Dziennik adamkaluza
- ninjaproject
- Maniak
Re: Dziennik adamkaluza
Currency Strength Dashboard
https://www.forexfactory.com/thread/105 ... -dashboard
https://www.forexfactory.com/thread/105 ... -dashboard
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Strasznie mi się to podoba, szczególnie podkreślony fragment.adamkaluza pisze: ↑09 mar 2021, 14:52Tak jak piszesz. Kolejność jest taka. Najpierw szukam silne pary do słabych. Później z tych już wybranych patrze na strukturę korekty. Na tym G/F chociaż był silny do słabego nie widziałem fajnej struktury korekty, więc mimo że "czułem" że pójdzie to odpuściłem bo mogłem wejść akurat nie w tempo. Jak jest czytelna korekta to lepiej widać kiedy wejśćTakie schody jak na a/j najczytelniejsze, ale nie często tak rysują fajnie
Jeśli słaba waluta akurat słabnie to nie robi niższego dołka, tylko leci kolejny impuls w górę.
Co do oceniania siły walut. Do pełnego obrazu trzeba przejrzeć wszystkie. Zacząć można tak. Wyświetlasz ten sam interwał np. D1 dla wszystkich euro w tym samym okresie czasu. I teraz widzisz - cad najsilniejszy zrobił już niższy dołek, póżniej usd też, gbp jest na równi z ostatnim dołkiem czyli te trzy silne. Franek i jen do euro są po drugiej stronie, wykres rośnie, czyli przeciwieństwo. I teraz wiesz że najlepiej szukać cad gbp usd do jena lub franka.
To oczywiście nie jest sztywna reguła, bo teraz np a/j zaczyna rosnąć i być może skończył korektę i zrobi impuls wzrostowy. Chociaż wolałbym wejść na g/j bo już zrobił nowy szczyt a a/j jest poniżej czyli aud słabszy niż gbp![]()

Stara szkoła patrzenia na wykresy bez wskaźników. Genialne.

Ja spróbuję wykorzystać jakieś narzędzie, jakiś wskaźnik bo raczej nie byłbym w stanie uzyskać jakiegoś sensownego widzenia wykresów w skończonym czasie, Twoja odpowiedź uświadomiła mi, że nawet jesli będę miał taki wskaźnik to warto popatrzeć na sąsiednie pary, gdzie korekta jest najładniejsza a zachowanie najczytelniejsze, bo przecież można wybrać bo jest w czym, jak jest siła czy słabość waluty to idzie razem wiele par...
- adamkaluza
- Pasjonat
Dobrze podsumowałeś moje myśli, widać że rozumiesz o co chodzi. Właśnie to wyczucie rynku jest ważne i chyba żaden wskaźnik go nie zastąpi. Wtedy wiesz że nawet jeśli teraz usd się umacnia to jest w długoterminowym trendzie spadkowym więc może to być chwilowe umocnienie. To naprawdę proste wyświetlić kilka wykresów i zobaczyć które idą do góry, które na dół a które są w równowadze. Taką dokładniejszą analizę robie gdzieś raz w tygodniu i zajmuje to z godzinę. Rysuje sobie kreskami korekty i wtedy jak tylko spojrzę to wiem co się działo wcześniej. Czy jesteśmy w impulsie, czy korekcie i można szukać wejścia 
Bardzo polecam każdemu zapoznanie się z rodzajami korekt, filmiki są na yt. Polecam szukać je na wykresie i analizować jak się kończą i jak rysują. To zdecydowanie podniosło mój trejding kolejny level wyżej

Bardzo polecam każdemu zapoznanie się z rodzajami korekt, filmiki są na yt. Polecam szukać je na wykresie i analizować jak się kończą i jak rysują. To zdecydowanie podniosło mój trejding kolejny level wyżej

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
- adamkaluza
- Pasjonat
Pierwsze zagranie w tym miesiącu 
A/J +1 i +51p

A/J +1 i +51p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- adamkaluza
- Pasjonat
Mało brakowało, ale kierunek dobry 
G/J +1p

G/J +1p
- adamkaluza
- Pasjonat
C/J +3p
- adamkaluza
- Pasjonat
C/CHF +25p
- adamkaluza
- Pasjonat
Stało się dokładnie tak jak napisałem. Na A/J zeszli w okolice 82adamkaluza pisze: ↑07 mar 2021, 22:27Teraz np. jak na ajku zejdą do 82 czyli w okolice ostatniego dołka i będzie to fajnie narysowane, to będę mocno zainteresowany kupnemA jak wezmą SLe spod tego dołka i pójdą fajnie do góry, to zacznie mi cieknąć ślinka haha. Oczywiście sytuacja stale się zmienia i może będę wchodził na innej parze, zobaczymy.

- adamkaluza
- Pasjonat
E/G +13p
- adamkaluza
- Pasjonat
C/J +74p