 2011, 11:42

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: bartas1985 »

ninjaproject pisze:
03 cze 2021, 22:31
bartas1985 pisze:
03 cze 2021, 19:55
ninjaproject pisze:
03 cze 2021, 19:09

Przede wszystkim trzeba najpierw zobaczyć kod.
Nie jest powiedziane, że kod napisany w MQL5 będzie działać poprawnie w MQL4, w szczególności EA, ponieważ w MQL5 są inne komendy wykonawcze dla zarządzania transakcjami.
Chyba, że przez "EA z mql5" piszesz że ściągnąłeś EA stąd: https://www.mql5.com/en/code ?

Tak, czy owak, żeby coś konkretnie powiedzieć, to potrzeba odczytać kod.

Generalnie, sprawdzenie w testerze ma sens, jeżeli testujemy poprawność wykonywania założeń kodu.
Natomiast, różnice pomiędzy historią a teraźniejszością zależą od różnych czynników.
Pobrałem EA ze strony MQL5 dedykowany na MT4 i na tym samym terminalu wszystko sprawdzane
No dobrze, ale ta informacja nadal niczego nie wnosi do problemu, jaki przedstawiasz.
Mógłbyś chociaż wpisać nazwę tego EA, lub link do pobrania.
oto link
https://www.mql5.com/en/market/product/ ... +Rating004

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Dziękuję za link.
Z tym nic nie zrobimy, bo w tym wypadku kod źródłowy nie jest dostępny.
Jest to wersja demo, która ma za zadanie zachęcić do kupna wersji pełnej.
Nadal, kod źródłowy nie będzie dostępny.

Osobiście, jeżeli nie mogę dostać kodu źródłowego, to nie mam podstaw żeby kupować "kota w worku".
Wersja demo może być celowo spreparowana, żeby w testerze były zyskowne wyniki.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

bartas1985
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 09 sty 2011, 11:42

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: bartas1985 »

To samo demo w testerze i na koncie real(można korzystać z tego dema na koncie real) będzie miało inne wyniki(inne pozycje?).

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

bartas1985 pisze:
04 cze 2021, 11:41
To samo demo w testerze i na koncie real(można korzystać z tego dema na koncie real) będzie miało inne wyniki(inne pozycje?).
Jeżeli zostało spreparowane, to tak.
Ogólnie, to wyniki osiągane w przeszłości nie gwarantują takich samych rezultatów w przyszłości.
Jest wiele czynników, które mogą wpływać na to, co się dzieje faktycznie, których historia nie zapisuje.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

bartas1985
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 09 sty 2011, 11:42

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: bartas1985 »

Ok.Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: EA z mql5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Poza tym, to strasznie mało jest informacji odnośnie tego EA.
Żeby stosować danego EA w praktyce, to należy rozumieć dokładnie co autor miał na myśli, i dokładnie znać wszystkie parametry EA, czyli po co jest dany parametr wejściowy, jak działa, i co wtedy EA ma robić, lub nie robić.
Czyli, że potrzebna jest szczegółowa instrukcja.
Dodatkowo, autor pisze, że jeszcze nie opracował metody, żeby EA działało tylko w czasie ogłoszeń danych makro.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

ODPOWIEDZ